Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 19:08

12.000 άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από εγκεφαλικό στην Ελλάδα. Τί φταίει;

meth (2)Τεράστια  πληγή, σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα, είναι για την σύγχρονη κοινωνία οι θάνατοι και οι αναπηρίες που προκαλούνται από τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια!

Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από αγγειακά εγκεφαλικά Επεισόδια, κυρίως λόγω έλλειψης Πρότυπων Μονάδων Αντιμετώπισης στα νοσοκομεία!

Στην Ελλάδα από τα περίπου 35.000 νεα εγκεφαλικά χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 άτομα, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος νοσηλείας για κάθε ασθενή κυμαίνεται από 13.650 μέχρι 34.000€ ανάλογα με την βαρύτητα, καθώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί σήμερα την 2η αιτία θανάτου και την 1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.

egefaliko3Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές και πολυκεντρικές μελέτες από διαφορετικές χώρες, το 30% απ αυτούς θα είχαν σωθεί και το 25% θα είχαν αποφύγει την αναπηρία, αν είχαν νοσηλευτεί άμεσα σε Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Το παρόν και το μέλλον» , την οποία διοργάνωσε η ιδιωτική κλινική Mediterraneo Hospital.

«Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα και απεικονίζουν τον ακήρυκτο πόλεμο με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αναπήρους. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες αναπτύσσονται ραγδαία Μονάδες ΑΕΕ (stroke units), στην Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε μία, ενώ απαιτούνται για τις ανάγκες μας τουλάχιστον 50!» δήλωσε η κ Γεωργία Ε Δραγίνη αναισθησιολόγος, Γενική Διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ Mediterraneo Hospital  και συμπλήρωσε:

meth (1)«Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της 1ης Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, στο νοσοκομείο μας, ώστε η  αντιμετώπιση του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, ήταν επιβεβλημένη».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών παθολόγος κ. Κωνσταντίνος Βέμμος,  «την επόμενη δεκαετία θα έχουμε αύξηση των νεκρών και των αναπήρων , αν δεν δημιουργηθούν κι άλλες πρότυπες Μονάδες Αντιμετώπισης κι αυτό γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι οι μονάδες εγκεφαλικών μειώνουν μέχρι και 30% την θνησιμότητα των ασθενών, 25% την αναπηρία αλλά και σημαντικά την ανάγκη για ιδρυματισμό των ασθενών».

Κύριες αιτίες θανάτου από εγκεφαλικό 

Η νοσηλεία σε Πρότυπη Μονάδα μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις κύριες αιτίες θανάτου των ασθενών με ΑΕΕ που είναι:

  •  η πνευμονία,egefaliko2
  • οι ουρολοιμώξεις,
  • η πνευμονική εμβολή
  • οι υποτροπές των εγκεφαλικών.

 

 Πώς αναγνωρίζουμε τα έγκαιρα τα εγκεφαλικά επεισόδια;

Σημαντικό είναι, όπως ανέφεραν σχεδόν όλοι οι ομιλητές,  η γρήγορη αναγνώριση των σημείων του ΑΕΕ:

  • αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι,
  • πτώση της γωνίας του στόματος,
  • αλλαγή της ομιλίας

Αφού το συγγενικό περιβάλλον αναγνωρίσει τα σημάδια του εγκεφαλικού θα πρέπει άμεσα να καλέσει ασθενοφόρο ώστε να κερδηθεί η μάχη με τον χρόνο (όπως ακριβώς στο έμφραγμα και στο τροχαίο ατύχημα).

H-νοσηλεία-στην-εντατική-«είναι-συχνά-μάταιη»Στη συνέχεια ο ασθενής, σύμφωνα με το Διευθυντή του Νευρολογικού Τμήματος κ Κωνσταντίνο Τάκη, παρακολουθείται εντατικά (monitoring νευρολογικής κατάστασης, αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογραφήματος, οξυγόνου-αναπνοής, θερμοκρασίας) για τουλάχιστον 48-72 ώρες.

Ταυτόχρονα προχωρά το διαγνωστικό work up (έλεγχος εξωκράνιων και ενδοκράνιων αγγείων, καρδιάς κλπ.) και οι αντίστοιχες θεραπευτικές παρεμβάσεις (π.χ. προσαρμογή αντιθρομβωτικής αγωγής, καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή κλπ.), ενώ υπάρχει έγκαιρη και ταχεία αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.

 ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Η οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, των ασφαλιστικών συστημάτων και των οικογενειών των ασθενών είναι τεράστιες, καθώς το μέσο ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή με εγκεφαλικό κυμαίνεται στην Ευρώπη από 13.650 μέχρι 34.000 € ανάλογα με την βαρύτητα!

Στην Ελλάδα την τριετία 2006-2009 στο κόστος νοσηλείας των ασθενών με εγκεφαλικό είχαμε αύξηση κατά 17,3% και από 831.265.000 έφτασε το 1.004.180.000 ευρώ !

Είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 1 δις € στοιχίζει ετησίως στη μαστιζόμενη από την κρίση χώρα μας η αντιμετώπιση των ασθενών που προσβλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή το 10% περίπου του προϋπολογισμού για την Υγεία!

Αν προστεθεί σε αυτό το τεράστιο και μη υπολογισμένο κόστος, ψυχικό και οικονομικό, της κάθε οικογένειας που καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στους κόλπους της τον χρόνια πάσχοντα ασθενή με αναπηρίες από το ΑΕΕ, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν ή μένουν ανάπηροι.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Εσείς γνωρίζετε πώς να παίρνετε την πίεση σας;

Πώς φίλοι, οικογένεια και σύντροφος μπορούν να σε σώσουν από το έμφραγμα

Πως ο σίδηρος μας προστατεύει από εγκεφαλικά;

Mάθετε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο