Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 8:05

Πού είναι ο μπαμπάς σου;

parents-divorce

Γραφει : η Ιουλία Κατσαΐτη, Ψυχολόγος

 

Μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της έχει σίγουρα ποικίλα και πολύ απαιτητικά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Οι δυσκολίες της δεν αφορούν μόνο τα πρακτικά, καθημερινά προβλήματα αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν από την αντίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος απέναντι σε μια μονογονεϊκή οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα, συμβαίνει συχνά άνθρωποι από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον να ρωτούν το παιδί «πού είναι ο μπαμπάς του», μιας και η απουσία του γίνεται αισθητή κατά τη διάρκεια των κοινωνικών εκδηλώσεων ή και μέσα από την καθημερινότητα του παιδιού. Τέτοιες ερωτήσεις αναστατώνουν το παιδί, ειδικά όταν εκείνο βρίσκεται στην ηλικία των 4-5, όπου αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η δική του οικογένεια δε μοιάζει με των συμμαθητών του ή με τα οικογενειακά πρότυπα που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Η μητέρα σε αυτές τις περιπτώσεις έχει μια διπλή πρόκληση να αντιμετωπίσει. Από τη μία πρέπει να οριοθετήσει τον περίγυρο και από την άλλη πρέπει να δώσει απαντήσεις σε ένα παιδί που ήδη βρίσκεται σε σύγχυση και ανασφάλεια.

hiding-behind-your-children-250-thumb-250x250-787911Ένας πατέρας μπορεί να είναι απών για πολλούς λόγους και η απουσία δεν είναι ίδια για κάθε οικογένεια. Αρχικά ένα παιδί μπορεί να μην έχει γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του, είτε λόγω θανάτου, είτε λόγω εγκατάλειψης, οπότε και δεν έχει καθόλου αναμνήσεις από εκείνον. Επίσης, ένας πατέρας μπορεί να φύγει ξαφνικά από τη ζωή του παιδιού, γεγονός που αφήνει βαθιά ψυχικά τραύματα στο παιδί ή, τέλος, ένα παιδί μπορεί να στερείται τον πατέρα του, λόγω διαζυγίου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κοινό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι το παιδί αντιλαμβάνεται την οικογένειά του ως διαφορετική από την πλειοψηφία των οικογενειών γύρω του. Αυτό από μόνο του προκαλεί σύγχυση και αναστάτωση στο παιδί, αναστάτωση που εντείνεται όταν το περιβάλλον τονίζει αυτή την απουσία ρωτώντας το παιδί για τον πατέρα του.

Η μητέρα για μια ακόμα φορά καλείται να βρεις λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα της μονογονεϊκής της οικογένειας. Από τη μία πρέπει να θέσει τα όριά της στο ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού και από την άλλη πρέπει να απαντήσει στο παιδί που συνεχώς ρωτά γιατί εκείνο δεν έχει πατέρα. Όσον αφορά στο περιβάλλον, η μητέρα μπορεί να εξηγήσει ότι μεγαλώνει μόνη της το παιδί της για προσωπικούς της λόγους, αν η ίδια δεν θέλει να μιλήσει για την ιδιωτική της ζωή και να επισημάνει πως δεν θα sad-boyήθελε το παιδί της να έρχεται σε δύσκολη θέση σε τόσο τρυφερή ηλικία αντιμετωπίζοντας ερωτήσεις που το στενοχωρούν και το αναστατώνουν. Μπορεί να ενημερώσει το σχολείο για την οικογενειακή της κατάσταση, ούτως ώστε και οι παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί να είναι κοντά στο παιδί και να την ενημερώνουν για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Από την άλλη πλευρά, η μητέρα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα του παιδιού, το οποίο δικαιολογημένα αναρωτιέται γιατί εκείνο στερείται τον πατέρα από τη ζωή του. Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο ο πατέρας απουσιάζει από το οικογενειακό πλαίσιο, καλό θα ήταν η μητέρα να είναι ειλικρινής απέναντι στο παιδί της και να του εξηγήσει απλά και κατανοητά τους λόγους για τους οποίους η δική τους οικογένεια είναι διαφορετική από τις άλλες. Δεν έχει νόημα να λέμε ψέματα στο παιδί και να του δίνουμε ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις. Μπορεί να χρειαστεί μια μητέρα να εξηγήσει πάνω από μία φορά τα ίδια πράγματα, γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και κατανόηση στη δικαιολογημένη έντονη αντίδραση του παιδιού, το οποίο δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα με τον τρόπο που το κάνει ένας ενήλικας.

Πηγή : singleparent.gr

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Γιατί σύντομα τα παιδιά θα πεθαίνουν νωρίτερα από τους γονείς τους

Η φρίκη ενός παιδιού, όταν οι γονείς του μαλώνουν άγρια στο σπίτι VIDEO

Κλινικά νεκρό νεογέννητο επανήλθε από τα χάδια της μάνας του ΦΩΤΟ

Το βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό που πρέπει να δουν όλοι

8 Ύποπτα σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού