Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 3:20

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σοβαρά τους πνεύμονες», υποστηρίζει η Ελλην.Πνευμονολογική Εταιρεία. Τι απέδειξαν ελληνικά επιστημονικά πειράματα σε ποντίκια

060703_lung_image_02   Το 80% της φλεγμονής στους πνεύμονες που προκαλούν και τα κανονικά τσιγάρα, προκαλούν και τα ηλεκτρονικά, υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Αυτό έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα ερευνητικών πειραμάτων που διεξάγονται σε ποντίκια στο πειραματικό χειρουργείο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της Εταιρείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος είναι και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Τα πειράματα γίνονται με την διοχέτευση ατμού στα πειραματόζωα, από 6 διαφορετικά ηλεκτρονικά τσιγάρα από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όμως, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί κι έτσι είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί, για να μπορέσουμε να δώσουμε στη δημοσιότητα τελικά αποτελέσματα».

A mouse's memory is recorded by sensors connected to its head in a laboratory in East China Normal U..  «Τις ακριβείς επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, θα τις μάθουμε μετά από 100 χρόνια, όσα δηλαδή πέρασαν για να αντιληφθεί η ανθρωπότητα τις βλάβες που προκαλεί και το «παραδοσιακό» κάπνισμα», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ.Κων/νος Γουργουλιάνης και συμπλήρωσε: « Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, αλλά ούτε και μέθοδο υποκατάστασης. Είναι κινέζικα προϊόντα, έχουν συνέπειες και είναι απαγορευτικά για την υγεία, ενώ όπως είπε ο κ. Γουργουλιάνης δεν είναι τυχαίο ότι από το 2011 έως το 2012 τριπλασιάστηκε η διαφημιστική καμπάνια για την προώθησή τους».

 

«ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ, ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

smokinghΤα παραπάνω ειπώθηκαν από την ΕΠΕ σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα μέλη της, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που γίνεται με την χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, μια εκστρατεία που φέρει τον τίτλο «ΑΝΑΠΝΕΩ»**

O πρόεδρος της ΕΠΕ και καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Κων/νος Γουργουλιάνης επεσήμανε τους κινδύνους που κρύβει ο γνωστός και καθόλου «αθώος», όπως πιστεύουν οι περισσότεροι «τσιγαρόβηχας». «Ο τσιγαρόβηχας αποτελεί την αρχή της ΧΑΠ», λέει ο κ. Γουργουλιάνης, ενώ αμφισβήτησε και τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, τα οποία αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα έχει μειωθεί το κάπνισμα μέσα στην οικονομική κρίση, καθώς, όπως είπε σ΄αυτές τις δειγματοληπτικές έρευνες δεν καταμετράται η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων.

600 χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν στην Ελλάδα από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, ενώ η ΧΑΠ δεν χτυπά μόνο τους καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές. «Εχουμε δει γυναίκες, ιδιαίτερα από την ελληνική επαρχία, που δεν article-2016232-0D1087FC00000578-201_468x367έχουν καπνίσει ποτέ να πάσχουν από ΧΑΠ, εξαιτίας παθητικού καπνίσματος που υφίστανται από τον καπνιστή σύζυγό τους», είπε ο καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος.

Ο κ.Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε επίσης, ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ μειώνεται αξιοσημείωτα, λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης της νόσου και έναρξης της φαρμακευτικής αγωγής.

Τρία με τέσσερα νέα φαρμακευτικά εισπνεόμενα σκευάσματα μακράς δράσης για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά και να ενταχθούν στη θετική λίστα των θεραπειών που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΑΝΑΠΝΕΩ**ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΑΝΑΠΝΕΩ»

Η ενημερωτική εκστρατεία «Αναπνέω», θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά συνεργεία με γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες θα εκπονήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις  με ομιλίες, αφίσες και φυλλάδια σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις στους κατοίκους – κυρίως των ακριτικών περιοχών. Η εκστρατεία, που χρηματοδοτείται από την μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία  »NOVARTIS HELLAS» περιλαμβάνει και την μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, και στην ηλεκτρονική σελίδα www.anapnew.gr (που φιλοξενείται στον ιστότοπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας), αφίσες και φυλλάδια.  Πρώτος σταθμός των επισκέψεων της ομάδας «Αναπνέω» είναι η Νάξος, από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

9 τρομερά ανησυχητικά πράγματα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Πως θα αντιμετωπίσετε το στερητικό σύνδρομο όταν κόψετε το κάπνισμα

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα

Novartis : στη λίστα “Global 100” με τις εταιρείες υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης