Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 13:53

Τενις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος α’)

Esther VergeerΤΕΝΙΣ ΣΕ ΤΡΟΧΗΛΑΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

 Του : Ευάγγελου Σμπράου, καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής

Το τένις είναι άθλημα με το οποίο μπορούν ν’ ασχοληθούν άτομα με και χωρίς ιδιαιτερότητες. Είναι το άθλημα το οποίο επιδέχεται μικρές ή μεγάλες προσαρμογές τόσο στους κανονισμούς όσο και στον εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν τα άτομα με ιδιαιτερότητες να ανταπεξέλθουν στο βασικό στόχο του αθλητή: τη νόμιμη επιστροφή της μπάλας πάνω από το δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου και την προστασία του δικού του χώρου. Τα άτομα με ιδιαιτερότητες που ασχολούνται με το τένις είναι τα άτομα με κινητικά προβλήματα, με νοητική υστέρηση…

Τα άτομα με κινητικά προβλήματα που ασχολούνται με το τένις χρησιμοποιούν την τροχήλατη καρέκλα. Δεν είναι επικίνδυνο άθλημα και γι’ αυτό δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.

Το τένις στην τροχήλατη καρέκλα, λόγω της φύσης της, μπορεί να είναι άθλημα αναψυχής ή αγωνιστικό.

Το παιχνίδι του τένις στην τροχήλατη καρέκλα ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με το τένις των ατόμων χωρίς ιδιαιτερότητες, όπως αυτοί καθορίζονται από International Tennis Federation (ITF), εκτός από:

Ότι η μπάλα επιτρέπεται να κάνει δύο αναπηδήσεις πριν ο αθλητής στην τροχήλατη καρέκλα μπορέσει να την επιστρέψει στο αντίπαλο γήπεδο. Η πρώτη αναπήδηση πρέπει να γίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η δεύτερη μπορεί να γίνει εντός ή εκτός των ορίων αυτού.

Ότι η τροχήλατη καρέκλα θεωρείται μέρος του σώματος του αθλητή. Κατά συνέπεια ότι προβλέπουν οι κανόνες της ITF για το σώμα του αθλητή ισχύει και για την τροχήλατη καρέκλα του αθλητή.

 

tenis20Δικαίωμα συμμετοχής

Για να έχει δικαίωμα συμμετοχής ο αθλητής στην τροχήλατη καρέκλα να συμμετέχει στα τουρνουά και στους παραολυμπιακούς αγώνες θα πρέπει να έχει ιατρική γνωμάτευση για τη μονιμότητα του περιορισμού της ικανότητάς του να κινείται στο χώρο. Αυτή η μόνιμη φυσική αναπηρία θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα:

Ι. Τη σημαντική απώλεια της λειτουργικότητας του ενός ή και των δύο κάτω άκρων. Οι αθλητές θα πρέπει να ικανοποιούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Τραυματισμό του νωτιαίου μυελού στο 1ο επίπεδο των οσφυϊκών σπονδύλων (Ο1), με επακόλουθο την απώλεια της κινητικής ικανότητας, ή
  • Αγκύλωση ή σοβαρή αρθρίτιδα ή εξάρθρημα του ισχίου, ή
  • Ακρωτηριασμό σε κάποιο από τα κάτω άκρα.

ΙΙ. Ο αθλητής με τετραπληγία θα πρέπει να πληρεί τα κριτήρια για μόνιμη φυσική αναπηρία, όπως ορίζεται πιο πάνω. Επιπλέον ο αθλητής θα πρέπει να έχει μόνιμη αναπηρία, η οποία επιφέρει σημαντική απώλεια της λειτουργίας του ενός ή και των δύο άνω άκρων. Οι τετραπληγικοί αθλητές πρέπει να ικανοποιούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Τραυματισμό του νωτιαίου μυελού στο 8ο επίπεδο του αυχένα (Α8), με επακόλουθο την απώλεια της κινητικής ικανότητας, ή
  • Ακρωτηριασμό στ άνω άκρα, ή
  • Φωκομέλια στα άνω άκρα, ή
  • Μυοπάθεια στα άνω άκρα ή μυϊκή δυστροφία.

