Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 14:43

Η τοξικότητα στον αέρα, το έδαφος και το νερό, ίσως είναι η αιτία του αυτισμού

Τοξικά Βαρέα Μέταλλα.jpeg11Νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές του Arizona State University και δημοσιεύεται στο περιοδικό Biological Trace Element Research φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την αιτία του αυτισμού.

Τα βαρέα μεταλλα, όπως είναι 0 μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό και το κάδμιο, το νικέλιο, το αργίλιο, το ασήμι και το βηρύλλιο, όταν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες, μέσω μολυσμένου αέρα, εδάφους ή μέσω του νερού, μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

 

 

Μήπως κρύβεται στο αίμα η αιτία του αυτισμού; 

Του : Φώτη Παπαναστασίου, ειδικού παιδαγωγού

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυτιστικά παιδιά είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πολλών τοξικών μετάλλων στο αίμα τους από τα παιδιά που δεν έχουν αυτισμό.

Μεγαλύτερη έκθεση σε βαρέα μέταλλα οδηγεί σε πιο σοβαρά συμπτώματα αυτισμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίπεδα διαφόρων τοξικών βαρέων μετάλλων στο αίμα και στα ούρα 99 παιδιών ηλικίας μεταξύ πέντε και Τοξικά Βαρέα Μέταλλα.jpeg6δεκαπέντε ετών, 55 από τα παιδιά είχαν αυτισμό ενώ το 44 δεν είχαν . Οι ομάδες ήταν παρόμοιες ως προς την ηλικία και το φύλλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με αυτισμό είχαν 41 τοις εκατό υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους και 74 τοις εκατό υψηλότερα επίπεδα στα ούρα τους από τα παιδιά που δεν είχαν αυτισμό. Τα επίπεδα στα ούρα τους από βολφράμιο ήταν 44 τοις εκατό υψηλότερα , σε θάλλιο ήταν 77 τοις εκατό υψηλότερα και τα επίπεδα κασσίτερου ήταν 115 τοις εκατό υψηλότερα.

Τα τέσσερα από αυτά τα μέταλλα έχουν παλιότερα συνδεθεί με διαταραχές λειτουργίας του εγκεφάλου και της ανάπτυξης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μπορεί να είναι τοξικά και για άλλα συστήματα οργάνων.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων στο αίμα συνδέονται με πιο σοβαρές περιπτώσεις αυτισμού.

«Υποθέτουμε ότι η μείωση της έκθεσης σε τοξικά μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού» γράφουν οι ερευνητές . «Αυτές οι υποθέσεις πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω , δεδομένου ότι χρειάζεται μεγάλος όγκος έρευνας για να μπορέσει να τις υποστηρίξει».

Τοξικά Βαρέα Μέταλλα.jpeg8Τί είναι, όμως, τα βαρέα μέταλλα και πόσο τοξικά είναι; 

H δηλητηρίαση με βαρέα μέταλλα αντιπροσωπεύει μία ασυνήθιστη, αλλά κλινικά πολύ σοβαρή ιατρική κατάσταση. Πρόκειται για την τοξική συσσώρευσή τους σε μαλακούς ιστούς του οργανισμού, όπου δημιουργούν τοξικά συμπλέγματα με οργανικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, προκαλείται τροποποίηση των βιολογικών μορίων, με αποτέλεσμα την απώλεια της κανονικής λειτουργίας τους, που οδηγεί σε δυσλειτουργία η θάνατο εξαιτίας των προσβεβλημένων μορίων.

Τα βαρέα μέταλλα είναι χημικά στοιχεία που έχουν ειδικό βάρος τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό του νερού. Αυτά που συνήθως εμπλέκονται σε ατυχήματα δηλητηρίασης του ανθρώπου είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό και το κάδμιο, το νικέλιο, το αργίλιο, το ασήμι και το βηρύλλιο. Μερικά μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το χρώμιο, ο σίδηρος και το μαγγάνιο είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες, αλλά τα ίδια μπορεί να γίνουν τοξικά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής, του νερού, η του αέρα η με απορρόφηση από το δέρμα. Εκεί ανταγωνίζονται και αντικαθιστούν απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο η το μαγνήσιο, και παρεμβαίνουν στην λειτουργία ποικίλων συστημάτων.

Τοξικά Βαρέα Μέταλλα.jpeg2Οι πιο συνηθισμένες ομάδες στοιχείων που εμπλέκονται στην διαδικασία τροποποίησης των βιολογικών μορίων φαίνεται να είναι αυτές του οξυγόνου, του θείου και του αζώτου. Όταν τα μέταλλα κάνουν δεσμούς με τα παραπάνω στοιχεία, απενεργοποιούν σημαντικά ενζυμικά συστήματα η προκαλούν πρωτεϊνική καταστροφή.

Ο άνθρωπος μπορεί να έρθει σε επαφή με βαρέα μέταλλα ως εργαζόμενος στην βιομηχανία, στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων και στην γεωργία. Τα παιδιά μπορούν να δηλητηριαστούν επίσης παίζοντας σε μολυσμένο έδαφος.

Τα πιο συνηθισμένα μέταλλα που ενοχοποιούνται για οξεία η χρόνια τοξικότητα είναι ο μόλυβδος, το αρσενικό και ο υδράργυρος.

 

Πηγές : www.eidikospaidagogos.gr

        www.pemptousia.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Η απόσυρση του παιδικού παγουριού και όλες οι καρκινογόνες ουσίες που κρύβονται στα παιδικά παιχνίδια

Μικρά επικίνδυνα τερατάκια σε παιδικά ρούχα γνωστών εταιρειών. Ερευνα της GREENPEACE

Γιατί σύντομα τα παιδιά θα πεθαίνουν νωρίτερα από τους γονείς τους

Το ιντερνετ σκοτώνει – αυξάνονται τα εθισμένα παιδιά στην Ελλάδα

Εφιάλτες, νυχτερινός τρόμος, υπνοβασία: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Το ροχαλητό του παιδιού κρύβει κινδύνους που πρέπει να προσέξετε