Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 6:54

Πώς και γιατί η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 18 ΑΝΩ;

22946-50707Οι ελλείψεις, οι αλλαγές στις ψυχιατρικές δομές κι οι μνημονιακές περικοπές κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κλείσιμο την Μονάδα Απεξάρτησης τοξικομανών του 18 ΑΝΩ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Υπουργό και την υφυπουργό Υγείας, ο διευθυντής της θεραπευτικής Ομάδας και ψυχίατρος Αλέξανδρος Κυρούσης, το 18 ΑΝΩ απειλείται με λειτουργική κατάρρευση λόγω της επικείμενης διάλυσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) – στο οποίο εντάσσεται η Μονάδα Απεξάρτησης – αλλά και εξαιτίας των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης (στο πλαίσιο της συγκρότησης «Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών» (απόφαση στις 19/03/14)  να «περάσει» εν κρυπτώ και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, τη διοικητική ευθύνη της Μονάδας, από τα χέρια του μέχρι σήμερα εκπρόσωπου και Διευθυντή του 18 ΑΝΩ  Αλ. Κυρούση, στα χέρια του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Π.Θεοδωράκη.

18ano (1)«Οι προγραμματιζόμενες αλλαγές δεν στηρίζονται σε κάποιο όραμα, διαπνέονται μόνον από διαχειριστική λογική» τόνισε η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη κα. Κατερίνα Μάτσα, σε συνέντευξη τύπου που έγινε προ ημερών, και κατά τη διάρκεια της οποίας  αναφέρθηκε εκτενώς στην εμφάνιση νέων μορφών εξαρτήσεων και στη συνολική αύξηση των περιστατικών, λόγω των νέων επικίνδυνων συνθετικών ναρκωτικών. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και υπαρκτός, καθώς το 18 ΑΝΩ διοικητικά ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το οποίο βάσει κυβερνητικών εξαγγελιών το 2015 θα κλείσει.

 

ØÕ×ÉÁÔÑÉÊÏ ÍÏÓÏÊÏÌÅÉÏ ÁÈÇÍÙÍ  - ÍÅÁ ÊÔÉÑÉÁ-ÅÃÊÁÉÍÉÁΠΩΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ 18 ΑΝΩ 

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το 18 ΑΝΩ υποβαθμίζεται συνεχώς κι ότι τελικά έχει αφεθεί στην τύχη του, χωρίς καμία υποστήριξη. Ο δε Διοικητής του ΨΝΑ Π.Θεοδωράκης, δεν ανταποκρίνεται στις συνεχείς προσπάθειες του προσωπικού να συναντηθεί μαζί του, ενώ οι υπηρεσίες του 18 ΑΝΩ, όπως λένε οι εργαζόμενοι υπολειτουργούν εδώ και καιρό, εξαιτίας των διαθεσιμοτήτων και των ελλείψεων στο προσωπικό και όχι μόνο.

Δείτε αναλυτικά πώς η κυβέρνηση υποβαθμίζει και θα οδηγήσει τελικά σε αναγκαστικό λουκέτο, ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα δημόσια κέντρα απεξάρτησης που διαθέτει σήμερα η χώρα μας. 

 

1. Περικοπές στη χρηματοδότηση

Οι περικοπές στην χρηματοδότηση και τα λειτουργικά έξοδα, – εκτός από τις περικοπές στην διατροφή (!!!), έχει φτάσει μέχρι στο σημείο της μείωσης (στο 1/4) του κονδυλίου που δίνεται ακόμη και για τις τοξικολογικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται οι imageθεραπευόμενοι. Από τα 280.000 ευρώ το χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα, φέτος στο 18 ΑΝΩ δόθηκαν από την κυβέρνηση 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η Μονάδα να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, ενώ απεξάρτηση χωρίς τοξικολογικές εξετάσεις για τους θεραπευόμενους, δεν νοείται.

 

2. Διαθεσιμότητα προσωπικού

20 εργαζόμενοι και θεραπευτές του 18 ΑΝΩ συνταξιοδοτήθηκαν, ή αποχώρησαν για δικούς τους λόγους, όμως, οι κενές θέσεις δεν πληρώθηκαν ποτέ με νέες προκηρύξεις. Παράλληλα μπήκαν σε διαθεσιμότητα 5 οδηγοί «ειδικών προσόντων» του 18 ΑΝΩ, που είχαν προσληφθεί με προκήρυξη, και είχαν εκπαιδευτεί να λειτουργούν και ως θεραπευτές-συνοδοί των θεραπευόμενων, σε πολιτιστικές εξορμήσεις των μελών του 18 ΑΝΩ σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, εκδηλώσεις και ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη διαδικασία της απεξάρτησης, κάτι που σύμφωνα με ψυχίατρο και επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ Κατερίνα Μάτσα, σημαίνει ότι μπαίνει τέλος σ’αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπείας.90873g-18ano

 

 

3. Χωρίς καθηγητές το Σχολείο 

Δύο αντί για τρεις φορές την εβδομάδα και αποκλειστικά χάρη στην εθελοντική εργασία δέκα εκπαιδευτικών, λειτουργεί το απογευματινό Γυμνάσιο και Λύκειο του 18ΑΝΩ, στο οποίο σήμερα φοιτούν 30 ενήλικες – μέλη του προγράμματος απεξάρτησης. Εδώ και δύο χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να βγάλει προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού κι έτσι το σχολείο δουλεύει μόνο με εθελοντές. Παρ’όλα αυτά πρόπερσι τρεις μαθητές έδωσαν Πανελλήνιες εξετάσεις και δύο από αυτούς πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια της χώρας. 

 

safe_imageΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ

Ο διοικητής του ΨΝΑ δήλωσε πρόσφατα έως το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, ενώ κανείς δεν έχει δεσμευτεί για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 18 ΑΝΩ μετά το κλείσιμό του. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στην εσκεμμένη υποβάθμιση της Δημόσιας Μονάδας απεξάρτησης, προκειμένου ο ρόλος της θεραπείας των εξαρτημένων ανθρώπων, να περάσει στα χέρια ιδιωτών. 

Η Κατερίνα Μάτσα, έχει επανειλημμένως επισημάνει τον κίνδυνο της απεξάρτησης από ιδιώτες λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά τέτοια κέντρα, τα οποία δεν κάνουν τη δουλειά τους με επιστημονικό τρόπο: «Λειτουργούν παρανόμως, χωρίς άδεια από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ το κράτος κάνει τα “στραβά μάτια”, λέει η κ.Μάτσα, ενώ συμπληρώνει ότι «εάν κλείσει το 18 ΑΝΩ και η απεξάρτηση γίνει υπόθεση των ιδιωτικών επιχειρήσεων οι εξαρτημένοι άνθρωποι θα πεθαίνουν σαν τις μύγες, διότι τι έχει να πληρώσει η οικογένεια του τοξικομανή που έτσι κι αλλιώς είναι εξαντλημένη και ό, τι είχε το έχασε, όσο ήταν το παιδί της στα ναρκωτικά;»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ψυχιατρικές Κλινικές – Φυλακές κατασκευάζει το Υπουργείο Υγείας

Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, για το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής «Παλλάδιον». Στο δρόμο 220 ασθενείς.

Φωτογραφίες ΣΟΚ: η ζωή μιας 2χρονης με ναρκομανείς γονείς

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις ψυχικές διαταραχές

Ο αλκοολικός γονέας, μέσα από τα μάτια του παιδιού του VIDEO