Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 15:45

Ασύρματος βηματοδότης για καρδιά ή εγκέφαλο, που δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός…ρυζιού VIDEO

140519160710-large (1)Η micro – τεχνολογία, στην υπηρεσία της υγείας. Ασύρματο μικρο-βηματοδότη που έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, δημιούργησε ομάδα μηχανολόγων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

 Η μεγαλύτερη καινοτομία δε, είναι ότι ο βηματοδότης αυτός δεν χρειάζεται μπαταρία, όπως κάθε άλλη παρόμοια ιατρική συσκευή, ενώ η μικροσυσκευή αυτή στο μέλλον, θα μπορέσει, όπως φιλοδοξούν οι επιστήμονες που την κατασκεύασαν, να αντικαταστήσει ακόμη και ένα φάρμακο.

Τα μέλη της ομάδας των μηχανολόγων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατάφεραν να ξεπεράσουν το εξής εμπόδιο: να δημιουργήσουν ένα ειδικό τύπο ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, που δεν ανταλακλάται ή απορροφάται η ενέργειά του από τους ιστούς του σώματος, όπως συμβαίνει συνήθως. Ετσι, η ασύρματη ενέργεια μεταφέρεται στη συσκευή, χωρίς επιπλοκές στον οργανισμό και παράλληλα ανιχνεύεται από κεραία.    Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας είναι ακίνδυνος σε χαμηλές συχνότητες και μπορεί να τροφοδοτήσει ή να φορτίσει αποτελεσματικά ένα ιατρικό εμφύτευμα.

Μια τέτοια συσκευή – όταν δοκιμαστεί και στους ανθρώπους, εκτός από τα πειραματόζωα – θα εμφυτεύεται στο σώμα και θα λειτουργεί ως βηματοδότης για την καρδιά ή τον εγκέφαλο, διεγείροντας ή καταστέλλοντας αυτά τα ζωτικά όργανα όταν παρατηρούνται δυσλειτουργίες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών PNAS.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τα αποτελέσματα της έρευνας του Στάνφορντ:

                                               

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

«Καινούρια» καρδιά με βλαστοκύτταρα και μηχανική καρδιά

Το να καπνίζει κάποιος ελαφριά τσιγάρα κάνει ή όχι κακό στην υγεία του;

Ένα χειρουργείο που διήρκησε 23 ώρες- εκπληκτικές φωτογραφίες

Οι παράδοξες….ευεργετικές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία!