Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 19:50

Το να καπνίζει κάποιος ελαφριά τσιγάρα κάνει ή όχι κακό στην υγεία του;

cigararxiko

Η απάντηση σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια και είναι κατηγορηματική. Όχι το να αλλάξουμε τσιγάρα και να επιλέξουμε ελαφρύτερα, δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε όλα τα φονικά συστατικά του τσιγάρου. Ουσιαστικά δηλαδή είτε ελαφρύ, είτε βαρύτερο, το τσιγάρο κάνει ακριβώς την ίδια καταστροφή και το ίδιο κακό στον οργανισμό μας.

Όπως αναφέρει μάλιστα το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων: «Οι καπνιστές που επιλέγουν τα εμπορικά σήματα με την ένδειξη «light» ή «mild» αντισταθμίζουν αναπόφευκτα τα χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης με την πιο βαθιά εισπνοή καπνού ή με το να καπνίζουν μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν τα λεγόμενα «ελαφρά» τσιγάρα, τελικά καταλήγουν να πάρουν το ίδιο ποσό των φονικών συστατικών που περιέχονται στον καπνό Οι άνθρωποι που καπνίζουν ελαφρά τσιγάρα πεθαίνουν και αυτοί κάθε μέρα από καρκίνο του πνεύμονα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, και εμφύσημα.»

Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί πολλούς καπνιστές αφορά στον αριθμό των τσιγάρων. Δηλαδή κάποιος κάνει το ίδιο κακό στον οργανισμό του, με το να καπνίζει 20 τσιγάρα και να καπνίζει 10; Η απάντηση είναι και πάλι μια και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Η μείωση του αριθμού των τσιγάρων δεν είναι μια αποτελεσματική στρατηγική. Οι καπνιστές που έχουν μειώσει τον αριθμό των τσιγάρων κάνουν μεγαλύτερες ρουφηξιές και καπνίζουν περισσότερο από κάθε ένα τσιγάρο. Έτσι, ακόμη κι αν καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα, παίρνουν την ίδια δόση των τοξικών ουσιών του καπνού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική , είναι να φθάσει κάποιος στο σημείο της ούτε μίας ρουφηξιάς.» τονίζουν οι επιστήμονες από το Ε.Ι.Κ.Ν

cigar1

Τέλος υπάρχουν και οι καπνιστές που επειδή καπνίζουν πολλά χρόνια πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο να βελτιώσουν την υγεία τους, με αποτέλεσμα να είναι αναβλητικοί στο να κόψουν το κάπνισμα. Αλλά και αυτό είναι λάθος. Οι γιατροί θεωρούν ότι: «Οι ζημίες που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι σωρευτικές, και όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή. Αλλά η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία φέρνει οφέλη για την υγεία. Η υγεία σας θα βελτιωθεί ακόμα κι αν σταματήσετε το κάπνισμα στα 70 χρόνια σας. Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ξεκινούν τη μέρα της διακοπής.

- Μέσα σε ένα χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%.

cigar3

- Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών μπορεί να αποτρέψει κατά 90% τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας από το κάπνισμα. Ένας καπνιστής που διακόπτει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 50 ετών μειώνει στο μισό την πιθανότητα να πεθάνει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, σε σύγκριση με κάποιον που συνεχίζει να καπνίζει.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εσείς ποιον από τους δυο θα βοηθούσατε; VIDEO

Σπάνια ασθένεια τη μεταμορφώνει σε ένα ζωντανό μπαλόνι ΦΩΤΟ

Ο ρατσισμός μέσα από τα αθώα μάτια των παιδιών VIDEO

Γιατί οι παντρεμένες 40άρες, είναι «πύραυλοι» στο σεξ;