Σάββατο 29, Οκτωβρίου 2016 1:27

Ο ΣΦΕΕ επιβραβεύει την επιστημονική καινοτομία

Frouzis_b

Κ. Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ

Ο 2ος Διαγωνισμός Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0» είναι και πάλι γεγονός στην χώρα μας. Προκειται για έναν επιστημονικό διαγωνισμό που επιβραβεύει και προωθεί την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα, έναν θεσμό που καθιερώθηκε πλέον από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνεργασία με τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC).

Τα εγκαίνεια του διαγνωνισμού έγιναν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστου Βασιλάκου και του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής.

 

Tί είναιο ο Διαγωνισμός – «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0″

Το ΣΦΕΕ Innovation Project αποτέλεσε και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθούν τα οφέλη από τη σύμπραξη ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του φαρμακευτικού κλάδου, σαν μέρος μίας σειράς δράσεων με κύριο άξονα την ενίσχυση της καινοτομίας.

ΣΦΕΕ Innovation Project Day

ΣΦΕΕ Innovation Project Day

Η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα σε ερευνητές, νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, θεσμικούς φορείς, ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεγάλες επιχειρήσεις και μέλη της επενδυτικής κοινότητας των επιλεγμένων σχημάτων και ιδεών, αποτελούν προτεραιότητα της πρωτοβουλίας ΣΦΕΕ Innovation Project του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και των Industry Disruptors – Game Changers, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Με τη διενέργεια του 2ου διαγωνισμού, ο ΣΦΕΕ επιχειρεί να συμβάλλει πιο ενεργά στην υποστήριξη πρωτοπόρων ιδεών με στόχο τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτόμων λύσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ο κλάδος της υγείας μπορεί να αποτελέσει πεδίο υλοποίησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου στην εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας που πλήττεται από την ανεργία.

Μέσω του διαγωνισμού ΣΦΕΕ Innovation Project, o Σύνδεσμος επιδιώκει, την ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης μεταξύ ερευνητικών φορέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του, την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και της υπεραξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας, την ανάδειξη του κλάδου της υγείας/φαρμάκου ως πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» της χώρας μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μελλοντικής υπεραξίας για τον κλάδο, την Ελλάδα και τους πολίτες της.

 Α. Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

Α. Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

 

Αδωνις Γεωργιάδης : «Το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του τόπου, είναι οι ιδιαίτερες ικανότητες των ανθρώπων του»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε περίτρανα, σε ένα δυσχερές περιβάλλον για την χώρα μας, ότι οι ταλαντούχοι επιστήμονες μας μπορούν να κάνουν νέες επιχειρήσεις και startups, καθώς και να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους. Η χώρα αυτή σέβεται την καινοτομία και θέλει να την προβάλει ως καλό παράδειγμα, ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του τόπου είναι οι ιδιαίτερες ικανότητες των ανθρώπων του». 

Από την πλευρά του ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος επεσήμανε ότι «έχει τεθεί ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για τις δαπάνες Ε&Τ, έτσι ώστε να φτάσουν στο 1,2% του ΑΕΠ έως το 2020, με απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του στόχου αυτού την αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων για έρευνα από τις επιχειρήσεις».

Οπως τόνισαν οι ομιλητές, στην Ελλάδα η σύνδεση της οικονομίας με την καινοτομία θεωρείται όχι άδικα μια από τις σημαντικές ελλείψεις και τροχοπέδη, τόσο για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού όσο και του ερευνητικού κόσμου. Αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, η αναζήτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο τη γνώση, την καινοτομία και την έρευνα, απουσιάζει από το δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής: «Υπό αυτή την έννοια πρωτοβουλίες όπως ο σημερινός διάλογος για το ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και η παρουσίαση της ερευνητικής δουλειάς των υποψηφίων στο σημερινό speed dating με επενδυτές και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΦΕΕ, προάγουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας. Αποτελούν πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης και υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και έχουν πολλαπλασιαστική αξία που υπερβαίνει την προώθηση νέων καινοτόμων ιδεών στο χώρο της υγείας. Η καινοτομία στον δικό μας κλάδο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για μια στροφή επενδύσεων στην καινοτομία, σε όλους τους κλάδους».

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΣΦΕΕ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εταίρο από τον πιο εξωστρεφή και δυναμικό οργανισμό προώθησης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, τους Industry Disruptors – Game Changers.

