Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 17:30

Επώνυμοι με ψωρίαση ενώνουν τις δυνάμεις τους και πολεμούν την προκατάληψη για τις δερματικές παθήσεις

Skin to Live In (2)

(από αρ. προς δεξιά) Δρ. Αλέξανδρος Στρατηγός – Καθηγητής Δερματολογίας ΕΚΠΑ, Δρ. Φώτης Ψαρρός – Διευθυντής Αλλεργιολογικού Τμήματος ΝΝΑ, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης – Διευθυντής Επικοινωνίας & ΕΚΕ Novartis Hellas, Μαρία Οικονόμου – Εκπρόσωπος Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», Νατάσα Ράγιου – Δημοσιογράφος, Εύα Αντωνοπούλου – Δημοσιογράφος

 

Μπορεί η ψωρίαση να μην είναι μεταδοτική, ωστόσο, όσοι πάσχουν από αυτήν, βιώνουν συναισθήματα άγχους, απομόνωσης, κοινωνικού αποκλεισμού και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται σημαντικά.

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της εκστρατείας  «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» στο πλαίσιο του οποίου, επιστρατεύθηκαν πολλοί επώνυμοι και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Μπροστά στο φακό της γνωστής φωτογράφου Ρούλας Ρέβη, λοιπόν, οι επώνυμοι δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν σε απλές, καθημερινές στιγμές, μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση. Πρόκειται για τους  (με αλφαβητική σειρά) :

Νίκο Αγγελή-ηθοποιό, Εύα Αντωνοπούλου-δημοσιογράφο, Λεωνίδα Καλφαγιάννη-ηθοποιό, Κατερίνα Καραβάτου-παρουσιάστρια, Κρατερό Κατσούλη-ηθοποιό, Νάντια Κοντογιώργη-ηθοποιό, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου-ηθοποιό, Πέτρο Λαγούτη-ηθοποιό, Ελένη Πετρουλάκη-γυμνάστρια, Νατάσα Ράγιου-δημοσιογράφο, Ευδοκία Ρουμελιώτη-ηθοποιό, Σταύρος Σβίγγος-ηθοποιό, Γιάννης Στάνκογλου-ηθοποιό, Έφη Σφυρή-πρωταθλήτρια beach volley, Δημοσθένη Ταμπάκο-Χρυσό Ολυμπιονίκη Γυμναστικής, Πέγκυ Τρικαλιώτη-ηθοποιό, Αποστόλη Τότσικα-ηθοποιό και Γιώργο Χρανιώτη-ηθοποιό.

Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν σε Έκθεση Φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο Gazarte από την Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 11 Μαΐου. Ενώ σκοπός αυτής της έκθεσης φωτογραφίας, είναι η αποστιγματοποίηση των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά, που όμως λόγω λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Κοινού για Σοβαρές Παθήσεις του Δέρματος, όπως η Ψωρίαση και η Κνίδωση, (η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Novartis Hellas και υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας), η δημοσιογράφος Νατάσσα Ράγιου και ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης, μίλησαν για τη δική τους εμπειρία με τη νόσο και την προκατάληψη :

Νατάσσα Ράγιου, δημοσιογράφος :

«Είναι εντυπωσιακό πόσο ελλιπής είναι η ενημέρωση του κοινού για αυτά τα νοσήματα. Θα ήθελα να πω σε όλους τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις του δέρματος να μην κρύβονται κάτω από μακριά μανίκια, κάτω από μακριά μαλλιά, να μην κρύβονται σπίτι τους, αλλά να βγουν έξω, να αναζητήσουν λύσεις και να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό, να αποκαλύψουν το δέρμα τους, όπως είναι και το μότο της όμορφης αυτής εκστρατείας στην οποία συμμετέχουμε και όπου ελπίζουμε να σας δούμε στις 9 Μαΐου!»

Skin to Live In (3)

Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης – Διευθυντής Επικοινωνίας & ΕΚΕ Novartis Hellas, Εύα Αντωνοπούλου – Δημοσιογράφος, Γιώργος Χρανιώτης – Ηθοποιός

Ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης πρόσφατα είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του :

«Άλλαξα εντελώς ζωή, όταν ξαφνικά το 2005 έπαθα ψωρίαση, μια ασθένεια κατά την οποία το αμυντικό σύστημα στρέφεται ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με εξανθήματα που μοιάζουν με λέπια σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Εμένα μου παρουσιάστηκε στους αγκώνες και στα γόνατα, όπου έτσι κι αλλιώς εντοπίζεται συχνότερα. Εκείνη την εποχή ήμουν σε περίοδο χωρισμού, απλώς δεν είχα συνειδητοποιήσει πως είχα στενοχωρηθεί τόσο πολύ!….Στην αρχή δίσταζα να μιλήσω για αυτό που μου συνέβαινε, ντρεπόμουν όπως ντρέπονται οι ομοφυλόφιλοι να ομολογήσουν την κλίση τους. Γι αυτό έλεγα πως έχω χτυπήσει».

Τα στοιχεία για την ψωρίαση : 

Σύμφωνα με στοιχεία η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.

«Η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα και επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στην μάχη κατά της ψωρίασης» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α.

 

Η κ. Μαρία Οικονόμου, εκπρόσωπος του «ΚΑΛΥΨΩ» και συμμετέχουσα στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» τόνισε ότι: «Η εξάλειψη της προκατάληψης και του φόβου που υπάρχει για τη ψωρίαση προϋποθέτει σωστή και έγκυρη πληροφόρηση. Οι διάσημοι αλλά και όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην φωτογράφιση, θέλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουν ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και οι ασθενείς αξίζει να ενεργοποιηθούν και να αναζητήσουν λύσεις για το πρόβλημα τους!»

Η κ. Βιργινία Μίμηνου, ασθενής με χρόνια κνίδωση και συμμετέχουσα στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το δέρμα σας» δήλωσε: «Έχοντας ταλαιπωρηθεί μέχρι να καταφέρω να βρω την κατάλληλη αντιμετώπιση και να νιώσω και πάλι φυσιολογική, θέλησα να συμμετέχω και εγώ στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το δέρμα σας» που σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την κινητοποίηση των ασθενών.»

Ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Novartis Hellas, που παρουσίασε την ενημερωτική εκστρατεία «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» , αναφέρθηκε στο κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας: «Όλοι αξίζουν να νιώθουν άνετα με το δέρμα τους. Να νιώθουν ελεύθεροι και να εκφράζονται μέσα από αυτό. Να δημιουργούν και να ζουν αυτό που πραγματικά θέλουν.

Μια σοβαρή δερματική πάθηση όπως η ψωρίαση ή η κνίδωση, δεν θα πρέπει να περιορίζει, να απομονώνει, να απομακρύνει. Αποκαλύψτε τον πραγματικό σας εαυτό, αποκαλύψτε το δέρμα σας!».

Δείτε το video της εκστρατείας ΕΔΩ : 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Τέλος στην…φαγούρα! Νέα θεραπεία για την χρόνια κνίδωση.

Οι 4 κρυφοί εχθροί της επιδερμίδας

Δωρεά φαρμάκων από την Novartis στην «Τράπεζα Φαρμάκων» του ΣΦΕΕ, για τους ανασφάλιστους

Στρατηγική συνεργασία Novartis – Glaxo Smith Kline