Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 7:10

Ψυχιατρικές Κλινικές – Φυλακές κατασκευάζει το Υπουργείο Υγείας

prisonsΗ έγγραφη διαμαρτυρία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Lazlo Andor, αποκαλύπτει τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας που επιφυλάσσει το Υπουργείο Υγείας, στους ψυχικά πάσχοντες. 

Απαράδεκτους χώρους που δεν μοιάζουν καθόλου με χώρους νοσηλείας, αλλά περισσότερο με φυλακές κατασκευάζει στα Δημόσια Νοσοκομεία το Υπουργείο Υγείας, όπως επισημαίνει σε επιστολή της στον Lazlo Andor, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εργασία, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, το Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων – που κατασκευάζεται άρον άρον, αφού οι δομές ψυχικής υγείας καταρρέουν η μία πίσω από την άλλη – έχει εμβαδόν πολύ μικρότερο από τις καθορισμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δηλαδή αντί για καθαρό εμβαδόν 1.155 τμ και μεικτό 1.617 τμ, ο χώρος που κατασκευάζεται έχει έκταση μόλις 350 τμ, τα οποία θα φιλοξενήσουν 20 κλίνες.

A  metal-barred doors stands open in a h«Μεθοδεύει η κυβέρνηση να προωθήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, ιδρύοντας Ψυχιατρικό Τομέα στο εν λόγω Νοσοκομείο με προδιαγραφές που παραπέμπουν σε φυλακισμένους και όχι σε Νοσηλεία ψυχικά πασχόντων Ασθενών», αναφέρει στον Ευρωπαίο Επίτροπο η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας του να παρέμβει.

Ενώ στην επιστολή εκφράζονται οι φόβοι της ΠΟΕΔΗΝ για το μέλλον της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας : «Μην επιτρέψετε οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς να φιλοξενούνται μετά το έτος 2015 στα παγκάκια και στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ ή σε ακατάλληλους χώρους Νοσηλείας των Γενικών Νοσοκομείων που θα βαπτίζονται Ψυχιατρικοί Τομείς».

Ολόκληρη η επιστολή:

prisons5

ΠΡΟΣ: LASZLO ANDOR

EUROPEAN COMMISSIONER FOR EMPLOYMENT

SOCIAL AFFAIRS AND INDUSION

EUROPEAN COMMISSION

B-1049 BRUSSELS

 

 

 

Κύριε Επίτροπε,

Ο Υπουργός Υγείας και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας στα πλαίσια της μετεξέλιξης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων έως 31/12/2015 προωθούν την ίδρυση Ψυχιατρικών Κλινικών σε Γενικά Νοσοκομεία, χωρίς όμως να πληρούν τις κτιριακές προϋποθέσεις.

Οι προδιαγραφές που καθόρισε η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων σε Γενικό Νοσοκομείο, επιβάλλουν καθαρό εμβαδόν 1155 τ.μ. και μεικτό εμβαδόν 1617 τ.μ.

prisons2Στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κατασκευάζεται άρον – άρον Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων 20 κλινών σε ακατάλληλο χώρο έκτασης 350 τ.μ.

Μεθοδεύει η κυβέρνηση να προωθήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, ιδρύοντας Ψυχιατρικό Τομέα στο εν λόγω Νοσοκομείο με προδιαγραφές που παραπέμπουν σε φυλακισμένους και όχι σε Νοσηλεία ψυχικά πασχόντων Ασθενών.

Οφείλετε να παρέμβετε για να σταματήσει η οπισθοδρόμηση και η διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της προσπάθειας ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Εξάλλου βρίσκονται σε διαδικασία μετεξέλιξης και μετασχηματισμού.

Είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση των απόψεων της Επιτροπής και ο δογματικός τρόπος προσέγγισης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία έχουν καθοριστική συμβολή στην πρόοδο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης της χώρας μας.

Μην επιτρέψετε οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς να φιλοξενούνται μετά το έτος 2015 στα παγκάκια και στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ ή σε ακατάλληλους χώρους Νοσηλείας των Γενικών Νοσοκομείων που θα βαπτίζονται Ψυχιατρικοί Τομείς.

Theatre Nemo in prisonΗ άρον – άρον ίδρυση Ψυχιατρικών Τομέων σε ακατάλληλους χώρους των Γενικών Νοσοκομείων θα συνεχιστεί από τη κυβέρνηση για ευνόητους λόγους.

Είναι αναγκαία η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας μετασχηματισμένων και μετεξελιγμένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Στο όνομα της δήθεν Μεταρρύθμισης μην διαλύετε την Δημόσια Ψυχική Υγεία στη χώρα μας, την οποία χρηματοδοτείτε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, για το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής «Παλλάδιον». Στο δρόμο 220 ασθενείς.

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις ψυχικές διαταραχές

Στο δρόμο βρέθηκαν οι 220 ψυχικά πάσχοντες της κλινικής «Παλλάδιο»

Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνει ο αυτοτραυματισμός των νέων

Πότε η σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη; 10 προειδοποιητικά σημάδια

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη;