Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 0:33

«Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος» Γιατί οι άνθρωποι ενδίδουν στην απιστία;

CHEATER-CAR-large570Γιατί οι άνθρωποι κάνουν απιστίες; Κατανοώντας τους λόγους της απιστίας, μπορείτε να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις της.

 Περισσότεροι από το 90 % των ανθρώπων πιστεύουν ότι η απιστία είναι απαράδεκτη, αλλά ταυτόχρονα το 30-40% ενδίδουν σ’αυτήν. Η απιστία συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις, όπως είναι η κατάθλιψη, η ενδοοικογενειακή βία , το διαζύγιο , ή ακόμα και ανθρωποκτονία . Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις , γιατί οι άνθρωποι, λοιπόν, εξαπατούν; Επίσης, κατά πόσον ισχύει η φράση «μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος»;

 Ας ξεκινήσουμε να απαντάμε, εξετάζοντας αρχικά, τις αιτίες της απιστίας:

 

CHEATER-CAR-large570.jpg21 . Προσωπικοί λόγοι .

Η φράση «μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος» αναφέρεται στο ότι ο εξαπατών, έχει προσωπικούς λόγους για να διαπράξει απιστία, δηλαδή έχει κάποια στοιχεία στην προσωπικότητά του που κάνει τον ίδιο πιο επιρρεπή σ’αυτήν. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια σειρά από ατομικούς παράγοντες κινδύνου , όπως οι εξής:

 

Φύλο . Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να διαπράξουν απιστία , σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνδρες διαθέτουν σε μεγαλύτερες ποσότητες την ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ισχυρή επιθυμία να κάνει κάποιος σεξ.

Cheater.jpg7

  • Προσωπικότητα . Όσοι έχουν λιγότερη ευσυνειδησία και λιγότερο ευχάριστη προσωπικότητα, είναι περισσότερο πιθανό – από τα άτομα με υψηλά ποσοστά στα παραπάνω χαρακτηριστικά – να διαπράξουν απιστία . ( Αν αναρωτιέστε για τη δική σας προσωπικότητα, ξανασκεφτείτε τα παραπάνω).

 

  • Θρησκευτικοί και πολιτικοί λόγοι. Πολύ θρησκευόμενοι άνθρωποι, αλλά και όσοι πρόσκεινται πολιτικά προς τον συντηρητισμό είναι λιγότερο πιθανό από άλλους να διαπράξουν απιστία, επειδή έχουν πιο άκαμπτες αξίες.

 

cheater (1)22. Κακή σχέση.

Οι άνθρωποι , επίσης, διαπράττουν απιστία, λόγω της σχέσης τους, δηλαδή είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά και η ποιότητα της σχέσης τους που δεν είναι ικανοποιητική και δεν τους καλύπτει. Σ’αυτή την κατηγορία οι άνθρωποι εάν βρίσκονται μέσα σε μία ταιριαστή στενή σχέση μειώνουν ή εξαλείφουν την επιθυμία τους να κάνουν απιστία στον σύντροφό τους. Το «μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος» δεν ισχύει γι’αυτήν την κατηγορία. Όταν συμβεί η απιστία, πρέπει να εξεταστούν οι παράγοντες της ίδιας της σχέσης. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι συντροφικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από τη δυσαρέσκεια , όχι ικανοποιητικό σεξ και ισχυρές συγκρούσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απιστίας. Επίσης, αταίριαστοι σύντροφοι – από άποψη προσωπικότητας, επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και από άλλους παράγοντες – είναι πιο πιθανό είναι να βιώσουν την απιστία .

 

200477712-0013 . Περιστασιακοί λόγοι.

Κάποιοι μπορεί να απατήσουν το σύντροφό τους, λόγω μιας συγκεκριμένης κατάστασης: Κάποιος μπορεί να μην είναι επιρρεπής στην απιστία και μπορεί να βρίσκεται μέσα σε μία απόλυτα ευτυχισμένη σχέση, αλλά κάτι που μπορεί να σχετίζεται με το περιβάλλον του, να τον βάλει σε κίνδυνο για απιστία. Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να γίνουν πολύ δελεαστικές. Για παράδειγμα, εάν κάποιος κινείται σε κάποιο περιβάλλον, με πολλούς ελκυστικούς ανθρώπους είναι πιθανόν να υποκύψει στην απιστία. Η φύση της εργασίας ενός ατόμου σχετίζεται, επίσης, με την απιστία, π.χ. άτομα των οποίων η εργασία συνεπάγεται να αγγίζουν τους άλλους ανθρώπους, ή να έχουν προσωπικές συζητήσεις μαζί τους, ή πολύ προσωπικό χρόνο μαζί τους, είναι πιο πιθανό να απατήσουν τους συντρόφους τους. Όταν, επίσης, η αναλογία ανδρών – γυναικών δεν είναι ισορροπημένη (υπεραφθονία ανδρών ή γυναικών στην εργασία ή σε άλλο περιβάλλον), τότε επίσης, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βιώσουν την απιστία. Τέλος, οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές, σε αντίθεση με τις αγροτικές και αραιοκατοικημένες περιοχές, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις έχουν γενικά πιο φιλελεύθερη στάση για το εξωσυζυγικό σεξ και επίσης, οι πόλεις έχουν απλά περισσότερους ανθρώπους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον με μεγαλύτερη ανωνυμία, αλλά και μια πολύ περισσότερες επιλογές ανθρώπων, με τους οποίους μπορούν να κάνουν σεξ.

Legs

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τη σχέση σας από την απιστία ;

 

cheater (1)6Πρώτον , μιλήσετε με το σύντροφό σας σχετικά με τον ορισμό του για την απιστία. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ιδέες για το τι συνιστά απιστία και εξαπάτηση και οι σύντροφοι θα πρέπει να αναπτύξουν μια συναίνεση σ’αυτό. Είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε ποια είναι τα όρια και τι είναι αυτό που θα βλάψει πραγματικά τον σύντροφό σας, εάν κάνετε μια ανοικτή συζήτηση γι “αυτό . Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι το σεξ με ένα άλλο πρόσωπο αποτελεί απιστία, αλλά άλλες συμπεριφορές μπορεί να είναι πιο εξειδικευμένες. Το μεσημεριανό γεύμα με έναν ελκυστικό συνάδελφο, για παράδειγμα, συνιστά απιστία; Η’ τι συμβαίνει με τις σέξι συνομιλίες με αγνώστους στο Διαδίκτυο; Ανοικτές συζητήσεις και απαντήσεις σ’αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσουν τον καθορισμό των ορίων και θα αποφευχθούν καταστάσεις που το μόνο που προκαλούν είναι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Αν είστε ένα άτομο που δίνετε τη μάχη σας με την απιστία, είτε ως θύμα ή είτε ως θύτης, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, μέσω της ψυχοθεραπείας ή μέσω βιβλίων που έχουν γραφτεί από επαγγελματίες με καλή γνώση της ψυχολογίας. Το «μία φορά άπιστος, για πάντα άπιστος» δεν πρέπει να επιτρέψετε να αποδειχθεί αλήθεια για εσάς.

Πηγή : Kelly Campbell, Ph.D.

www.psychologytoday.com

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Σχέσεις εξάρτησης και τι οδηγεί στην απιστία, από τον Θάνο Ασκητή

Πότε η σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη; 10 προειδοποιητικά σημάδια

Τι συμβαίνει στο σώμα ενός άνδρα όταν ερωτεύεται;

Γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν περισσότερο την Ανοιξη;

Διαβάστε τα 20 γνωρίσματα των ανθρώπων έχουν αποφασίσει να είναι ευτυχισμένοι