Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 15:04

Οι υπογόνιμοι άνδρες κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

sperm5Αυτή η ζοφερή είδηση προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που έχουν προβλήματα γονιμότητας, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, επίκουρος καθηγητής ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ, στη σχετική δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωής «Human Reproduction», όσοι άνδρες παρουσιάζουν δύο ή περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα τους, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν την επόμενη οκταετία (με μέση ηλικία τα 37 χρόνια), σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό σπέρμα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας , που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής , εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία δύο κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία αφορούσαν σε περίπου 12.000 άνδρες.

Αυτό που φάνηκε από την έρευνα ήταν ότι όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανωμαλιών, τόσο μεγάλωνε και η πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Ως τέτοιες ανωμαλίες θεωρούνται :

- ο χαμηλός όγκος του σπέρματος,sperm3

- η αραιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων,

- η χαμηλή κινητικότητά τους και

- ο χαμηλός συνολικός αριθμός τους.

Οι επιστήμονες πάντως αδυνατούν, προς το παρόν, να εξηγήσουν τις αιτίες για αυτήν τη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα γονιμότητας και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και ήδη σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Άιζενμπεργκ, ενώ το κάπνισμα και ο διαβήτης -που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου- έλκουν συνήθως την sperm2προσοχή του κοινού και των ειδικών, στην πραγματικότητα ο ίδιος ή και μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα.

Σημειώνεται ότι προβλήματα γονιμότητας εμφανίζει -σε κάποια τουλάχιστον φάση της ζωής του- περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Είχαν προηγηθεί μία γερμανική και μία δανική μελέτη για τη σχέση στειρότητας-θνησιμότητας, ωστόσο τα συμπεράσματά τους ήταν μάλλον αντικρουόμενα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :  

Το χάπι που καθυστερεί την πρόωρη εκσπερμάτιση, κυκλοφορεί τώρα και στην Ελλάδα

Μην ακουμπάτε το laptop στα πόδια σας Δείτε τι μπορεί να πάθετε ΦΩΤΟ

«Τα κάτω…πάνω» Τα πάντα για τις θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας

Οι παθήσεις των γεννητικών οργάνων στα αγοράκια