Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 5:58

Xάπι «διαγράφει» τις τραυματικές αναμνήσεις

traumatic stress2.jpg4Το φάρμακο δεν είναι καινούργιο. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η νέα μελέτη, όμως, που έγινε στα πειραματόζωα απέδειξε ότι η ουσία φινγκολιμόδη, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλούν οι τραυματικές αναμνήσεις.

Η έρευνα που έγινε από  το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια (VCU) και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience» δίνει πλέον ελπίδες για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρές, δηλαδή των επιπτώσεων που προκαλεί στον άνθρωπο ένα ατύχημα, ή το να βιώσει κανείς ή να είναι μάρτυρας ενός βίαιου περιστατικού. (στρές μετά από ένα τραυματικό γεγονός).

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια χορήγησαν το φάρμακο σε ομάδα ποντικιών, τα οποία στη συνέχεια – όπως αποδείχθηκε – απαλλάχτηκαν από τον φόβο που είχαν όταν έμπαιναν σε θάλαμο, στον οποίο τους διοχέτευαν ηλεκτρικό ρεύμα στα πόδια τους. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο στην άλλη ομάδα ποντικών, στα οποία δεν είχε χορηγηθεί το φάρμακο. Αυτά δεν απαλλάχτηκαν ποτέ από τον φόβο τους, για την είσοδό τους στον ηλεκτροφόρο θάλαμο.

expérimentation-animale2Πώς δρα, όμως, στον οργανισμό η ουσία φινγκολιμόδη; Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, δρα απ’ ευθείας στο ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντάς το να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες του VCU, λοιπόν, ανακάλυψαν πως όταν ενεργοποιηθεί το φάρμακο, όχι μόνον αναχαιτίζει τη δράση του ανοσοποιητικού, αλλά στην ουσία αναστέλλει και τη δράση του ενζύμου δεακετυλάση της ιστόνης, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στις τραυματικές αναμνήσεις.

Το σκεπτικό της έρευνας, λοιπόν, ήταν ότι εάν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία σε ασθενείς με φοβίες μετά από ένα επίπονο περιστατικό, μπορεί να ξεπεράσουν τον φόβο που τους είχε προκαλέσει το τραυματικό γεγονός, μεσω μίας διαδικασίας που αποκαλείται εξάλειψη φόβου (fearextinction), αλλά και να διαγράψουν εντελώς τις αναμνήσεις του σωματικού πόνου.

Κάποιοι επιστήμονες, επίσης, πιστεύουν ότι αυτού του τύπου οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά εάν δοθεί η ευκαιρία στον ασθενή να «ξαναζήσει» το τραυματικό γεγονός, με διαφοτερικό και λιγότερο τραυματικό τρόπο.

traumatic stress2.jpg3Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρ. Σάρα Σπίγκελ, που είναι καθηγήτρια Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα είδος φαρμάκου, που θα διαγράφει τις κακές αναμνήσεις,  χωρίς να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η φινγκολιμόδη ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τις οποίες, όμως, δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει πλήρως», δήλωσε η δρ Σπίγκελ. «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, πάντως, μας δίνουν την αισιοδοξία να την εξετάσουμε και ως βοηθητική θεραπεία για την διαταραχή μετατραυματικού στρες, αλλά και άλλες αγχώδεις διαταραχές».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Οι παιδικές δερματοπάθειες μπορεί να κρύβουν ψυχολογικά προβλήματα

Οι έφηβοι που καπνίζουν μαριχουάνα κινδυνεύουν από ψύχωση ή σχιζοφρένεια

Γιατί οι 7 στους 10 όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο …ψυγείο;

11 συνήθειες που έχουν οι ήρεμοι άνθρωποι

Ο προσωπικός γολγοθάς και η μαζοχιστική (αυτοηττώμενη) προσωπικότητα

Ποια η διαφορά του φόβου από τη φοβία;