Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 16:43

Αιμοδοσία με …ορθοπεταλιές σε όλη την Ελλάδα (Κυρ.15 Ιουνίου)

69643-155005Μία ποδηλατοβόλτα με φόντο κόκκινο … αλλιώτικη από τις άλλες!

Μία πρωτότυπη εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη διοργάνωσε η εταιρεία Novartis Hellas, σε συνεργασία με Συλλόγους Ασθενών με θαλασσαιμία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Προκειται για την Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία που θα γίνει την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 σε 5 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.

Με κεντρικό μήνυμα «Η διαδρομή είναι καλύτερη με παρέα», η ποδηλατοβόλτα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη νόσο της μεσογειακής αναιμίας, αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της αιμοδοσίας και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας.

photo 1 (1)

(από αριστερά προς τα δεξιά) Αντώνης Καττάμης, Αναπλ.Καθηγ. Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Ιωάννα Γεωργοπούλου, διοικητικά μέλη Παν/νίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία: Κατερίνα Τσιακμάκη, Μελίνα Μπάκα, Κατερίνα Κόντζαλη, Διευθ/τρια Εποικ/νίας Novartis Oncology, Ιωάννα Μυρίλλα, Πρ. Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων , Βασιλική Λαζοπούλου πρωταθλήτρια Ελλάδας Ορεινής Ποδηλασίας, Νεόφυτος Σακελλαρίδης Μάγγουρας, πρωταθλητής Ελλάδας Ποδηλασίας Πίστας , Ειρήνη Σταμοπούλου, διοικητικό Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

«Είναι προτεραιότητά μας να φροντίζουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών του Συλλόγου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα. «Ωστόσο, η διαδρομή για κάθε έναν από εμάς παραμένει ένας καθημερινός αγώνας. Ένας αγώνας στον οποίο η ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως απέναντι στο σημαντικό ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας, παίζει καθοριστικό ρόλο. Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως στη συμβολική αυτή διαδρομή που γίνεται στις 15 Ιουνίου με στόχο την ενημέρωση του κοινού, θα έχουμε στην παρέα μας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας»

 

Στην εκστρατεία συμμετέχουν δημοσιογράφοι, όπως η  Σία Κοσιώνη, αλλά κυρίως αθλητές ποδηλάτες της Εθνικής μας ομάδας, όπως η Βασιλική Λαζοπούλου, πρωταθλήτρια Ελλάδας Ορεινής Ποδηλασίας και ο Νεόφυτος Σακελλαρίδης – Μάγγουρας, πρωταθλητής Ελλάδας Ποδηλασίας Πίστας.

* Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο τέλος του post

Γενικές πληροφορίες για την θαλασσαιμία

Η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία αποτελεί μία από τις συχνότερες γενετικές παθήσεις παγκοσμίως, με σχεδόν 68.000 γεννήσεις πασχόντων ετησίως. Ο όρος «θαλασσαιμία» περιλαμβάνει μία οικογένεια γενετικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας αναιμία. Οι μορφές της θαλασσαιμίας ποικίλουν από ήπιες έως σοβαρές, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν από την παιδική ηλικία, όπου συχνά χρήζουν τακτικών μεταγγίσεων αίματος προκειμένου να επιζήσει ο ασθενής, ή, στις ηπιότερες μορφές της νόσου, να εμφανιστούν κατά την ενήλικη ζωή.

Οι πάσχοντες εμφανίζουν διάφορες επιπλοκές, ανάλογα με τη μορφή της νόσου, ενώ εμφανίζουν παράλληλα υπερφόρτωση σιδήρου ως συνέπεια της νόσου ή λόγω της περίσσειας του σιδήρου που προσλαμβάνεται από τις μεταγγίσεις αίματος. Οι περισσότεροι πάσχοντες βρίσκονται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου διευρύνεται λόγω της μετανάστευσης.

photo 3Σήμερα, υπάρχει πολύ καλή κατανόηση σχετικά με τα οφέλη των μεταγγίσεων αίματος στους πάσχοντες με θαλασσαιμία, καθώς και της ανάγκης αντιμετώπισης της υπερφόρτωσης σιδήρου που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα. Οι θεραπευτικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έχουν μετατρέψει τη θαλασσαιμία από μια θανατηφόρο παιδιατρική νόσο, σε μία χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά στους περισσότερους πάσχοντες.

«Η ζωή των ασθενών με θαλασσαμία είναι σαν το ποδήλατο» επισήμανε ο ιατρός κ. Αντώνης Καττάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας. «Βρίσκει συνέχεια ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά ο ποδηλάτης ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσει το πετάλι για να μην πέσει. Σκοπός των λειτουργών υγείας και της κοινωνίας μας είναι να ενθαρρύνει το αγώνα και να κάνει το δρόμο κατηφορικό. Η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η εξασφάλιση επάρκειας αίματος είναι θεμελιώδεις για την προσπάθεια αυτή.»

«Για πέντε δεκαετίες, η Novartis έχει συμβάλλει σημαντικά στην θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων με θαλασσαιμία, καθώς επίσης και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο,» δήλωσε ο κ. Στάθης Λιβανός, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis. «Συνεχίζοντας την μακροχρόνια δέσμευσή μας, υποστηρίζουμε την ενέργεια αυτή και καλούμε τους συμπολίτες μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Βόλο να πάρουν το ποδήλατό τους, και να μας συναντήσουν σε αυτή τη συμβολική βόλτα ευαισθητοποίησης.»

 

Αναλυτικά, οι ποδηλατοβόλτες θα πραγματοποιηθούν στις πέντε πόλεις ως εξής:

- Στην Αθήνα, στις 11:00, με σημείο εκκίνησης την πλατεία έναντι Τεχνόπολις, στο Γκάζι (πρόσβαση: Μετρό Κεραμεικός)

- Στη Θεσσαλονίκη, στις 19:00, με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Αριστοτέλους

- Στο Ηράκλειο, στις 11:00, με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Ελευθερίας

- Στα Γιάννενα, στις 11:30, με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων

- Στο Βόλο, στις 19:00, με σημείο εκκίνησης την Παραλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σοβαρά τους πνεύμονες», υποστηρίζει η Ελλην.Πνευμονολογική Εταιρεία. Τι απέδειξαν ελληνικά επιστημονικά πειράματα σε ποντίκια

Γκόλ από τα αποδυτήρια βάζει η Εθνική Ελλάδος και μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δωρεά οργάνων

Επώνυμοι με ψωρίαση ενώνουν τις δυνάμεις τους και πολεμούν την προκατάληψη για τις δερματικές παθήσεις

Τέλος στην…φαγούρα! Νέα θεραπεία για την χρόνια κνίδωση.