Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 22:39

Εγκυος χειρουργήθηκε ρομποτικά στον εγκέφαλο … μέσω της μύτης. Δείτε την επέμβαση..(ΒΙΝΤΕΟ)

4eb2d23b29977.image

Η Tricia Wharton μετά την επέμβαση, κρατώντας στην αγκαλιά της το νεογένητο μωράκι της.

Πρωτοπόροι γιατροί από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Οχάιο, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στον κόσμο επέμβαση αφαίρεσης κακοήθους όγκου από τον εγκέφαλο εγκύου γυναίκας, χωρίς τομή, με λαπαροσκοπική επέμβαση μέσω της μύτης της.

Η Tricia Wharton ήταν 8 μηνών έγκυος, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν στον εγκέφαλό της στη βάση του κρανίου, όγκο που δεν ήταν εύκολο να χειρουργηθεί με κλασσικό τρόπο. Επίσης, λόγω της εγκυμοσύνης της, απαγορευόταν να υποβληθεί σε χημιοθεραπείες, κι οι γιατροί έπρεπε επίσης να σκεφτούν και την υγεία του αγέννητου παιδιού της, γεγονός που έκανε ακόμη πιο περίπλοκη της περίπτωσή της.

«Καταφέραμε και «περάσαμε» μέσα από το ρουθούνι , χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε τομή στο πρόσωπο της ασθενούς ή στο κεφάλι της» , δήλωσε ο Δρ Daniel Prevedello , διευθυντής επεμβατικής χειρουργικής κρανίου στο Ohio State University Medical Center . «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει καμία τομή στο δέρμα και δεν χρειάστηκε να αφαιρέσουμε κομμάτια του κρανίου, κάτι που θα προκαλούσε παραμόρφωση στο πρόσωπο της ασθενούς».

4eb2d23b070a1.image

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Οχάιο, την ώρα της επέμβασης

Η επέμβαση, ονομάζεται ενδοσκοπική ενδορινική προσέγγιση, ενώ (όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο) δύο χειρουργοί εργάζονται πλάι-πλάι για την αφαίρεση του όγκου και την αποκατάσταση της βλαβης στη βάση του κρανίου της εγκύου . Ένας νευροχειρουργός χρησιμοποιεί δύο μικρά χειρουργικά εργαλεία σε ένα ρουθούνι,  ενώ ο άλλος χειρουργός κάνει το ίδιο στο άλλο ρουθούνι .  Οταν οι χειρουργοί προσεγγίζουν τη βάση του εγκεφάλου, μέσω της ρινικής κοιλότητας, χρησιμοποιούν στη συνέχεια πολύ εξελιγμένες χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου,  παρόμοιες με την τεχνολογία GPS , για να βρουν και να εκτέμνουν τα προβληματικά μέρη.

«Μερικοί όγκοι χρειάζεται να αφαιρεθούν αποσπασματικά μέσα στο ρουθούνι», δήλωσε ο Δρ Bradley Otto , χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογία στο Πανεπιστήμιο του Ohio State Medical Center . «Ο όγκος που αφαιρούμε, απομακρύνεται μέσω της μύτης , χωρίς τομές στο πρόσωπο».

c5ab99bdcebe5f31e1bcecf6a2839034_XLΉταν η τέλεια επιλογή για Tricia Wharton . «Δεν ήταν ασφαλές για το μωρό τη δεδομένη στιγμή να κάνει ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία », δήλωσε ο Wharton . Έτσι , οι γιατροί έπρεπε να καταλήξουν σε ένα άλλο σχέδιο. Χορήγησαν στη Wharton ενέσεις στεροειδών, επίσης, για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού της όσο το δυνατόν περισσότερο , ενώ στη συνέχεια , σε 33 εβδομάδες, γεννήθηκε πρόωρα το μωρό της με καισαρική τομή.

Μέσα σε λίγες μέρες , τόσο η μαμά όσο και το μωρό επέστρεψαν στο σπίτι , και επειδή ο χρόνος αποκατάστασης της Tricia είχε μειωθεί πολύ λόγω της τεχνικής endonasal , μπορούσε όχι μόνο να φροντίσει τον εαυτό της , αλλά και το νεογέννητο μωρό της .

» Ήμουν πραγματικά έκπληκτη με το πόσο γρήγορα θεραπεύτηκα» , είπε η Τricia: » Τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση η ζωή μας ήταν λίγο – πολύ και πάλι κανονική. Μπορούσα να κάνω σχεδόν τα πάντα που έκανα και πριν «.

Ο τύπος αυτής της χειρουργικής επέμβασης, παρά το ότι αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική, εξακολουθεί να είναι αρκετά σπάνια . Ανοίγει ωστόσο, τον δρόμο για να πραγματοποιηθούν και άλλα «δύσκολα» χειρουργεία στον εγκέφαλο. Ο dr. Prevedello, πάντως, υποστηρίζει ότι μόνο λίγα Ιατρικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο μπορούν να πραγματοποιήουν σωστά και με ασφάλεια ενδοσκοπική προσέγγιση endonasal.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ :
 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Σώθηκε νεογέννητο με καρδιοπάθεια χωρίς χειρουργείο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μωράκι γεννήθηκε με 4 χέρια και πόδια ΦΩΤΟ

Ο πολυτραυματίας και τα θαύματα της ορθοπεδικής χειρουργικής. Ενα βίντεο animation που κόβει την ανάσα.

Φωτογραφίες ΣΟΚ: η ζωή μιας 2χρονης με ναρκομανείς γονείς

Δύο γυναίκες ξαναείδαν το φως, μετά από μεταμόσχευση κερατοειδών 46χρονης