Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 15:25

Γιατί έχουμε περισσότερο άγχος στο σπίτι, παρά στη δουλειά μας;

family stressΉ χιουμοριστική φράση «πάω στη δουλειά να ξεκουραστώ λίγο» που ακούμε τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά ιδιαίτερα από το στόμα νεαρών μαμάδων, έρχεται πλέον να επιβεβαιωθεί και από την επιστήμη.  

Ετσι, παρά τα όσα μας υπαγόρευε μέχρι σήμερα η λογική,  ότι οι ώρες που περνούμε στο σπίτι μας με την οικογένειά μας, μας ηρεμούν, ενώ ο χώρος εργασίας είναι αυτός που μας προκαλεί περισσότερο στρές, η επιστήμη έρχεται να καταθέσει μια αντίθετη γνώμη.

Σύμφωνα με τις έρευνες, λοιπόν,  οι άνθρωποι έχουν λιγότερο στρες τις ώρες που είναι στην δουλειά, επειδή σχεδόν κάθε τους δραστηριότητα σε κάθε ώρα της ημέρας είναι μια ρουτίνα που επαναλαμβάνεται καθημερινά και αυτό προσφέρει σταθερότητα.

family stress.jpg4Η επιστημονική μελέτη που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την υπόθεση εργασίας, προέρχεται από το Penn State των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε μέσω του κοινωνικού φορέα Council on Contemporary Families του πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Ετσι, τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν εμφανώς χαμηλότερα επίπεδα στρες στον χώρο εργασίας σε σύγκριση με την οικογενειακή στέγη.

Στην εργασία, οι άνθρωποι κατά κανόνα διεκπεραιώνουν απλά ορισμένα καθήκοντα. Τόσο τα άτομα με χαμηλά όσο και εκείνα με υψηλά εισοδήματα είναι σε θέση να εστιάσουν την προσοχή τους και να ολοκληρώσουν δραστηριότητες, τις οποίες γνωρίζουν καλά και επαναλαμβάνουν αυτούσιες σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα έχουν μεγαλύτερη μείωση του άγχους στην εργασία.

family stress.jpg3 Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 122 εργαζομένων με το να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστή και ως «η ορμόνη του στρες», στο αίμα τους. Με αυτό ως βάση, αξιολογούσαν σε κάθε περίπτωση την ψυχική διάθεση και το επίπεδο του στρες των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι γονείς έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο επίπεδο στρες από τους ανθρώπους που δεν είναι γονείς, ωστόσο και εκείνοι αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση και άγχος όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους παρά όταν είναι στην δουλειά.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Γυναίκες προσοχή, το ημιμόνιμο μανικιούρ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Πως αντιμετωπίζεται η ναυτία και ο εμετός κατά την κύηση;

Φυσικές θεραπείες για την κολπίτιδα και την μυκητίαση

8 κόλπα για καλύτερο σεξ και οργασμούς βασισμένα σε πανεπιστημιακές έρευνες