Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 19:49

Μέτρα παίρνει το Υπ.Υγείας, μετά την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας

poliomyelitidaΣχέδιο Δράσης για τη διατήρηση της χώρας «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ» εξέδωσε η υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μακρή. Το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης κρίθηκε αναγκαίο, μετά την επείγουσα ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κατάσταση την οποία ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» και ότι επειλεί να επηρεάσει διάφορες χώρες, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.

Παρόλο που η ευρωπαϊκή περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιστοποιήθηκε «ελεύθερη πολιομυελίτιδας» το 2002, ωστόσο η παρουσία άγριου πολιοϊού στις εναπομείνασες τρεις ενδημικές για την πολιομυελίτιδα χώρες και οι επιδημίες σε άλλα κράτη, όπως η πρόσφατη συρροή κρουσμάτων οξείας χαλαρής παράλυσης στη Συρία, αποτελούν συνεχή απειλή εισαγωγής και μετάδοσης του άγριου πολιοϊού και σε χώρες της Ε.Ε.

poliomyelitida.jpg2Τί είναι η πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα συνήθως χτυπά παιδιά κάτω των 5 ετών και στις περισσότερες περιπτώσεις εξαπλώνεται μέσω μολυσμένου νερού. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγωγή ή θεραπεία αλλά υπάρχουν αρκετά εμβόλια.

Ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα ότι ο ιός εξακολουθεί να εμφανίζεται σε χώρες που προηγουμένως ήταν ελεύθερες νόσου, όπως η Συρία, η Σομαλία και το Ιράκ

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η γρήγορη εξάπλωση της πολυομυελίτιδας θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσπάθεια –για 3 δεκαετίες-εξουδετέρωσης της νόσου.

Το σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ

BmsBTW0IIAACjiu[1]Η υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μακρή εξέδωσε το Σχέδιο Δράσης για τη διατήρηση της χώρας «ελεύθερης από πολιομυελίτιδα» το οποίο συνίσταται σε τρεις δέσμες ενεργειών:

1. Ενέργειες για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της πολιομυελίτιδας

2. Ενέργειες για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας εργαστηριακής επιτήρησης (επιτήρηση Οξείας Χαλαρής Παράλυσης) για την ταχεία ανίχνευση οποιασδήποτε εισαγωγής άγριου ιού πολιομυελίτιδας ή κυκλοφορίας ιού πολιομυελίτιδας από εμβόλιο

3. Ενέργειες που θα εφαρμόζονται στην περίπτωση ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού και εκπόνηση Σχεδίου Ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο.

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ Ε.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Στο ίδιο πλαίσιο, η υφυπουργός Υγείας Ζ.Μακρή υπέγραψε εγκύκλιο,  της Δ/νσης Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, με θέμα «Αποστολή στοιχείων ποιότητας πόσιμου νερού της τριετίας 2011, 2012 και 2013 για ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σκοπός της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, με στόχο τη σύνταξη τριετούς έκθεσης ποιότητας πόσιμου νερού της χώρας από την Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα στοιχεία της ποιότητας του πόσιμου νερού όλης της επικράτειας για την τριετία 2011- 2013, στα πλαίσια εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.

Αποδέκτες της εγκυκλίου είναι οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Δήμοι, ΔΕΥΑ…) και οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας  για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών. Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Δείτε την αφίσσα του ΚΕΕΛΠΝΟ για με μέτρα προφύλαξης από τον MERS – κοροναϊό

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοροναιό MERS

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σοβαρά τους πνεύμονες», υποστηρίζει η Ελλην.Πνευμονολογική Εταιρεία. Τι απέδειξαν ελληνικά επιστημονικά πειράματα σε ποντίκια