Όπως δήλωσε και ο Συν-ιδρυτής των ID- GC, Μιχάλης Στάγκος: «Μετά την επιτυχία που είχε ο διαγωνισμός και την ποιότητα των προτάσεων που κατατέθηκαν το 2013, συνεχίζουμε δυναμικά για δεύτερη συνεχή χρονιά αυτή τη σημαντική συνεργασία. Με αυτή τη σύμπραξη καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και το διεθνές δίκτυο συνεργατών των ID-GC σε συνδυασμό με το κύρος, τη δύναμη και τη γνώση των εταιριών μελών του ΣΦΕΕ και των στελεχών τους στην μοναδική πρωτοβουλία που στηρίζει ενεργά την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στο χώρο της Υγείας και τη διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά με στόχο την αξιοποίηση των εξαιρετικών ερευνητών που έχουμε στην Ελλάδα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα δημιουργώντας μια σειρά διαγνωστικών εργαλείων, καινοτόμων προϊόντων, θεραπειών και νέων εταιριών».

 

 

Κ.Βασιλάκος, Β.Κάτσος, Γ.Κόλλιας, Κ.Τσαούσης, Κ.Μπάμπαλης, Ι.Παπαδόπουλος, Φ.Χριστοδούλου

Κ.Βασιλάκος, Β.Κάτσος, Γ.Κόλλιας,
Κ.Τσαούσης, Κ.Μπάμπαλης, Ι.Παπαδόπουλος, Φ.Χριστοδούλου

Μεγάλη ανταπόκριση

Η ανταπόκριση του επιστημονικού κόσμου κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης, η μεγάλη συμμετοχή, η άρτια διαδικασία αξιολόγησης, η πρωτότυπη τελετή ανάδειξης και βράβευσης των νικητών αλλά κυρίως οι εξαιρετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν (143 στο σύνολο) καθώς και η ανάγκη για συνεχή επιβράβευση της καινοτομίας στην υγεία σε μια εποχή που αναδεικνύεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κλάδου για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση, οδήγησαν στην απόφαση θεσμοθέτησης του διαγωνισμού και διοργάνωσης του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στο σχεδιασμό περαιτέρω δράσεων για την ενίσχυση των νέων και ταλαντούχων επιστημόνων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Υπεύθυνης Ανάπτυξης και Δραστηριοποίησης του Συνδέσμου, αλλά και της στρατηγικής για την Ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, της οποίας μέρος είναι και ο διαγωνισμός ΣΦΕΕ Innovation Project, ο ΣΦΕΕ προχωρά φέτος:

- στη διεξαγωγή road show σε 5 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη και Πάτρα) προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ώστε να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αλλά και να διερευνήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των εταιριών του κλάδου και του ερευνητικού κόσμου,

- στη διοργάνωση workshops γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο χώρο της υγείας, τη σημασία της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων ερευνητών καθώς και την ενίσχυση της σύμπραξης με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

  

Ο Διαγωνισμός – ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0

Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος «εργαλείων» του οργανισμού ID-GC για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Υποστηρικτής του Χρηματικού Επάθλου είναι ο ΣΦΕΕ καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετέχουν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: AbbVie, Chiesi, Genesis, MSD, Novartis, Pharmaserve–Lilly, Pharmathen.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα, ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής.

Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις είναι οι εξής :

- Προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία, Κυτταρικές θεραπείες, Αναγεννητική Ιατρική (Regenerative medicine), Αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών, Τεχνολογίες, Μεθοδολογίες και Δείκτες, Συστήματα χορήγησης φαρμάκου, Βιοτεχνολογία, Βιο-ηλεκτρονικά συστήματα, Υπολογιστική απεικόνιση και Ρομποτικές διατάξεις, Χαρακτηρισμός μοριακών μηχανισμών παθογέννεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων, Βιο-πληροφορική, Τηλε-ιατρική (e-/m-health), Τεχνητά όργανα, Νανο-ιατρική, Γηριατρική, κ.α.

 

Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών είναι μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού βρίσκονται στο http://innovationproject.gr/site/

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Επισκεψη 80 φοιτητών στη Novartis, στο πλαίσιο του θεσμού “Business Days”

Γκόλ από τα αποδυτήρια βάζει η Εθνική Ελλάδος και μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δωρεά οργάνων

Επώνυμοι με ψωρίαση ενώνουν τις δυνάμεις τους και πολεμούν την προκατάληψη για τις δερματικές παθήσεις

Στρατηγική συνεργασία Novartis – Glaxo Smith Kline