Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 19:56

Η παραμελημένη στοματική υγεία, στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη

 diabetsΟι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα σημαντικά συστήματα στο σώμα, αλλά σήμερα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο στόμα. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν νοσήματα της στοματικής κοιλότητας, δεδομένου ότι ο διαβήτης ευνοεί την εμφάνιση και την όξυνση της φλεγμονής.

Ο καθηγητής Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής κ. Ουλής, ο οποίος είναι συντονιστής της επιστ. επιτροπής του ελληνικού Παραρτήματος ACFF (Ελλάς – Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα), αλλά και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προαγωγή και Καταγραφή της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού», αναφέρει ότι: «H στοματική υγεία είναι από τις πρώτες “φροντίδες” που ο Έλληνας παραμελεί σχετικά με την Υγεία του γενικότερα και περισσότερο τώρα στο υπάρχον περιβάλλον της ύφεσης. Αγνοούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό πως η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του διαβήτη και αντιστρόφως. Η στενή και αμφίδρομη σχέση ανάμεσά τους, έχει αποδειχτεί από σειρά μελετών των οποίων τα ευρήματα υπογραμμίζουν το γεγονός πως κύριες νόσοι του στόματος όπως η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα, έχουν σχέση, ή και επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως είναι και ο διαβήτης».

diabetes1_0.jpg4Επιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη στη στοματική υγεία

 Τα συνηθέστερα προβλήματα στοματικής υγείας που εμφανίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι μυκητασιακές και άλλες λοιμώξεις (καντιντίαση, ομαλός λειχήνας), καθυστερημένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων των μαλακών ιστών λόγω μειωμένης άμυνας του οργανισμού, αίσθηση καύσου στο στόμα και αλλαγή της γεύσης, ξηροστομία, τερηδόνα και νόσους των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παρουσιάζουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη1,2. Επίσης, η εξέλιξη και η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας είναι μεγαλύτερη σε άτομα με μη καλά ρυθμισμένο διαβήτη2.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας η συχνότητα περιοδοντικών προβλημάτων στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι διπλάσια από ότι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι, ενώ η περιοδοντική νόσος στον υγιή πληθυσμό diabitisδεν είναι πολύ συχνή μέχρι την ηλικία των 20 ετών, το 30% των ατόμων αυτής της ηλικίας που πάσχουν από διαβήτη έχουν περιοδοντική νόσο, ενώ στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των διαβητικών μέχρι την ηλικία των 35 ετών, πάσχουν από περιοδοντική νόσο και στην ηλικία 45-54 ετών πάσχει πάνω από το 80% -έναντι 60% στον υγιή πληθυσμό3.

Επίσης, σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αναφερθεί η εμφάνιση ξηροστομίας δηλαδή μειωμένη ροή σάλιου, λόγω είτε μεταβολικών αλλαγών ή νευρολογικών διαταραχών ή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν. Οι συνέπειες της ξηροστομίας περιλαμβάνουν μειωμένη αντιμικροβιακή δράση, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα. Πράγματι, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα, τόσο λόγω της προαναφερθείσας μειωμένης ροής σάλιου, όσο και λόγω της υπεργλυκαιμίας η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των τερηδονογόνων μικροβίων2,4,5. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες σε παιδιά και εφήβους με Διαβήτη τύπου Ι, η ανεπαρκής ρύθμιση του σακχάρου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες (έως και 3 φορές) τερηδονικές βλάβες, σε σύγκριση με τα άτομα που επιτυγχάνουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο6,7,8.

 Η κακή στοματική υγεία ως παράγοντας κινδύνου στον Σακχαρώδη Διαβήτη

diabets2Συνεχώς αυξανόμενα δεδομένα, υποδεικνύουν ότι οι στοματικές φλεγμονές μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε γενικά νοσήματα. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνει το γλυκαιμικό έλεγχο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα. Επίσης, η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη, ενώ πρόσφατα στοιχεία, υποδεικνύουν αυξημένο ενδεχομένως κίνδυνο για έναρξη διαβήτη σε άτομα με βαριάς μορφής περιοδοντίτιδα1,2,9. Από την άλλη μεριά, η περιοδοντική θεραπεία βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη, διότι βάσει μελετών βρέθηκε ότι τα επίπεδα του σακχάρου ήταν χαμηλότερα μετά την περιοδοντική θεραπεία10.

Πρόληψη και έλεγχος για καλύτερη στοματική υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

diabets3Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν τα δόντια και τα ούλα υγιή και να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης στο στόμα με τα απλά μέτρα πρόληψης. Η πρόληψη των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας ξεκινάει από την καλή ρύθμιση του σακχάρου και η καλή ρύθμιση του σακχάρου ξεκινάει από την καλή στοματική υγιεινή.

Για καλή στοματική υγεία, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη χρειάζεται να:

• Ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα

• Επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο τους

• Διατηρούν καλή στοματική υγιεινή

• Σταματήσουν το κάπνισμα, το οποίο επιδεινώνει τις νόσους των ούλων

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ενημερώσουν τον οδοντίατρο τους ότι πάσχουν από τη νόσο καθώς και για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν (ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ιδιαίτερα όταν δεν ρυθμίζεται καλά, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις), να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά – κάθε 6 μήνες- για παρακολούθηση της στοματικής υγείας και να είναι σχολαστικοί με την στοματική τους φροντίδα με βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα που προσφέρει αντι-βακτηριακή προστασία και προστασία από την τερηδόνα, καθώς και καθαρισμό των μεσοδοντίων περιοχών από όπου ξεκινά η φλεγμονή των ούλων με οδοντικό νήμα ή/και μεσοδόντια βουρτσάκια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :