Σάββατο 29, Οκτωβρίου 2016 1:28

Καταγγελία σοκ από τους νεφροπαθείς : «Εσκασε κακής ποιότητας φίλτρο την ώρα της αιμοκάθαρσης»

αιμοκάθαρση.jpg2Με ρώσικη ρουλέτα παρομοιάζουν την συνεδρίες αιμοκάθαρσης που κάνουν μέρα παρά μέρα, οι νεφροπαθείς. Οπως κατείγγειλαν σήμερα, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης που εξασφαλίζουν τα νοσοκομεία κι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, είναι όχι μόνο αμφίβολης προέλευσης, αλλά και επιβεβαιωμένα επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών. Στην Ελλάδα, όπως είπαν χαρακτηριστικά μέλη του Συνδέσμου Νεφροπαθών κυκλοφορούν τελευταία φίλτρα  no – name αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, που προέρχονται κυρίως από χώρες, όπως η Αίγυπτος, ηΚίνα, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

 

«ΕΣΚΑΣΕ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΦΡΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΑΙΜΑ»

Πριν από μερικές μέρες στην ΜΤΝ του νοσοκομείου Πύργου ένα τέτοιο τριτοκοσμικό φίλτρο έσκασε και η μονάδα γέμισε από το αίμα του ασθενή που έτρεχε σαν σιντριβάνι. Ευτυχώς ο νεφροπαθής σώθηκε από την έγκαιρη επέμβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τον υπέβαλαν σε πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος προκειμένου να γλυτώσουν την ζωή του. Στην ίδια μονάδα άλλα δύο τέτοια φίλτρα «μπούκωσαν».

αιμοκάθαρση.jpg7

ΤΡΕΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 

Οι επιλογές της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης έχουν θορυβήσει την κοινότητα των βαριά χρόνια πασχόντων αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών και την ιατρική κοινότητα που υπηρετεί την αιμοκάθαρση. Πλέον φοβούνται για την ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία, μη γνωρίζοντας την ποιότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Οπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου :

«Τα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν γεμίσει από αυτά τα φίλτρα. Από την εισαγωγή τους όχι μόνο το ελληνικό δημόσιο δεν εξοικονομεί χρήματα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά επιβαρύνει με περαιτέρω κόστη τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση δύο και τριών τέτοιων φίλτρων ανά συνεδρία γιατί «μπουκώνουν», ή «τρέχουν» και από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ή νοσηλείες για την «ρύθμιση» των ασθενών», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Οι νεφροπαθείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου : Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΦΙΛΤΡΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, υποστηρίζουν και Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΟΜΕΝΟΥΣ

αιμοκάθαρση.jpg5

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ 

ι αναφορές σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες όπως:  Αλλεργίες στα φίλτρα, Δερματίτιδες, Κεφαλαλγίες, Θρομβώσεις, Μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, Ρίγη και εμέτους, Έντονος κνησμός σε μέρη του σώματος, Έντονα υποτασικά επεισόδια, Κακή κάθαρση, Επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, Σφίξιμο στο στήθος, Έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERAΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΙΛΤΡΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΗΣ ΕΠΥ

Οι νεφροπαθείς υποστήριξαν ότι «ο πρόεδρος της ΕΠΥ και ορισμένα διοικητικά της στελέχη, παρουσιάζουν μια «ανεξήγητη» -επιστημονικά και κοινωνικά- επιμονή, στην προμήθεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προδιαγραφές και μάλιστα με την διαγωνιστική διαδικασία των call off’s, (σαν να είναι τα φίλτρα, γάζες και βαμβάκια), με τραγελαφικά αποτελέσματα, που αν δεν κινδύνευαν οι ζωές των νεφροπαθών θα ήταν το μεγαλύτερο αστείο μνημείο κρατικής ανεπάρκειας στην Ευρώπη».

Συνέπεια των παραπάνω – λένε οι νεφροπαθείς – είναι πλέον «να μην εξασφαλίζονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα που ορίζει η επιστημονική κοινότητα,  σημαντικό μέρος των οποίων αποτελεί το φίλτρο που όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει είναι το νήμα που συνδέει τον νεφροπαθή με την ζωή και όχι ένα τυχαίο υλικό».

Το κενό ποιότητας, προδιαγραφών και διαγωνιστικών διαδικασιών έχουν εντοπίσει και εκμεταλλευτεί διάφοροι επιτήδειοι επιχειρηματίες αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο ή κόστος έρευνας, αφού καλύπτονται από την ΕΠΥ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους και τις ζωές των ασθενών και διαμορφώνοντας μια νέα «γενιά» αδίστακτων επιχειρηματιών!!!! στο χώρο της υγείας.

Ακολουθεί ο κατάλογος που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μέλη του Συνδέσμου Νεφροπαθών, με τα δημοσια νοσοκομεία που χρησιμοποιούν αυτά τα  επικίνδυνα φίλτρα :

αιμοκάθαρση.jpg5-  ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Γ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» του Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ «Άγιος Παντελεήμων»

-  ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ,

-  ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ του ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, καθώς και

-  το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, (μετά από επιστολές του συλλόγου νεφροπαθών Θεσσαλονίκης)

αιμοκάθαρση.jpg3-  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

-  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ.

Οι αναφορές των νεφροπαθών και τις καταγγελίες τους, προκάλεσαν την παρέμβαση της  δικαιοσύνης.

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Κάντε tag την φωτο σας στο FB και βοηθήστε τους ανασφάλιστους με ηπατίτιδα

Ζητούν σε άνεργο και ανασφάλιστο να πληρώσει τα νοσήλια της καρκινοπαθούς συζύγου του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ της Washington Post για την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα

Ζούμε λιγότερο στα χρόνια του Μνημονίου

Χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα