Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 10:19

Τι σημαίνει όταν τα ούλα μας δεν έχουν το ίδιο χρώμα;

oula2

Του Χρήστου Κρητικού Περιοδοντολόγου

Oι δυσχρωμίες των ούλων είναι πάντα αθώες; Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται ένα ελκυστικό χαμόγελο εστιάζουν μόνο στα λευκά δόντια. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δυσχρωμίες των ούλων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όλη εμφάνιση του στόματος και κατ’ επέκταση το χαμόγελό τους.

 

Τα υγιή ούλα κάνουν τα δόντια να ξεχωρίζουν σε αντίθεση με τα μη υγιή (σκουρόχρωμα). Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι σκουρόχρωμα ούλα θεωρούνται υγιή σε ανθρώπους αφρικανικής προέλευσης και μελαμψούs . Στην πλειοψηφία το χρώμα που εμφανίζουν τα υγιή ούλα είναι το ροζ αν και έχουν καταγραφεί και κλινικά περιστατικά όπου υγιή ούλα εμφάνιζαν δυσχρωμίες.

Παρόλα αυτά αν η μελανίνη (χημική ουσία που οδηγεί στο μαύρισμα του δέρματος) ενσωματωθεί στα ούλα, αυτά μπορούν να γίνουν καφέ ή ακόμη και μαύρα.Επίσης ιατρικές καταστάσεις (Adisson’s disease-ενδοκρινική διαταραχή ,Peutz-Jeghers Syndrome), συνταγογράφηση φαρμάκων (αντιβιοτικά μινοκυκλίνηs, αντιελονοσικά φάρμακα), εμφράξειs αμαλγάματοs και στοματικέs ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν στην δυσχρωμία.

Η ακριβής θεραπεία των δυσχρωμικών ούλων εξαρτάται απο την αιτία που την προκάλεσε. Αν έχουμε απόλυτα υγιή ούλα, υπάρχουν θεραπείες που βασίζονται στην χρήση laser που πραγματοποιούνται σε ένα ωριαίο ραντεβού . Επίσηs υπάρχουν θεραπευτικά σκευάσματα (λευκαντικοί παράγοντεs) που μπορούν να »φωτίσουν» το χρώμα των ούλων, καθώς και τεχνικές ουλοπλαστικήs.

Όταν η δυσχρωμία των ούλων οφείλεται σε περιοδοντικούς παράγοντες, τότε η θεραπεία του προβλήματος γίνεται με διαφορετική προσέγγιση. Η περιοδοντίτιδα προσβάλλει τα οστά και τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια. Ξεκινά με πλάκα που σχηματίζεται και γεμίζει μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια καταστρέφουν τα ούλα. Όταν η πλάκα παραμείνει στα ούλα, τα μικρόβια παγιδεύονται και οδηγούν σε μόλυνση και δυσχρωμία των ούλων. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει αποτρύγωση-καθαρισμό και ριζική απόξεση, για την σίγουρη αφαίρεση όλης της τρυγίας και της οδοντικής πλάκας που υπάρχει τόσο πάνω στα δόντια όσο και μέσα στα ούλα.

oula arxiko

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις περιοδοντίτιδας είναι αναγκαία και η χειρουργική παρέμβαση από τον περιοδοντολόγο, σε συνδυασμό με τις αποξέσεις-καθαρισμούς, Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία από μόνη τηs μπορεί να εξαφανίσει την δυσχρωμία των ούλων και να επαναφέρει το υγιές ροζ χρώμα τους.

Τελικά αν τα ούλα δεν επανέλθουν στο φυσικό τουs χρώμα, ίσωs χρειαστεί να καταφύγουμε σε αισθητικές παρεμβάσεις. Τέτοιου είδους θεραπείες, για την φυσιολογική αισθητική επαναφορά του χρώματος των ούλων, γίνονται σε εξειδικευμένα Οδοντιατρικά Κέντρα από ειδικούς Περιοδοντολόγους.

 

Χρήστος Κρητικός Περιοδοντολόγος εξιδείκευση στο New York Univercity USA

Eurodentica.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως η πλαστική μεταμόρφωσε έναν Βραζιλιάνο σε… Κορεάτη ΦΩΤΟ

Προσέξτε τι εύχεστε. Ένα διδακτικό VIDEO

Υπνική άπνοια: Πως θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση;

Το «μαγικό φίλτρο» που εξαφανίζει τις ραγάδες