Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 1:34

Αλήθειες και ψέματα για το Goji berry

goji berryΤα Goji Beries είναι μούρα που έρχονται από τα βάθη της Ασίας. Χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μόνο όμως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ενδιαφέρον και ενημέρωση στους Ευρωπαϊκούς λαούς και την Ελλάδα.  Η κατανάλωση τους, λέγεται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης, του πυρετού και διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα ερευνητικά δεδομένα όμως για την πιστοποίηση των δράσεων τους, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμη φάση.

Δεν θεωρώ λοιπόν σκόπιμο να τα θεωρείτε πανάκεια. Από την διατροφική σκοπιά, το goji berry, όπως και τα υπόλοιπα μούρα, έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αρχικά έχουν ελάχιστες θερμίδες, δεν περιέχουν λιπαρά, έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και β-καροτενίου.

Το σημαντικότερο όπλο τους είναι η πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι μελέτες όμως της δράσης τους in vivo, δηλαδή σε ανθρώπους ή ακόμα και σε ζώα είναι πολύ λίγες. Σε μία από αυτές, φάνηκε ξεκάθαρα ότι βελτίωσε την γαστρεντερική λειτουργία και την ενεργητικότητα των συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μία διατροφική επιλογή που μπορεί να συμπληρώσει την διατροφή και την θρέψη σας.

γκοτζι μπερι 3Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι που τα επιλέγουν, δεν ξέρουν πως να τα χρησιμοποιήσουν. Στην αγορα τα βρίσκετε συνήθως σε αποξηραμένη μορφή. Σας προτείνω να τα βάλετε σε βραστό νερό και να τα αφήσετε μέχρι να γίνουν ζουμερά και μαλακά. Στην συνέχεια μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι σας, σε σαλάτες, όπως αν χρησιμοποιούσατε ένα φρέσκο μούρο. Για την αποθήκευση, κρατήστε τα μακριά από το φως και την υγρασία.

Θυμηθείτε όμως ότι δεν είναι ένα φάρμακο. Είναι ένα φρούτο και όπως κάθε φρούτο είναι υγιεινό και πρέπει να το καταναλώνετε. Ακόμα όμως, οι μεγαλύτερες ποσότητες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εισάγονται. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που παράγει τόσα πολλά και διαφορετικά φρούτα, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την επιλογή των Goji berries, αντιοικολογική και ακριβή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένα μήλο την ημέρα κάνει … θαύματα στο πρόσωπό σας!

Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά του μάνγκο- δεν θα πιστεύετε τι προσφέρει

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Πάρε μελατονίνη από τις τροφές

Λίστα με 17 καθημερινές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο μαστού, έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανοί ερευνητές