Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 21:05

Επιστημονικές απαντήσεις στις μικρές μυστικές αγωνίες των έφηβων κοριτσιών

teens3Μικρά μυστικά για τις έφηβες

Ερωτήσεις και απορίες όπως : - Κάθε πότε θα έχω περίοδο και ποιες θα είναι οι μέρες του κύκλου μου; – Πότε αυξάνεται η πιθανότητα να μείνει έγκυος και πότε πρέπει να υποβληθώ σε τεστ ΠΑΠ; είναι στο μυαλό όλων των εφήβων κοριτσιών, που όμως, ίσως να διστάζουν να ρωτήσουν ευθέως τους γονείς τους… Ο Dr Ιωάννης Πήχος, MD δίνει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις και τις έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει κάθε έφηβη.

- Κάθε πότε θα έχω περίοδο και ποιές θα είναι οι ημέρες του κύκλου μου;

«Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως είναι ο αριθμός των ημερών, που μεσολαβεί από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης. Με ένα απλό παράδειγμα, αν είχατε περίοδο την πρώτη ημέρα του μήνα, πότε θα περιμένετε την επόμενη σας περίοδο; Αν η απάντηση είναι π.χ. στις 28 του μήνα τότε έχετε κύκλο 28 ημερών. Σημαντικό είναι να κρατάτε ημερολόγιο πόσες ημέρες κρατά η περίοδός σας και αν έχετε μεταβολές στην ποσότητα του αίματος ή στον αριθμό των ημερών γιατί αρκετές φορές αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται να αξιολογηθούν εκ των υστέρων.

Αν η περίοδος σας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, διαρκεί περισσότερες ημέρες και έχει μεγαλύτερη ροή τότε περιγράφεται σαν μηνορραγία. Αν βλέπετε αίμα ανεξάρτητα από την περίοδο τότε πρόκειται για μητρορραγία. Μπορεί να προέρχεται από την μήτρα ή κάποια παθολογία του τραχήλου (εμφανίζεται συνήθως μετά από την σεξουαλική επαφή).

teens4- Πότε αυξάνεται η πιθανότητα να μείνει έγκυος και πότε πρέπει να υποβληθώ σε τεστ ΠΑΠ;

Ένα ερώτημα, που απασχολεί συχνά τις γυναίκες είναι ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών, πότε δηλαδή υπάρχει πιθανότητα μία γυναίκα να μείνει έγκυος μετά από ελεύθερη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Δεν είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης καθώς η ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να μεταφερθεί από διάφορους παράγοντες π.χ. έντονο ψυχολογικό στρες, ορμονικές διαταραχές κ.τ.λ.

Η πιθανή ημέρα ωορρηξίας είναι 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα της επόμενης περιόδου και όχι 14 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου όπως είναι η κοινή αντίληψη. Για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ημέρα είναι η ίδια και για αυτό γίνεται ο λανθασμένος υπολογισμός αλλά δεν έχουν όλες κύκλο 28 ημερών. Για παράδειγμα για μία γυναίκα, που έχει κύκλο 30 ημερών, η πιθανή ωορρηξία της θα συμβεί την 16η ημέρα από την πρώτη ημέρα της τελευταίας (προηγούμενης) περιόδου (δηλαδή 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της επόμενης –αναμενόμενης περιόδου).

Shocked Teenage Girl with Pregnancy TestΚαθώς τόσο το ωάριο όσο και τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν πέραν των 24 ωρών, υπολογίζουμε τις γόνιμες μέρες τρεις ημέρες πριν την πιθανή ωορρηξία και τρεις ημέρες μετά. Αν υπάρξει ελεύθερη επαφή, δεν επιθυμείτε εγκυμοσύνη και δεν είστε σίγουρη για το αν η ημέρα, που συνέβη ήταν γόνιμη ή όχι, επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας. Θα σας απαντήσει με σαφήνεια σχετικά με τις γόνιμες ημέρες σας και θα σας κατευθύνει υπεύθυνα στο πώς να χειριστείτε το θέμα της επείγουσας αντισύλληψης (το «χάπι της επόμενης ημέρας»).

Αν έχετε ξεκινήσει την ενεργό σεξουαλική ζωή, καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο και να συζητήσετε μαζί του σχετικά με το θέμα της αντισύλληψης και της προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αφού σας εξετάσει και καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας, θα προχωρήσει σε λήψη test Παπανικολάου, που θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προληπτικών ετήσιων εξετάσεων, που κάνετε. Ακόμα και αν έχετε ήδη εμβολιαστεί ή σκοπεύετε να εμβολιαστείτε για τον ιό HPV (ορισμένοι τύποι του οποίου είναι δυνητικά καρκινογόνοι) θα πρέπει να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το test γιατί πρώτον κανένα από τα εμβόλια, που κυκλοφορεί στο εμπόριο, δεν καλύπτει όλους τους «επικίνδυνους» τύπους του ιού και δεύτερον το test Παπανικολάου αποκαλύπτει έγκαιρα και παθολογίες του τραχήλου, που δεν σχετίζονται με τον ιό HPV».

 

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ

 

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ MD PhD FRCOG MFFP

Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ

Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Μυστικά Ομορφιάς για μικρές κυρίες

Προλάβετε και αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τα κονδυλώματα

Πως τα μεγαλύτερα αδέρφια γίνονται «σεξουαλικοί οδηγοί» για τα μικρότερα

Πιο ευάλωτες στο FB και με χαμηλές επιδόσεις σπουδών, οι νεαρές φοιτήτριες