Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 8:54

Δείτε την αφίσσα του ΚΕΕΛΠΝΟ για με μέτρα προφύλαξης από τον MERS – κοροναϊό

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Αν και μεχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ανησυχητικά ευρήματα από τις έρευνες των υγειονομικών αρχών ανάμεσα στους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το  μολυσμένο με τον θανατηφόρο ιό MERS κρούσμα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει εκδώσει οδηγίες προφύλαξης από τη νόσο,  τις οποίες έχει αποστείλει σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας σε νοσοκομεία, Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και ενημερωτικό υλικό που διανέμεται στους ταξιδιώτες στις πύλες εισόδου της χώρας, από και προς τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου.

Στην αφίσσα που βλέπετε δίπλα, δίνονται συνοπτικά όλες οι οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης, που οφείλουν όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν σχετικά με τον ιό. Αναλυτικότερα:

Πώς μεταδίδεται;

Μέχρι σήμερα, οι υγειονομικές αρχές και οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει ικανοποιητική απάντηση σ’αυτό το ερώτημα, καθώς η διερεύνηση των κρουσμάτων είναι σε εξέλιξη για να βρεθούν οι πηγές μόλυνσης, οι τρόποι μετάδοσης και η πορεία που ακολουθεί η νόσος στον ασθενή που έχει προσβληθεί.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Και εδώ υπάρχουν μόνον ενδείξεις για περιορισμένη δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποιά είναι τα μέτρα προστασίας;  

Από τη στιγμή που ο τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός, συνιστώνται μέτρα προφύλαξης που ισχύουν για άλλες ιογενείς λοιμώξεις, δηλαδή να αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα (βήχα και φτέρνισμα) ή άτομα που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες αναπνευστικής υγιεινής και της υγιεινής των χεριών:

 Υγιεινή χεριών:

- Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής.

- Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.

 Υγιεινή του Αναπνευστικού:

- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.

- Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ ή να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 210-5212054 / 210-5212000).

Πηγή :

keelpno_new_readyo_03042014212545

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Δωρεάν εξετάσεις για την στοματική Υγεία σε 3.500 παιδάκια στο Περιστέρι, πραγματοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εντατικότεροι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει Πάσχα

24ωρη Γραμμή Υποστήριξης σεισμοπαθών (1135), μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Τέλος στην αναμονή για τις Eπιτροπές και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