Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 4:29

Αυξάνονται παγκοσμίως οι ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

heart-failure4.jpge0Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια – επιδημιολογία – συμπτώματα – θεραπεία

Τα παγκόσμια δεδομένα  για την Ο.Κ.Α :

• Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 3,5 εκατομμύρια επεισόδια οξείας καρδιακής ανεπάρκειας μόνο στις Η.Π.Α και την Ε.Ε. , . Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όσο η ηλικία του πληθυσμού αυξάνει .

• Περίπου το 20 έως 30% των ασθενών καταλήγει σε διάστημα 1 έτους μετά από την εμφάνιση επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας ,

• Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί περισσότερους θανάτους από ορισμένες μορφές προχωρημένου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέως εντέρου

• Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας στους ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών ,

• Η καρδιακή ανεπάρκεια συνιστά σημαντικό και αυξανόμενο φορτίο για τα οικονομικά της υγείας, το οποίο αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως

• Παρά τη σημαντική πρόοδο στη θεραπεία άλλων καρδιακών καταστάσεων, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει εμφανιστεί καμία νέα θεραπευτική καινοτομία για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

 

heart_failure 5Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία εκφυλιστική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, στην οποία η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα για το διοχετεύσει σε όλο το σώμα. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές γιατί ο μυς της καρδιάς που είναι υπεύθυνος για την αντλητική αυτή λειτουργία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου ή παρουσιάζει δυσκαμψία. Αυτό προκαλεί τη συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες και στους ιστούς, οδηγώντας σε βλάβη σε μείζονα όργανα. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

 

Τι είναι η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια;

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά θανατηφόρος όταν οι ασθενείς εμφανίζουν ένα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας καρδιακής ανεπάρκειας.

Όταν έρχεται ένα επεισόδιο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, οι ασθενείς εμφανίζουν σημαντική δύσπνοια και αδυναμία, καθώς και ξαφνική πρόσληψη βάρους λόγω της συγκέντρωσης υγρού στους πνεύμονες και στο σώμα τους5. Το αίσθημα αυτό συχνά συγκρίνεται με το αίσθημα του πνιγμού .

heartfailureΆλλα συχνά συμπτώματα της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν το οίδημα των άκρων, τον βήχα, την αδυναμία, την κόπωση και τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Παρά τον επιπολασμό της, μόνο το 3% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη μπορεί να εντοπίσει τα σημεία και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας . Η καλύτερη γνώση θα μπορούσε να βελτιώσει τη μελλοντική αντιμετώπιση της νόσου. Οι ασθενείς που εμφανίζουν επεισόδιο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας πρέπει να μεταφερθούν εσπευσμένα στη μονάδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να τους παρασχεθεί επειγόντως θεραπεία.

Κάθε επεισόδιο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας συμβάλει στην φθίνουσα επιδείνωση της κατάστασης της υγείας και στην πρόκληση βλάβης σε ζωτικά όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες, μειώνοντας την πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς μετά από επόμενο επεισόδιο.

 

heart-failure4.jpg4Ποιος επηρεάζεται από την καρδιακή ανεπάρκεια;

 

Επεισόδιο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να εκδηλωθεί, επίσης, σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας και συνήθως επηρεάζει τους ηλικιωμένους και τα άτομα με πολλές μακροχρόνιες νόσους. Οι ασθενείς με υπέρταση, στεφανιαία νόσο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανεπάρκεια ή οι ασθενείς που έχουν υποστεί προηγούμενο εγκεφαλικό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια προκύπτει ως αποτέλεσμα επιδείνωσης σε ασθενείς με προηγούμενη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας. Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια ενδέχεται, επίσης, να εμφανιστεί με τη μορφή της «de novo» οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, δηλ. ως πρώτη εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΣημαντικό φορτίο για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας

 

Το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύεται για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια επανεισάγεται στο νοσοκομείο μετά από έξι μήνες. Το 20% έως 30% των ασθενών καταλήγει σε διάστημα 1 έτους μετά από την εμφάνιση επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας και το 3-4% δεν επιβιώνει μετά από το αρχικό επεισόδιο .

 

Επείγουσα ανάγκη για νέα φάρμακα για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

 

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη θεραπεία άλλων καρδιακών παθήσεων, εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν σημειωθεί νέα θεραπευτικές καινοτομίες στην οξεία καρδιακή ανεπάρκεια και οι ασθενείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αναπηρίας και θανάτου.

Τα συνηθέστερα χρησιμοποιηθέντα φάρμακα για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν μόνο τα άμεσα συμπτώματα και δεν έχει δειχθεί να έχουν αντίκτυπο στις μακροχρόνιες εκβάσεις, όπως είναι η μείσωης της νοσηλείας και η βελτίωση της οργανικής λειτουργίας.

heart_failure_pillΥπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες, οι οποίες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς μετά από την εμφάνιση επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, προστατεύουν τα ζωτικά όργανα από απειλητική για τη ζωή βλάβη κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκεια και δύνανται να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς μετά από την εμφάνιση επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας.

Καθώς η κατανόηση της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας σε επιστημονικό επίπεδο εξελίσσεται, τελικά συντελείται πρόοδος προς την ανάπτυξη πιθανών λύσεων .

 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Κ.Α.

 heart-failure4.jpg8Η σερελαξίνη ενδείκνυται για ενδονοσοκομειακη χορήγηση στους ασθενείς που βιώνουν επεισόδιο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας και θα πρέπει να εγχύεται σε διάστημα 48 ωρών, επιπλέον των συμβατικών θεραπειών για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Η σερελαξίνη αυτή τη στιγμή αξιολογείται από τις αρχές υγείας σε όλο τον κόσμο.

 

Τι είναι η σερελαξίνη;

 

Η Σερελαξίνη (RLX030), ένας αγωνιστής του υποδοχέα της ρελαξίνης, είναι μία υπό έρευνα και έγκριση ουσία η οποία θα αποτελέσει το πρώτο φάρμακο σε μία νέα κατηγορία φαρμάκων για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι μία μορφή φυσικής ορμόνης (ανθρώπινη ρελαξίνη-2), η οποία υπάρχει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες . Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είναι αυξημένα στις εγκύους προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα να αντιμετωπίσει τις επιπρόσθετες καρδιαγγειακές απαιτήσεις που θέτει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Η Σερελαξίνη κατόπιν εγκρίσεως θα αποτελέσει την πρώτη καινοτόμο θεραπεία για τους ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια μετά από 20 χρόνια και είναι αυτή τη στιγμή το μόνο φάρμακο για το οποίο έχει παρατηρηθεί μείωση στην ολική θνητότητα σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια σε μεγάλη μελέτη .

 

heart-failure4.jpg9Πως δρα η σερελαξίνη;

Τα στοιχεία προτείνουν ότι η σερελαξίνη ασκεί πολλές επιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της χάλασης των αιμοφόρων αγγείων, της μείωσης της συγκέντρωσης υγρών και της προστασίας της καρδιάς και των ζωτικών οργάνων από έναν καταρράκτη επιβλαβών επιδράσεων που συντελούνται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Ασκεί τόσο βραχυχρόνιες όσο και μακροχρόνιες επιδράσεις, βοηθώντας τους ασθενείς να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας και μειώνοντας τον ρυθμό επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ασύρματος βηματοδότης για καρδιά ή εγκέφαλο, που δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός…ρυζιού VIDEO

Αυτά πρέπει να τρώτε για να έχετε γερή καρδιά – ΛΙΣΤΑ διατροφής

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και την καρδιά όταν κάνουμε καθιστική ζωή;

«Καινούρια» καρδιά με βλαστοκύτταρα και μηχανική καρδιά