Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 5:24

6 νέοι τρόποι για να καταπολεμήσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

allergiesJames Sublett : Ένας από τους κορυφαίους αμερικανούς αλλεργιολόγους εξηγεί πώς ελέγχονται θεραπευτικά  οι αλλεργίες της Ανοιξης.  

Επιτέλους , οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης ! Ώρα να ανοίξουμε τα παράθυρα , να αποθηκεύσουμε τα χειμωνιάτικα παλτά, να βγούμε στον κήπο – και …να φροντίσουμε να έχουμε τα απαραίτητα αποθέματα στο φαρμακείο μας, για τις αλλεργίες.

Αν υποδέχεστε την άφιξη της άνοιξης κάθε χρόνο με βουλωμένη μύτη και υγρά μάτια αντί να έχετε μια γεμάτη και χαρούμενη διάθεση, ήρθε η ώρα να πάρετε τα μέτρα σας και να αντιμετωπίσετε λίγο διαφορετικά τις εποχιακές αλλεργίες σας . Μπορεί να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μάθετε μερικά νέα κόλπα και τρόπους για την αντιμετώπισή της.

 allergies.jpg5Για τις αλλεργίες, συνιστάται λοιπόν :

 Ανακούφιση από τις αλλεργίες στα παιδιά

Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί τις αλλεργίες στο σχολείο με τις παρακάτω συμβουλές :

Βοηθήστε τα παιδιά να διασώσουν τη φήμη τους: Τα παιδιά με αλλεργίες ή άσθμα μπορεί να υπερέχουν στον αθλητισμό . Αλλά αν η αλλεργία τους είναι ανεξέλεγκτη και δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να μην έχουν αντοχή στα αθλήματα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παίρνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή !

 Κύκλος Υποστήριξης: Βοηθήστε τα παιδιά να έχουν υποστήριξη στο σχολείο. Συναντηθείτε με τους εκπαιδευτικούς, τον σχολικό γιατρό, και τον προπονητή τους για να συζητήσετε μαζί τους τις αλλεργίες του παιδιού σας ή το άσθμα, αν υποφέρει απ’αυτό. Δώστε τους μια «κάρτα αλλεργίας» με κρίσιμες οδηγίες για το πρόβλημα του παιδιού και την αντιμετώπισή του.

 allergies.jpg12Αλλεργίες : Ποιος παθαίνει και γιατί ;

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν κάποιου είδους αλλεργία «εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου», που είναι γνωστή ως εποχιακή αλλεργία ή αλλεργική ρινίτιδα, λέει ο James Sublett , MD , επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής αλλεργίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Louisville:

«Οι αλλεργίες έχουν μια ισχυρή γενετική συνιστώσα – αν οι γονείς σας είχαν αλλεργία , είναι πολύ πιθανό να έχετε και εσείς», εξηγεί . «Οι περισσότερες αλλεργίες εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη, στην παιδική ηλικία , αλλά κάποιοι άνθρωποι, εμφανίζουν αλλεργία αργότερα, μετά την έκθεσή τους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες». Για παράδειγμα , γνωρίζουμε σήμερα ότι η έκθεση του οργανισμού στα ρυπογόνα σωματίδια που εκπέμπονται από την καύση του ντίζελ, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες . Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ανεξέλεγκτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 allergies.jpg10Ανάμεσα στις πιο κοινές εκδηλώσεις αλλεργιών – σύμφωνα με το Ιδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής – είναι οι εξής:

  • Δέντρα, γρασίδι , ζιζάνια και γύρη
  • Σπόρια μούχλας
  • Ακάρεα σκόνης και αλλεργιογόνα κατσαρίδας
  • Γάτα, σκύλος και τρωκτικά

Οι εποχικές, αλλά και οι άλλες – εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου – αλλεργίες δεν είναι μόνο ενοχλητικές. Μερικές φορές προκαλούν άσθμα (αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργίες, δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξουν άσθμα) . Αλλά εάν έχετε άσθμα και οι αλλεργίες σας δεν είναι σωστά ρυθμισμένες, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσετε κρίσεις άσθματος, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες, ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.

Διαβάστε εδώ τι πρέπει να ξέρετε για να ελέγξετε τα συμπτώματα της αλλεργίας σας, πριν σας καταστρέψουν μια πολύ καλή ανοιξιάτικη σεζόν:

 

Man suffering from pollen allergy1) Αντιμετωπίστε έγκαιρα τις αλλεργίες

Η γύρη της Άνοιξης εμφανίζεται πολύ νωρίτερα από ό, τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στις περισσότερες περιοχές, ιδιαίτερα στις πιο εξοχικές, η γύρη αρχίζει να κυκλοφορεί στον αέρα, πριν ο καιρός ζεσταίνει αρκετά, ακριβώς για βοηθήσει τα δέντρα και τα φυτά να πολλαπλασιαστούν και να αναπαραχθούν στην Ανοιξη.

Η συνήθης εποχή της εμφάνισης της γύρης είναι στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου, θα εμφανίσει την πρώτη αιχμή της.

Αυτό σημαίνει ότι αν παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο των εποχιακών αλλεργιών, η ώρα εκκίνησης της θεραπείας σας θα πρέπει να είναι, από τα μέσα έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, όχι στα τέλη Μαρτίου. «Οι αλλεργίες δημιουργούν μια φλεγμονώδη απάντηση, που είναι σαν τη φωτιά που σιγοκαίει . Εάν μπορείτε να την κρατήσετε να σιγοκαίει και όχι να φουντώσει, θα έχετε μεγάλο όφελος», λέει ο Sublett . «Με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας σας, είναι λιγότερο πιθανό τα συμπτώματά σας να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας».

 

allergies.jpg172) Γνωρίστε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της Αλλεργίας

Υπάρχουν τρία κύρια είδη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εποχιακών αλλεργιών : ρινικά σπρέι , εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά, αντιϊσταμινικά από του στόματος και αποσυμφορητικά .

Εάν έχετε ήπια εποχιακή αλλεργία, τα ρινικά σπρέι και τα εισπνεόμενα αντισταμινικά από του στόματος μπορεί να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα σας. Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, τα αντιισταμινικά δεν είναι εθιστικά φάρμακα, αν και μπορεί να χάσουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους μετά από κάποιο διάστημα μερικών μηνών .

Αν τα συμπτώματά σας δεν ελέγχονται , ενδεχομένως περιοδικά να στραφείτε σε άλλα φάρμακα για να βεβαιωθείτε αν το φάρμακο σας εξακολουθεί να σας ωφελεί..

allergies.jpg6Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε αμφίβολης αποτελεσματικότητας αποσυμφορητικά για τις αλλεργίες, αν και πολλοί άνθρωποι το κάνουν . Κάτι επισης, σημαντικό είναι τα ρινικά αποσυμφορητικά να χρησιμοποιούνται μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Εάν τα χρησιμοποιείται περισσότερο από μία εβδομάδα, μπορεί να υποστείτε μια διαταραχή που ονομάζεται φαρμακευτική ρινίτιδα, κατά την οποία η ρινική συμφόρηση τελικά χειροτερεύει και ξαναεμφανίζεται κάθε φορά που η δράση του φαρμάκου εξασθενεί.

Επίσης , τα αποσυμφορητικά μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες , συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της πίεσης του αίματος, νευρικότητα και μερικές φορές αίσθημα παλμών στην καρδιά. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, γλαύκωμα , ή πάσχετε από καρδιακές παθήσεις , μιλήστε προηγουμένως με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά .

 

allergies.jpg193) Ελέγξτε τις αλλεργίες, ελέγχοντας το περιβάλλον σας

Δεν θέλετε να μείνετε κλεισμένος στο σπίτι, μία όμορφη μέρα, μόνο και μόνο επειδή έχετε αλλεργία. Αλλά αν πρέπει να κάνετε κάποιες εργασίες έξω στο ύπαιθρο, να φοράτε προστατευτική μάσκα προσώπου για εργασίες όπως το κούρεμα του γκαζόν, το μάζεμα των φύλλων με την τσουγκράνα, ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία σας, μπορείτε να αγοράσετε μία απλή χάρτινη μάσκα μιας χρήσης ή μια πιο καλή «αναπνευστική μάσκα» με υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα (HEPA ) .

Εάν εργάζεστε έξω το απόγευμα , να παίρνετε τα φάρμακα για την αλλεργία σας στο μεσημεριανό γεύμα. Ενώ αν έχετε smartphone , να κατεβάσετε μια εφαρμογή που σας ενημερώνει για τα επίπεδα της γύρης στην περιοχή σας.

Όμως, τί γίνεται μέσα στο σπίτι; » Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι εάν κρατάτε κλειστά τα παράθυρά σας, δεν υπάρχει πρόβλημα, λέει ο Sublett λέει : «Όμως, το σπίτι σας πρέπει να έχει εξαερισμό, ενώ περίπου το ένα τρίτο από τη γύρη που υπάρχει έξω, περνάει και στο εσωτερικό του σπιτιού, ανεξάρτητα από τι κάνει κανείς για να το εμποδίσει»

allergies.jpg18Οταν είστε στο αυτοκίνητο, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και τον εξαερισμό σας σε εσωτερική ανατροφοδότηση του αέρα. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η επανακυκλοφορία του αέρα μέσω του φίλτρου καμπίνας του αυτοκινήτου, μπορεί να σας βοηθήσει στις αλλεργίες», λέει ο Sublett .

Ένα σημαντικό «απαγορεύεται» για την αντιμετώπιση των αλλεργιών στους εσωτερικούς χώρους είναι οι ψεκαστήρες και οι υγραντήρες . «Τα σταγονίδια είναι τόσο μεγάλα, ώστε μπορεί να μην εισχωρήσουν στη μύτη σας, αλλά η αύξηση της υγρασίας στο σπίτι σας, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την μούχλα και τα ακάρεα της σκόνης», λέει ο Sublett .

4) Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της Αλλεργίας

Μερικές φυσικές θεραπείες βοηθούν τα συμπτώματα της αλλεργίας , αλλά να έχετε κατά νου ότι η αποτελεσματικότητά τους έχει τα όριά της . Ένα δημοφιλές εργαλείο είναι το σκεύος , το οποίο ξεπλένει τις ρινικές κοιλότητες σας, χρησιμοποιώντας αλατούχο διάλυμα . Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτελεσματικό για την ελαχιστοποίηση των συμπτωματων της εποχικής αλλεργίας .

«Θα βοηθήσει σίγουρα εάν έχετε συμπτώματα συμφόρησης στη μύτη», λέει ο Sublett: «Αλλά αυτό που βοηθά στην πραγματικότητα είναι το ξέπλυμα της μύτης από την βλέννα που προκαλεί τον ερεθισμό, όμως, στην πραγματικότητα δεν βοηθά την απομάκρυνση της γύρης, που αυτή ευθύνεται κυρίως για τα συμπτώματα».

Πολύ συζήτηση, επίσης γίνεται για τον βελονισμό. Κάποιοι πίνουν νερό στ’όνομά της, ότι είναι η καλύτερη θεραπεία για την αλλεργία, αλλά οι μελέτες πάνω στο θέμα αυτό, είναι μέχρι σήμερα αντιφατικές.

 

allergies.jpg205) Δείτε έναν Αλλεργιολόγο για τις αλλεργίες

Αν η τελευταία παρτίδα των μη συνταγραφούμενων αντιισταμινικών δεν σας έχει βοηθήσει, μια επίσκεψη στον αλλεργιολόγο μπορεί να σας προσφέρει ανακούφιση .

Ο αλλεργιολόγος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε από τι ακριβώς είστε αλλεργικοί, συζητώντας μαζί σας τα συμπτώματά σας και υποβάλλοντάς σας στα ειδικά δερματικά τέστ. Οι αλλεργιολόγοι μπορούν επίσης να ελέγξουν για αντισώματα στο αίμα σας, που μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία των αλλεργιών . Ο αλλεργιολόγος σας μπορεί να σας ζητήσει να allergies.jpg7κρατήσετε ένα «ημερολόγιο αλλεργίας», παρακολουθώντας πότε, που και γιατί έχετε αλλεργικές αντιδράσεις .

 

6) Εμβόλια κατά της αλλεργίας

Περίπου οι μισοί άνθρωποι από αυτούς που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, λένε ότι ανταποκρίνονται καλά στις συνήθεις θεραπευτικές πρακτικές, σύμφωνα με τον καθηγητή Sublett. Οι άλλοι μισοί, όμως, έχουν από μέτριες έως πολύ σοβαρές αλλεργίες, που μπορεί συχνά να τους δημιουργούν τεράστια προβλήματα, από το να λείπουν από τη δουλειά τους, από το σχολείο τους, ή να πηγαίνουν καθημερινά, αλλά να υπολειτουργούν. Μερικοί άνθρωποι έχουν βοηθηθεί από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα , αλλά πολλοί μπορούν να ωφεληθούν από τα εμβόλια κατά της αλλεργίας, υποστηρίζει ο Sublett.

allergies.jpg16Η ανοσοθεραπεία στις αλλεργίες – που είναι κοινώς γνωστή ως «εμβόλιο κατά της αλλεργίας» – λειτουργεί με την έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικρές ποσότητες ενός αλλεργιογόνου. Με την πάροδο του χρόνου και σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις, ο οργανισμός μαθαίνει να μην «βλέπει» τα αλλεργιογόνα σαν ξένο εισβολέα και να αναπτύσσει μια ανοχή σε αυτά. Εάν πάσχετε με έντονα συμπτώματα την άνοιξη ή το φθινόπωρο , ή και τις δύο εποχές, τότε μπορεί τα εμβόλια να είναι η απάντηση για σας .

Όταν η ανοσοθεραπεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά (γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα), η διαδικασία πήρε πολλά χρόνια για να είναι πλήρως αποτελεσματική. Αλλά σήμερα, μπορείτε να αρχίσετε τις ενέσεις τον Ιανουάριο, ώστε να έχετε μια καλή πιθανότητα, τα συμπτώματά σας να μειωθούν σημαντικά , εαν όχι ακόμη και να εξαλειφθούν, από τη στιγμή, που οι πρώτες τουλίπες θα αρχίσουν να κρυφοκοιτάζουν την Ανοιξη.

Πηγή : Web MD

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ασφαλής διατροφή στις τροφικές αλλεργίες

Αυτά είναι τα ακάρεα που κοιμάστε μαζί τους κάθε βράδυ ΦΩΤΟ

Οι έρωτες της άνοιξης και το πρώτο φιλί. To love story της Πάολας και του Ματ στο μικροσκόπιο της επιστήμης

Υποδεχτείτε την άνοιξη, με υπέροχα μαλλιά. Τί τα καταστρέφει και πώς να τα περιποιηθείτε.