Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 19:09

11 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παρκινσον. Γνωρίστε τη νόσο μέσα από τις εμπειρίες των ασθενών (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

article-1207044-0615BFEC000005DC-328_468x331

 

Πολλοί νομίζουν ότι η νόσος Πάρκινσον είναι κάτι απλό, όπως το τρέμουλο στα χέρια. Όμως, αυτή είναι η επιφάνεια του προβλήματος. Η νόσος του Πάρκινσον αντιθέτως, είναι μία εκφυλιστική (προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση) που αφορά στον εγκέφαλο, έχει επίδραση στο σώμα και αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Υπάρχουν πληθώρα συμπτωμάτων εκτός από το τρέμουλο, που επηρεάζουν σε σοβαρό βαθμό την ζωή του ασθενούς και προοδευτικά τον οδηγούν σε περιορισμό των δραστηριοτήτων του.

Δείτε σ’αυτό το βραβευμένο βίντεο, που δημιούργησε η Parkinson Society του Καναδά πώς αισθάνεται ένα ασθενής με πάρκινσον, ένα βίντεο που προβλήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον το 2010. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την καθημερινή πάλη ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον, όταν το σώμα τους στρέφεται εναντίον τους.

Η Ν. Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου η οποία σε πρώτο στάδιο επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση. Καθώς όμως η ασθένεια εξελίσσεται, προσβάλλει κι άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η ασθένεια προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα στις εγκεφαλικές περιοχές που καλούνται βασικά γάγγλια και μέλαινα ουσία. Συνεπώς, εμφανίζει μία πολυπλοκότητα και πολλά μη κινητικά συμπτώματα, όπως πόνο, ακράτεια, δυσκοιλιότητα, διαταραχές του ύπνου, κόπωση, άγχος και κατάθλιψη. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα με τα οποία αναγκάζονται να ζουν καθημερινά οι πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον.

Διαβάστε κάποιες μαρτυρίες ασθενών με Πάρκινσον :  ***

580270_505846792760228_1195746557_s

«Μερικές φορές έχω μεγάλα επεισόδια άγχους και πανικού, που διαρκούν έως και τρεις ώρες, με βαριά, γρήγορη αναπνοή, πόνο στην κοιλιά, ναυτία και κάποιες παραισθήσεις. Εμφανίζονται αναπάντεχα, ενώ βρίσκομαι σε κάποιο κατάστημα ή ενώ βλέπω μια ταινία. Απλώς δεν ξέρω πότε θα εμφανιστούν. Ξαφνικά με κυριεύει ένα αίσθημα έντονου φόβου και τρόμου. Απλώς χάνω τον έλεγχο»

528475_505846476093593_1446555106_n

«Τα συμπτώματα του ουροποιητικού μού προκαλούν τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να πηγαίνω επειγόντως στην τουαλέτα και έπειτα γίνομαι νευρωτική αν και ξέρω ότι πρόκειται απλώς για ορμή. Καταλήγω να μην πίνω τίποτα τρεις ώρες πριν από κάποια έξοδο. Έπειτα, επειδή καταπιέζω την ανάγκη να πάω στην τουαλέτα, παθαίνω ουρολοιμώξεις και πρέπει να παίρνω αντιβιοτικά. Τώρα τελευταία έχω κρίσεις πανικού λόγω της ανησυχίας μου ότι πρέπει να πάω στην τουαλέτα… Απ” όλα τα προβλήματα που έχω ν” αντιμετωπίσω, αυτό είναι το πιο ενοχλητικό!» Μαρίκα (Marica), 59 ετών, Σλοβενία

229569_505846606093580_1376148946_s

«Ήμουν κάπως ιδεοληπτικός προτού διαγνωσθώ αλλά έχω γίνει ακόμα περισσότερο από τότε που ξεκίνησα τα φάρμακα. Όταν επέστρεφα στο σπίτι με τα ψώνια παρατηρούσα ότι τακτοποιούσα τις κονσέρβες σύμφωνα με το μέγεθος και το χρώμα τους… Τους τελευταίους τρεις μήνες έχω φτιάξει δεκαπέντε παζλ των 1000 κομματιών και μόλις τέλειωσα ένα των 500 κομματιών σε 10 ώρες». Χάβελ (Havel), 55 ετών, Δημοκρατία της Τσεχίας

408633_505846556093585_1119459333_s

Έλενα (Elena), 69 ετών, Μάλτα «Ο σύζυγός μου φωνάζει, κλωτσάει και ουρλιάζει το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας. Αναγκαζόμαστε να κοιμόμαστε σε διαφορετικά δωμάτια. Φωνάζει τόσο δυνατά που τον ακούνε ακόμα κι οι γείτονες».

427808_505846766093564_932222316_s

Κλάους (Klaus), 67 ετών, Γερμανία «Είμαι ένας άντρας, 67ετών: Σηκώνομαι τουλάχιστον μία φορά τη νύχτα για να πάω στην τουαλέτα, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Αλλά να ξυπνάω στις 2 το πρωί και να ξέρω ότι θα μείνω ξάγρυπνος για την υπόλοιπη νύχτα, αυτό είναι εξαντλητικό, ειδικά όταν συμβαίνει τέσσερις-πέντε φορές το μήνα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η νόσος Πάρκινσον δεν έχει θεραπεία, παρ’όλο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες διαχείρησης για αρκετές πτυχές της νόσου, δεν είναι εντούτοις προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς. Η αιτιολογία της νόσου είναι ως επί το πλείστον άγνωστη. Συνολικά, η νόσος αυτή είναι μια από τις πιο κοινές νευρολογικές εκφυλιστικές παθήσεις. Συνήθως εμφανίζεται μετά το 50ό έτος της ηλικίας και από αυτήν πάσχουν περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Περίπου 1 στους 100, ηλικίας πάνω από 60, θα εμφανίσει τη Ν. Πάρκινσον και 1 στους 20 σε ηλικία κάτω των 40 ετών. Η τελευταία αποτελεί και την νεανική μορφή της νόσου. Περισσότερο από το 80% της παραγωγής ντοπαμίνης, έχει χαθεί πριν καν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της ασθένειας. Καθημερινές ασχολίες, όπως το περπάτημα και η γραφή γίνονται όλο και πιο δύσκολα.  

Η νόσος Πάρκινσον πλήττει και τους νέους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας.

Ο Andy McDowell, για παράδειγμα, στο βίντεο που θα δείτε, ήταν μόλις 43 ετών, όταν τον Δεκέμβριο του 2009  διαγνώστηκε με πρώιμα συμπτώματα της νόσου. Τότε εγραψε ένα τρυφερό ποίημα για τα παιδιά του με τον τίτλο : «Μικρότερος», ώστε να τα βοηθήσει  να καταλάβουν τι ακριβώς του συνέβαινε. Το καθοριστικό μήνυμα του ποιήματος είναι ότι, ενώ το  πάρκινσον του άλλαξε για πάντα το σώμα του,  είναι ακόμα το δικό του χέρι να παραμείνει ο εαυτός του.

Δείτε το :

 

Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος και το κόστος του για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε €13,9 δις ετησίως.    

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1775 του άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.        

ΕΛΛΑΔΑ  

Η φετινή “Παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον”  προβάλλει για την χώρα μας ένα αίτημα : Την πρόσβαση όλων των ασθενών σε μια ολοκληρωμένη παρακολούθηση κατ’ oίκον. Ετσι η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση», ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την Parkinson Care–Φροντίδα Πάρκινσον, για πρόσβαση όλων σε μια ολοκληρωμένη παρακολούθηση κατ’ oίκον.

Τώρα τα μέλη της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση», έχουν πρόσβαση σε μια συνεχή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση κατ’ οίκον, από ομάδα επιστημόνων με εξειδίκευση στη νόσο Πάρκινσον.   Η Parkinson Care –Φροντίδα Πάρκινσον παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε άτομα με νόσο Πάρκινσον και τους φροντιστές τους, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες θεραπείας, φροντίδας και υποστήριξης, όπως συνεδρίες φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη φροντιστών.

 Μέλη στην ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση μπορούν να γίνουν ΔΩΡΕΑΝ, άτομα με Πάρκινσον και οι φροντιστές τους, καλώντας στο τηλέφωνο 210 2224466 είτε στην Parkinson Care, στο 210 8830043. Η δράση αρχικά θα αφορά κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αθηνών. Προοδευτικά όμως θα επεκταθεί στην περιοχή Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης.    

Το διαδικτυακό της σπίτι www.parkinsonportal.gr φιλοξενεί ανάλογο Forum στο οποίο, τα μέλη ανταλλάσουν γνώσεις και εμπειρίες.     Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: Επίκουρος-κίνηση, Π. Ζήκος, 210 2224466

 

*** Το φωτορεπορτάζ ανήκει στην πρωτοβουλία «WALK»  , μια μεγάλη πολύχρωμη πομπή και πορεία που πραγματοποίησαν τον Σεπτέμβριο του ’12 περισσότεροι από 1.000 φίλοι και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη της εκστρατείας για την καταπολέμιση της νόσου  - μεταξύ των οποίων εκατοντάδες άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Η πομπή έκανε μία μεγάλη βόλτα 1,6 χλμ. μέσα από την πόλη του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, για να διαδώσουν το μήνυμα προς το κόσμο για την χάραξη νέας πολιτικής : οι άνθρωποι που ζουν με αυτό το προοδευτικό , χρόνιο νευροεκφυλιστικό νόσημα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ισότιμα σε ολόκληρη την Ευρώπη .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Δύο γυναίκες ξαναείδαν το φως, μετά από μεταμόσχευση κερατοειδών 46χρονης

Νέα «έξυπνα γυαλιά» για τον παιδικό στραβισμό

Σχέσεις εξάρτησης και τι οδηγεί στην απιστία, από τον Θάνο Ασκητή

Ψυχιατρικές Κλινικές – Φυλακές κατασκευάζει το Υπουργείο Υγείας

Αυτός είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο- Δεν φαντάζεστε την ηλικία του