Η κατηγορία της τετραπληγίας αναγνωρίστηκε από την ITF το 1997. Ένας αθλητής για να έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να έχει περιορισμό της λειτουργικότητας σε τρία ή περισσότερα άκρα. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με μικρές προσαρμογές, να είναι ήρεμο και συγκεντρωμένο, να μαθαίνει, να ανεξαρτητοποιείται, να ομαλοποιεί τη συμπεριφορά του.

tenis22Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

* Η βελτίωση της συγκέντρωσης και η μείωση της διάσπασης προσοχής μέσω κατάλληλων χειρισμών, υλικού, ενισχυτών και γρήγορη εναλλαγή δραστηριοτήτων.

* Η κατανόηση και η ανταπόκριση σε απλές εντολές μέσω λεκτικών λειτουργικών εντολών με φυσικές συνέπειες.

* Η βελτίωση του οπτικοκινητικού συντονισμού, έλεγχου των άκρων και της λεπτής κινητικότητας με κατάλληλες λεκτικές εντολές, υποστήριξη ενισχυτές.

* Η εξοικείωση στη βλεμματική επαφή και η εκμάθηση δεξιοτήτων μίμησης.

* Η εκμάθηση πρώιμων δεξιοτήτων επικοινωνίας.

* Ο έλεγχος της συμπεριφοράς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

tenis15Το πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης δομημένης ομαδικής δραστηριότητας πραγματοποιείται 2 φορές την ημέρα, τις τρεις ημέρες της εβδομάδας και περιλαμβάνει:

• Ενασχόληση με εκπαιδευτικό υλικό όπως παζλ, σφηνώματα, τουβλάκια κ.ά.

• Προσαρμοσμένη ζωγραφική με υλικά όπως πινέλο, ξυλομπογιές, κυρομπογιές, μαρκαδόρους, δακτυλομπογιές.

• Κατασκευές με υλικά όπως μπογιές, μαρκαδόρους, χαρτόνι, χαρτί γκοφρέ, πηλός, αλεύρι, φασόλια, φακές, χάντρες, κόλλα, ψαλίδια, πλαστελίνη κ.ά.

• Ομαδικές δραστηριότητες – δομημένο παιχνίδι.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι η συγκέντρωση προσοχής, η τήρηση του δομημένου και σταθερού προγράμματος για την αποφυγή διάσπασης, η βελτίωση της λεπτής και αδρής κινητικότητας και του οπτικοχωρικού συντονισμού, η ομαδική συνεργασία/μοίρασμα, η αντίληψη της ομάδας και του εαυτού, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η αισθητηριακή ολοκλήρωση και ο έλεγχος της συμπεριφοράς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ

tenis19Το Πρόγραμμα Ενσωμάτωσης πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσκεψη διάρκειας μιας ώρας σε τυπικό παιδικό σταθμό. Η συνύπαρξη με τυπικά παιδιά στην ίδια τάξη, η προσαρμοσμένη και υποστηριζόμενη συμμετοχή στις δραστηριότητες των τυπικών παιδιών, η προώθηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και γενικότερη ενσωμάτωσης στην ομάδα των τυπικών παιδιών κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επίτευξη της μεγίστης δυνατής κοινωνικοποίησης και ένταξης σε κανονικό σχολείο.

 

Ο εξοπλισμός

 

1. ΤΡΟΧΗΛΑΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

Η τροχήλατη καρέκλα εμφανίστηκε τα ο 1700. Ο πρώτος που τη χρησιμοποίησε ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος V της Ισπανίας. Το 1930 κατασκευάστηκε η πρώτη πτυσσόμενη καρέκλα από τον Everest H. Από το 1948, όταν για πρώτη φορά διεξήχθησαν αγώνες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, μέχρι σήμερα οι βελτιώσεις στην καρέκλα ήταν ταχύτατες.

