Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 3:23

Οδηγίες για μια ομαλή μετάβαση των παιδιών από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Της Μαρίας-Τερέζας Μπάουμ,

ειδικής παιδαγωγού, Διευθύντριας του δίγλωσσου, Δημοτικού σχολείου Neue Schule Athen

ANAGNOSTIKO2

Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι μία υπέροχη εμπειρία για παιδιά και γονείς, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, αυτή που θα μετατρέψει τον φόβο λόγω άγνοιας σε δημιουργική χαρά.

Η ανυπομονησία για την πρώτη ημέρα επισκιάζονται από το άγχος των γονιών αν θα τα καταφέρει να προσαρμοστεί στο νέο σχολείο και στις απαιτήσεις του.

Τι είναι όμως αυτό που πυροδοτεί το άγχος τους και τι μπορούν να κάνουν από σήμερα ώστε η μετάβαση του παιδιού τους να είναι ομαλή και ευχάριστη;

Ο φόβος προς το άγνωστο

Κάθε αλλαγή συνοδεύεται με πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα. Πλάι στον ενθουσιασμό συνήθως στέκεται ο φόβος προς το άγνωστο. Ενήλικες και παιδιά τα φοβίζει αυτό που δεν γνωρίζουν ή αυτό που παραμένει ομιχλώδες στο μυαλό τους. Γι’ αυτό και οι πρώτοι θα πρέπει να βοηθήσουν και να στηρίξουν το παιδί σε αυτή την εξελικτική φάση της ζωής του.

Οι γονείς πρέπει να καλύψουν τα κενά και να απαντήσουν στις απορίες του παιδιού σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένει και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του, χωρίς να τις χρωματίζουν με τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα.

ANAGNOSTIKO4

Μια πρώτη επίσκεψη και γνωριμία

Σημαντικό είναι να επισκεφτούν μαζί με το παιδί τους το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει, να του δείξουν τον χώρο που θα επισκέπτεται καθημερινά για τα επόμενα έξι χρόνια.

Καλό θα ήταν να του γνωρίσουν κάποια σημαντικά πρόσωπα του σχολείου, για παράδειγμα τον Διευθυντή ή τη δασκάλα που θα έχει την επόμενη χρονιά. Αν το σχολείο το επιτρέπει, να του επιτρέψουν να περιπλανηθεί μέσα σε αυτό. Γνωρίζοντάς το εξοικειώνεται, αποκτά εικόνα του χώρου και νιώθει πιο σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.

Οι κατάλληλες δεξιότητες

Πρωταρχικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση του παιδιού θα παίξει η σχολική του ετοιμότητα, δηλαδή αν έχει κατακτήσει τις δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ενταχθεί ομαλά στην Α΄ δημοτικού.

ANAGNOSTIKO5

Ένα παιδί τελειώνοντας το Νηπιαγωγείο, πρέπει να έχει αναπτύξει σε ικανοποιητικό επίπεδο προγραφικές, προαναγνωστικές και προμαθηματικές δεξιότητες.

Να έχει σαφή πλευρίωση (αν θα γράφει με το δεξί ή το αριστερό χέρι)

Να έχει καθαρή άρθρωση

Να μπορεί να λέει το αγαπημένο του παραμύθι από την αρχή ως το τέλος

Να έχει υπομονή περιμένοντας τη σειρά του

Να δίνει πληροφορίες για καθημερινά θέματα

Να έχει λύση το θέμα της τουαλέτας και να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται

Τι πρέπει να κάνει ο γονέας σε περίπτωση που το παιδί του δεν έχει κατακτήσει κάποια από αυτές τις δεξιότητες;

Οι μήνες που ακολουθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά εξελίσσονται διαρκώς. Όταν ένας γονέας πιστεύει ότι «κάτι δεν πάει καλά», τις περισσότερες φορές (όχι πάντα) έχει δίκιο. Καλύτερα να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού, παρά να ζει μέσα στο άγχος και στον φόβο. Σε αυτή την περίπτωση, ταιριάζει το «προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν».

ANAGNOSTIKO3

Μέχρι να αρχίσει το σχολείο, οι γονείς έχουν πολλά πρακτικά θέματα να λύσουν. Πρέπει να αποφασίσουν όχι μόνο σε ποιο σχολείο θα στείλουν το παιδί τους αλλά και πως θα πηγαίνει σε αυτό, ποιος θα είναι το απόγευμα μαζί του, να βρουν και να διαμορφώσουν τον χώρο του σπιτιού στον οποίο θα διαβάζει.

Λύνοντας τα πρακτικά προβλήματα οι γονείς μειώνουν το δικό τους άγχος.

 

Ελληνογερμανικός Σύλλογος Πολιτισμού και Παιδείας
mail: info@neueschuleathen.gr/
http://neueschuleathen.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το δάγκωμα ενός κουνουπιού έσωσε ένα τρίχρονο κοριτσάκι από τον καρκίνο

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοροναιό MERS

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδοοικογενειακή βία- Σπάστε τη σιωπή

«Αυτές είναι οι γυναίκες μας». Ενα πολύ δυνατό μήνυμα, γιατί…δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές (ΒΙΝΤΕΟ)