Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 10:17

Ποια ικανότητα αποκτά κάποιος που διαβάζει πολύ;

Woman Reading a Diary

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, κάποιος που διαβάζει πολύ λογοτεχνικά βιβλία αποκτά την ικανότητα να «διαβάζει» σε μεγάλο βαθμό, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Η έρευνα έγινε ως εξής: Επιστήμονες από το The New School for Social Research της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας δρ Emanuele Castano, έδωσαν σε ένα πλήθος εθελοντών να διαβάσουν αποσπάσματα από βιβλία υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κοιτάξουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα μάτια ηθοποιών και να αποφασίσουν ποιο συναίσθημα εξέφραζαν.

Εκείνοι οι εθελοντές που είχαν διαβάσει περισσότερα αποσπάσματα, ή που είχαν διαβάσει γενικά περισσότερα βιβλία μπόρεσαν κατά μέσο όρο να ανακαλύψουν και καλύτερα τα συναισθήματα που εξέφραζαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μόνο κοιτάζοντας τα μάτια.

Ο ερευνητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο York του Τορόντο, καθηγητής Raymond Mar αναφέρθηκε στην έρευνα και τόνισε: «Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Αποδεικνύει ότι αυτά που διαβάζουμε επηρεάζουν τις κοινωνικές μας ικανότητες και την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι» .

Ενώ ο επικεφαλής της έρευνας εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό: «Η λογοτεχνική μυθοπλασία, εστιάζει στην ψυχολογία και τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες όμως είναι κάπως ελλιπείς.

read2

Οι αναγνώστες πρέπει να εστιάζουν στις πράξεις τους και να συμπεραίνουν τι είναι αυτό που σκέφτονται ή αισθάνονται. Αυτό ακριβώς κάνουμε και όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και να “διαβάσουμε” το μυαλό τους στην καθημερινότητά μας» λέει ο καθηγητής Castano.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Xάπι «διαγράφει» τις τραυματικές αναμνήσεις

Εσείς γνωρίζετε ότι το σώμα σας παράγει ηλεκτρισμό; VIDEO

Έχετε δει μικρά παιδιά να δοκιμάζουν λεμόνι για πρώτη φορά; VIDEO

Θέλετε να αδυνατίσετε; Ξυπνήστε το μεταβολισμό σας με βότανα