Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 13:55

Πώς το μπλέ φως από τις οθόνες των κομπιούτερ, τάμπλετ και κινητών … παχαίνει!

woman_eating_her_computer_2Το blue light που εκπέμπουν τα smartphones, τα tablet και τα κομπιούτερ το βράδυ … ανοίγουν την όρεξή μας, όπως διαπίστωσε νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Sleep».

Σύμφωνα με την έρευνα, το μπλέ φως αυξάνει το αίσθημα της πείνας για αρκετές ώρες, ακόμη κι αν κάποιος έχει φάει προηγουμένως επαρκώς, δηλαδή πριν εκτεθεί στην ακτινοβολία της οθόνης.   Κι αυτό έχει να κάνει, όπως διαπίστωσαν, με τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Για το πείραμα επιστρατεύτηκαν 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι είχαν φυσιολογικές συνήθειες διατροφής και ύπνου.Οι επιστήμονες τους εξέθεσαν στις επιδράσεις του μπλέ φωτισμού για αρκετές ώρες, αφού προηγουμένως τους είχαν ζητήσει να καταναλώσουν το σύνηθες γεύμα τους, το οποίο ήταν πλούσιο σε υδατάνθρακες.

blue-light.jpg-201206132Το πείραμα κράτησε 4 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές ζητούσαν από τους εθελοντές να εκτίθενται σε ημίφως τις 16 ώρες που ήταν jύπνιοι και σε ελάχιστο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Την τρίτη ημέρα, όμως, τους ζήτησαν κατά τις 5-6 το απόγευμα να εκτεθούν σε δυνατό μπλέ φως και να παραμείνουν κάτω από την επήρρεια της ακτινοβολίας του για 3 ώρες.

Στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωναν οι 10 εθελοντές, ανέφεραν πόσο πεινούσαν, ενώ παράλληλα υποβάλλονταν και σε τέστ καταγραφής του μεταβολισμού της γλυκόζης. Οπως φάνηκε, λοιπόν, από τις εξετάσεις αλλά και τις απαντήσεις των εθελοντών, το αίσθημα της πείνας τους, αλλά και ο μεταβολισμός της γλυκόζης τους αυξήθηκαν ταυτόχρονα κατακόρυφα, μετά την έκθεσή τους στο μπλέ φως.

Στο συμπέρασμα της μελέτης, η επικεφαλής του πειράματος Αιβι Τσουάν αναφέρει : «Τρεις ώρες έκθεσης σε μπλε εμπλουτισμένο φως το βράδυ επηρεάζει την πείνα και το μεταβολισμό της γλυκόζης, ενώ φαίνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, γιατί αποδεικνύουν ότι η διαχείριση της έκθεσής μας στο περιβαλλοντικό φως, μπορεί να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση στην πρόσληψη της τροφής και του μεταβολικών νοσημάτων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Και όμως και τα ζώα κινδυνεύουν από εγκαύματα λόγω ήλιου

Πως η μουσική επιδρά στο σεξ, στην πέψη, στην ψυχολογία μας

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί το άγχος χωρίς φάρμακα;

Το να καπνίζει κάποιος ελαφριά τσιγάρα κάνει ή όχι κακό στην υγεία του;