Οι βελτιώσεις στην τροχήλατη καρέκλα αφορούν το σχέδιο, το υλικό (αλουμίνιο, τιτάνιο, χρώμιο), το βάρος της (8-15 Kgr).

tenis25Τα κυριότερα μέρη που διακρίνουμε στην τροχήλατη καρέκλα που χρησιμοποιούν οι αθλητές με κινητικά προβλήματα είναι:

Πίσω τροχοί. Η διάμετρός της διαφέρει ανάλογα με το άθλημα. Κυμαίνεται από 60-8- εκατοστά.

Μπροστινοί τροχοί. Επιτελούν τη λειτουργία του τιμονιού. Η διάμετρός τους είναι 12,5 εκατοστά. Η απόστασή τους από τους πίσω τροχούς εξαρτάται από το άθλημα. Η μεγάλη απόσταση εξασφαλίζει τη μεγάλη ταχύτητα.

Λάστιχα. Τα λάστιχα που επιλέγονται για τις αθλητικές καρέκλες έχουν αέρα, γιατί παρέχουν πιο άνετη οδήγηση. Ωστόσο, υπάρχουν λάστιχα και από καουτσούκ.

Τροχοί ώθησης. Είναι η στεφάνη που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά των πίσω τροχών και χρησιμεύει για την ώθηση των τροχών με τα χέρια. Η μεγάλη διάμετρος διευκολύνει τους αθλητές που δεν έχουν μεγάλη δύναμη και αυτούς που χρειάζονται γρήγορη εκκίνηση και μεγάλη επιτάχυνση.

Όταν ξεκίνησε το άθλημα του τένις στην τροχήλατη καρέκλα οι αθλητές χρησιμοποιούσαν την ίδια καρέκλα με τους αθλητές άλλων αθλημάτων, π.χ. καλαθοσφαίρισης. Κατά την τελευταία δεκαετία κατάλαβαν ότι οι απαιτήσεις του αθλήματος ήταν διαφορετικές. Έτσι σήμερα ο κάθε αθλητής επιλέγει την καρέκλα που θα ικανοποιεί τις ιδιαιτερότητές του για να κατορθώσει να πετύχει την καλύτερη απόδοσή του.

Υπάρχουν τρεις σταθμοί στον τρόπο που κάθονται οι αθλητές, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το άθλημα:

tenis6Ο πρώτος ήταν παρόμοιος με αυτόν των αθλητών της καλαθοσφαίρισης όπου ο αθλητής κάθονταν «χαμηλά» και «κοντά» στους τροχούς. Οι τροχοί είχαν κλίση, για μεγαλύτερη σταθερότητα και αυξημένη ικανότητα στις στροφές.

Ο δεύτερος στην εξέλιξη του τρόπου καθίσματος έδειξε ότι οι αθλητές ήταν περισσότερο ειδικοί πάνω στην καρέκλα. Το σώμα ήταν συμπαγές και τα πόδια ήταν προς τα πίσω. Αυτός ο τρόπος έδωσε τη δυνατότητα στον αθλητή να στρίβει πολύ γρήγορα.

Ο τρίτος και τελευταίος τρόπος είναι αυτός στον οποίο ο αθλητής «σπρώχνει» τα πόδια του προς τα πίσω ακόμη πιο πολύ, αυξάνει ακόμη περισσότερο την κλίση και κάθεται σχετικά ψηλά. Αυτός ο τελευταίος τρόπος εξασφαλίζει μεγάλη εκρηκτική δύναμη στην ώθηση, η οποία είναι τόσο αναγκαία για το άθλημα του τένις.

 

Καρέκλα με τέσσερις τροχούς

 

Esther VergeerΟ αθλητής θα πρέπει να αποκτήσει άνεση πάνω στην καρέκλα. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοκιμάσει πολλές θέσεις μέχρι να βρει αυτή που θα του «ταιριάξει» περισσότερο.

Η καρέκλα που χρησιμοποιείται από τους αθλητές του τένις είναι ελαφριά. Το τένις στην τροχήλατη καρέκλα είναι το άθλημα που απαιτεί πολλές μικρές στροφές, σύντομες εκρήξεις ταχύτητας, γι’ αυτό η καρέκλα θα πρέπει να επιλέγεται για να εξυπηρετεί αυτές τις απαιτήσεις.

Το κέντρο βάρους του αθλητή θα πρέπει να είναι τόσο μπροστά όσο το επιτρέπουν οι νόμοι της μηχανικής. Η σταθερότητα στις δύσκολες στροφές εξασφαλίζεται από την πλατιά βάση στήριξης των τροχών και το χαμήλωμα του κέντρου βάρους. Η κλίση των τροχών κυμαίνεται από 12ο μέχρι 20ο.

Η τροχήλατη καρέκλα γίνεται γρηγορότερη όταν:

  • Τα πόδια έλκονται πίσω.
  • Το μπροστινό μέρος του καθίσματος σηκώνεται ψηλά.
  • Ο παίκτης κάθεται περισσότερο πίσω.

Το ύψος του καθίσματος της καρέκλας θα πρέπει να επιτρέπει τον αθλητή να «φθάνει» τους τροχούς στα σημεία 10 και 2, του «ρολογιού». Το πλάτος της θα πρέπει να είναι μικρό. Το ύψος της πλάτης θα πρέπει να είναι μεσαίο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι πιο άνετο και λειτουργικό. Η επιλογή του ύψους της πλάτη της καρέκλας για τον αθλητή με τραυματισμό του νωτιαίου εξαρτάται από το σημείο του τραυματισμού.

Πολλοί αθλητές επιλέγουν να «δένονται» επάνω στην καρέκλα για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Οtenisι αθλητές στην τροχήλατη καρέκλα επιλέγουν τα λάστιχα από καουτσούκ, επειδή έχουν καλό «πιάσιμο» στο γήπεδο. Ο κάθε τροχός έχει 32 ή 36 ακτίνες. Ο τροχός με τις 36 ακτίνες έχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Οι μπροστινοί τροχοί θα πρέπει να στρίβουν εύκολα. Οι μικροί μπροστινοί τροχοί είναι γρηγορότεροι στην πρώτη φάση της στροφής, ενώ οι μεγάλοι μπροστινοί χρησιμοποιούνται σε γήπεδο από χώμα. Ένας μικρός τροχός τοποθετείται στο πίσω μέρος της καρέκλας. Αυτός ο τροχός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στον αθλητή, όταν επιχειρεί επί τόπου στροφή. Όλοι οι τροχοί θα πρέπει να είναι σε επαφή με το γήπεδο, γιατί αν ένας «αιωρείται» τότε μειώνεται η απόδοση της καρέκλας στην κίνηση, στροφές, φρενάρισμα.

Τα άτομα με ακρωτηριασμό και εκείνοι που δεν έχουν πλήρη τραυματισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας.

Τα σημεία που ελέγχουμε στην καρέκλα είναι:

Η κλίση των τροχών και το ύψος της πλάτης της καρέκλας.

Το ύψος του καθίσματος από το έδαφος και η κλίση του.

Τα πόδια να είναι πίσω στην ιδανική θέση.

Προσοχή στο κέντρο βάρους!!!

 

Καρέκλα με τρεις τροχούς

 

Netherlands' Esther VergeerΗ καρέκλα με τους τρεις τροχούς είναι σχετικά νέα, πρωτοεμφανίστηκε το 1992. Σχεδιάστηκε για τους αθλητές του τένις.

