Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 20:18

Φυσικές θεραπείες για την κολπίτιδα και την μυκητίαση

candida vaginitis7Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί μ’αυτό οι μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή. Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα των κολπίτιδων ;

Συνοπτικά, τα βασικότερα συμπτώματα, που πρέπει να κάνουν την γυναίκα να υποπτευθεί φλεγμονή κόλπου, δηλαδή κολπίτιδα, είναι τα ακόλουθα:

  • Αλλαγή (συνήθως αύξηση), της ποσότητας της κολπικής έκκρισης
  • Διαφοροποίηση στο χρώμα ή την οσμή των κολπικών υγρών
  • Αίσθημα καύσης ή κνησμού στην περιοχή του αιδοίου ή του κόλπου

Πού οφείλονται συνήθως οι κολπίτιδες στις νέες γυναίκες;

candida vaginitis2Κατ’ αρχή πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κόλπος αποικείται από τη λεγόμενη μικροβιακή κολπική χλωρίδα, η οποία είναι ένα σύνολο μικροβίων και μυκήτων που κρατούν το PH, δηλαδή την οξύτητα του κόλπου, σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα, απαραίτητα για την εξασφάλιση της εσωτερικής του ισορροπίας. Οποιοσδήποτε παράγοντας «χαλάει»αυτή την ισορροπία, οδηγεί στην ανάπτυξη κολπίτιδας.

Αίτια, λοιπόν κολπίτιδας μπορεί να είναι:

  • Μικρόβια, που συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, όπως είναι οι τριχομονάδες, ο αιμόφιλος του κόλπου κ.ά.
  • Βακτήρια της ήδη υπάρχουσας φυσιολογικής χλωρίδας, που υπό ορισμένες συνθήκες υπεραναπτύσσονται, όπως στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, μύκητες κ.ά.

Οι μολύνσεις από μυκητες προκαλούνται συνήθως εξαιτίας ενός στελέχους ζυμομύκητα. Ο Candidaalbicans είναι το όνομα του μύκητα που προκαλεί αυτό το πρόβλημα.

Η μόλυνση γίνεται στον κόλπο της γυναίκας φυσικά. Ωστόσο, οι μύκητες υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Ένα φιλικό βακτήριο γνωστό ως Lactobacillusacidophilus βοηθά στον έλεγχο της μόλυνσης. Ωστόσο μερικές φορές, λόγω της ανισορροπίας των βακτηρίων και των μυκήτων έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση.

Σοβαρού βαθμού φαγούρα και κάψιμο είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της λοίμωξης.

Η μυκητίαση μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και ντροπιαστική λόγω του κνησμού και της αίσθησης καψίματος που βιώνει η γυναικα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρεθεί μια θεραπεία για την ασθένεια το συντομότερο δυνατόν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της μυκητίασης. Αυτά είναι 100 τοις εκατό φυσικά.

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την μυκητίαση:

candida vaginitis8Ξύδι Μηλίτη

Αυτό είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της μόλυνσης.

Απλά τρίψτε λίγο στην πληγείσα περιοχή. Η φαγούρα μπορεί να σταματήσει με την προσθήκη λίγου σκόρδου στο ξύδι. Το ξύδι μπορεί επίσης να αραιωθεί με νερό.

Υπεροξείδιο του Υδρογόνου

Αναμείξτε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού υπεροξειδίου του υδρογόνου με ένα φλιτζάνι νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μείγμα αυτό καθημερινά στις μολυσμένες περιοχές. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το χρησιμοποιήσετε για κολπικές πλύσεις. Χρησιμοποιήστε αυτό το καθαριστικό κόλπου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα μέχρι η αίσθηση του καψίματος και ο κνησμός να υποχωρήσουν.

Βουτυρόγαλα

Πίνοντας τουλάχιστον 2 ποτήρια βουτυρόγαλα θα σας βοηθήσει να παλέψετε μακριά τη μυκητίαση.

Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε τη διαδικασία ακόμη και αν έχετε θεραπευθεί. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να είστε υγιείς και να κρατάτε πάντα μακριά τις μολύνσεις.

candida vaginitis5Διατροφή με Ξινόγαλο

Το ξινόγαλο είναι πολύ σημαντικό γιατί κρατάει όλα τα είδη των λοιμώξεων μακριά από το σώμα σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει το ξινόγαλο, ως αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης μυκητίασης.

Νερό

Να πίνετε πολύ νερό.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κρατιέστε υγιείς και να διώχνετε τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα σας. Αν καταφέρετε να διατηρηθείτε υγιής, θα είστε σε θέση να καταπολεμήσετε την λοίμωξη σε μηδέν χρόνο. Η πρακτική αυτή θα μειώσει επίσης τις πιθανότητες να αναπτύξετε μυκητίαση. Κάντε το νερό αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σας. Να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. Αυξήστε αυτό το ποσό, αν επιδοθείτε σε κάποιες έντονες δραστηριότητες, όπως η σωματική άσκηση, το τρέξιμο, το υπερβολικό περπάτημα κλπ.

Θεραπεία με Φύλλα Ελιάς

Τα φύλλα της ελιάς είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία.

candida vaginitisΜπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εκχυλίσματα με σπόρους από γκρέιπφρουτ σε ένα ποτήρι νερό. Αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα θαυμάσιο τονωτικό για την μυκητίαση σας.

Χυμός Αλόη Βέρα

Ο χυμός είναι πολύ αποτελεσματικός όταν πρόκειται για τη μολυσμένη περιοχή.

Αυτό θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά την ανακούφιση από τη φαγούρα.

Αιθέρια έλαια

1 σταγόνα tea tree αιθέριο έλαιο (ποσιμο) πάνω σε ένα ταμπόν, το αφήνουμε για ένα βράδυ και αφαιρούμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Πως θα προφυλαχτείτε από τους μύκητες των νυχιών

6 νέοι τρόποι για να καταπολεμήσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Μπορεί να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής αδένας με φυσικούς τρόπους;

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί το άγχος χωρίς φάρμακα;