Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 1:33

Γιατί ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε ένα παιδί στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα

Δεν είναι λίγα τα κρούσματα θερμοπληξίας, ή ακόμη και θανάτου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν κάποιος γονέας άφησε μέσα στο αυτοκίνητο του το παιδί του με κλειστά παράθυρα.

Λίγα λεπτά αρκούν για να συμβεί το μοιραίο, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ο ήλιος, από την άνοιξη και μετά τσουρουφλίζει. Είναι απαράβατος κανόνας ότι σε καμία περίπτωση, έστω και για λίγα λεπτά ο γονέας δεν αφήνει το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο, μόνο με κλειστά παράθυρα.

Το βίντεο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους γονείς στο να προσέχουν να μην αφήνουν μόνα τα παιδιά στο αμάξι. Μας δείχνει μια μητέρα που σταθμεύει σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ, έξω από ένα σούπερ μάρκετ. Δεν θα αργήσει πολύ. Αφήνει το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο και σπεύδει να κάνει τα ψώνια της.

Όμως ο καιρός είναι ηλιόλουστος και η θερμοκρασία μέσα στο όχημα ανεβαίνει επικίνδυνα. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου γίνεται ένας φούρνος. Το οξυγόνο λιγοστεύει και το ιδρωμένο παιδάκι πασχίζει να αναπνεύσει. Η μητέρα συνεχίζει να ψωνίζει μέσα στο σούπερ μάρκετ, ενώ οι περαστικοί στο πάρκινγκ έχουν δει το παιδί και προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα.

Κάθε 10 ημέρες στις ΗΠΑ, πεθαίνει από θερμοπληξία και από ένα παιδάκι επειδή ο γονέας του το άφησε μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα. Από το 1988 έχουν πεθάνει 573 άνθρωποι από ανακοπή που προκλήθηκε από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο. Το 73% αυτών ήταν παιδιά και μάλιστα ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Χρειάζεται μόνο ένα τέταρτο της ώρας κάτω από τον ήλιο για να αναπτυχθεί θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο άνω των 43 βαθμών κελσίου. Όσο δεν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα η θερμοκρασία ανεβαίνει Λίγους βαθμούς περισσότερο από τους 43, και τα ζωτικά όργανα ενός παιδιού σταματάνε να λειτουργούν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακάρεα: ένα σπάνιο βίντεο για τους μικροσκοπικούς εισβολείς του κρεβατιού μας

Έτσι γίνεται το κορμί, όταν χάσουμε ξαφνικά 78 κιλά ΦΩΤΟ

Ποια είναι τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον πλανήτη;

Μάθε μόνος σου στο σπίτι, εάν έχεις πρόβλημα στο παχύ έντερο. Νέο διαγνωστικό τέστ.