Αντικαταστάθηκαν οι δυο μπροστινοί τροχοί από έναν. Αυτή η αλλαγή βοήθησε την κίνηση με πολλούς τρόπους:

Οι αθλητές μεταφέρουν το βάρος τους στο πίσω μέρος των τροχών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το βάρος προς την κατεύθυνση της ώθησης. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της καρέκλας με τους τρεις τροχούς είναι ότι αποκτάει τη μέγιστη ταχύτητά της πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες.

Η μεταφορά του βάρους του αθλητή στο πίσω μέρος της καρέκλας διευκολύνει τη στροφή. Η ακτίνα του κύκλου στη στροφή είναι μικρότερη. Το πραγματικό πλεονέκτημα αυτής της τροχήλατης καρέκλας είναι ότι κατά τη διάρκεια της επιτόπου στροφής ο αθλητής μπορεί να δει στην κατεύθυνση που θέλει να πάει πολύ πιο γρήγορα από τον αθλητή που χρησιμοποιεί την καρέκλα με τους τέσσερις τροχούς.

Επιτρέπει στον αθλητή να καθίσει χαμηλότερα. Αυτό αυξάνει το φάσμα κίνησης των χεριών και βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία, διευκολύνοντας τον αθλητή να φέρει τα γόνατά του πιο κοντά στο στήθος. Έχει πιο εύκολο χειρισμό από τις άλλες.

Ο τροχός στο πίσω μέρος της καρέκλας τοποθετήθηκε αργότερα για καλύτερη ισορροπία.

 

Τροχήλατη καρέκλα με τρεις ή τέσσερις τροχούς;

 

tenis4Η καρέκλα με τους τρεις τροχούς χρησιμοποιείται από το 95% των αθλητών του τένις.

Η καρέκλα με τους τέσσερις τροχούς χρησιμοποιείται κυρίως από τους αθλητές που διατηρούν σε κάποιο βαθμό την ικανότητά τους στο κάτω τμήμα του σώματος, έχουν καλή ισορροπία. Αυτό επιτρέπει στους αθλητές να κάθονται ψηλότερα και να μπορούν να φθάνουν πιο μακριά.

Οι αθλητές που χρησιμοποιούν λίγο τα κάτω άκρα προτιμούν την καρέκλα με τους τέσσερις τροχούς, επειδή αυτή προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Ωστόσο οι αθλητές πρέπει να ενθαρρύνονται να ασχολούνται με το τένις. Μπορούν να αγωνίζονται και να διασκεδάζουν με κάθε τύπο τροχήλατης καρέκλας.

Στόχος όλων των ρυθμίσεων που γίνονται στην τροχήλατη καρέκλα είναι να δημιουργήσουν την «ένωση» μεταξύ του αθλητή και της καρέκλας. Οι νέοι αθλητές χρησιμοποιούν τη σταθερή καρέκλα.

Το δέσιμο είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί η ένωση μεταξύ του αθλητή και της καρέκλας του. Για ν’ αυξηθεί η ασφάλεια και η ισορροπία οι αθλητές επιλέγουν να δεθούν στην καρέκλα τους.

Οι ιμάντες χρησιμοποιούνται γύρω από τα πόδια, τα γόνατα, τους μηρούς ή στην περιοχή της μέσης.

 

2. Η ΡΑΚΕΤΑ

tenis3Η ρακέτα του τένις, υπάρχει σε πολλές επιλογές. Οι ρακέτες, κατασκευάζονταν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο για πάνω από 85 χρόνια από γερό ξύλο. Στα τέλη του 1960, άρχισαν να κατασκευάζονται από αλουμίνιο. Έτσι σιγά-σιγά άνοιξε ο δρόμος για το ατσάλι, ο Fiber glass, το Kavlar, γραφίτη και άλλα υλικά της «διαστημικής εποχής».

Σήμερα, οι ρακέτες που χρησιμοποιούνται είναι με μεγαλύτερη κεφαλή και με πιο καινούργια σχέδια στις χορδές σε σύγκριση με τις παλιές. Αυτές, οι πιο μοντέρνες ρακέτες, επιστρέφουν μεγαλύτερη ενέργεια και δύναμη στην μπάλα, με αποτέλεσμα την επιπλέον δύναμη.

Οι αθλητές του τένις στην τροχήλατη καρέκλα χρησιμοποιούν τις μοντέρνες και μεγαλύτερες ρακέτες εδώ και 20 χρόνια. Οι μεγαλύτερες κεφαλές βοηθούν στην καλύτερη απόδοση των αθλητών. (Η περιορισμένη κινητικότητα των αθλητών μειώνει τον αριθμό των πετυχημένων χτυπημάτων. Η μεγαλύτερη κεφαλή επιτρέπει στον παίχτη να χτυπά επιπλέον μπαλιές, ιδιαίτερα στην πλευρά του backhand. Η μεγαλύτερη επιφάνεια αυξάνει και την ικανότητα στα volleying και στα backhand εδάφους.

Παίκτες με ικανότητα, έλεγχο και λιγότερο περιθώριο σφάλματος, χρησιμοποιούν μερικές φορές μικρότερες ρακέτες.

 

3. ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ

tenis18Όσο πιο σφιχτές είναι οι χορδές ή ψηλότερη η έντασή τους, τόσο παραπάνω έλεγχο θα έχει η ρακέτα. Αντίθετα, οι χαλαρές χορδές και η μικρότερη ένταση, δίνουν παραπάνω δύναμη και λιγότερο έλεγχο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χορδών, τόσο πιο λεπτές είναι και έχουν παραπάνω αίσθηση και ζωντάνια. Όταν οι ρακέτες έχουν μικρότερο αριθμό χορδών, αυτές είναι παχύτερες και έχουν λιγότερη δράση, αλλά δεν σπάζουν εύκολα. (Ένα κανονικό νούμερο χορδής είναι από 15-17).

 

4. Η ΛΑΒΗ

Η συνηθέστερη επιλογή λαβής από τους αθλητές στην τροχήλατη καρέκλα, είναι η μικρή λαβή (συνήθως ¼ ,ε ½ ίντσες από ότι χρειάζεται το χέρι). Αυτό γίνεται επειδή το χέρι που κρατά τη ρακέτα, πρέπει να κινεί και τον τροχό. Η μικρότερη λαβή συμφέρει και στη λαβή της ρακέτας και στον τροχό.

 

5. Ο ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

Οι αθλητές στην τροχήλατη καρέκλα, φοράνε τα συνηθισμένα ρούχα του τένις, με ανοιχτά χρώματα, για καλύτερη αντανάκλαση της θερμότητας.

 

tenis116. ΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ

Το μαξιλαράκι στο κάθισμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και πορώδες, με δυνατότητες αναπνοής. Ένας αθλητής, μπορεί να βρίσκεται στην καρέκλα του για πάνω από τέσσερις ώρες, χωρίς να αλλάξει το βάρος και την πίεση. ΤΟ δέρμα πρέπει να αναπνέει, να ιδρώνει και να έχει κανονική κυκλοφορία του αίματος. Ένα μαξιλαράκι ROHO, με δυο θαλάμους, χρησιμοποιείται τόσο στο τένις στην τροχήλατη καρέκλα όσο και καθημερινή χρήση.

 

 

ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

Site: www.victorartant.gr

Τηλ&fax:  2109822852, 69444 34888

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Τενις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος β’)

Ειδική προσχολική φροντίδα για παιδιά με νοητική καθυστέρηση

Αντιμετωπίζει την αναπηρία της, με χιούμορ και δύναμη συγκλονιστικό VIDEO

Ανάπηρη περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βιονικού εξωσκελετού ΦΩΤΟ

«Έχω ένα πόδι , αλλά μπορώ να έχω μια γεμάτη ζωή»: Γνωρίστε το μεγάλο αστέρι γυμνασιακού πρωταθλήματος, που σήμερα παίζει στην ομάδα των ΗΠΑ και ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο σε ηλικία 13 ετών (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)