Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 3:46

Όταν ένα αυτιστικό παιδάκι παλεύει με δράκους ΦΩΤΟ

Ο Έντυ και η μητέρα του Μάρτζυ

Ο Έντυ και η μητέρα του Μάρτζυ

Όλα ξεκίνησαν λίγους μήνες αφότου γεννήθηκε ο μικρός Έντυ. Ο πατέρας του Ματ Πέρκο και η μητέρα του Μάρτζυ παρατήρησαν ενώ ακόμη ήταν μερικών μηνών ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το παιδί τους. Ο Έντυ δεν έπινε το μητρικό γάλα, είχε διάφορα πεπτικά προβλήματα και καθώς μεγάλωνε δεν αντιδρούσε στα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως κάνει κάθε παιδί μερικών μηνών, που αρχίζει να ανακαλύπτει τον έξω κόσμο.

Τον πήγαν στον παιδίατρο του, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός: «μην ανησυχείτε το κάθε παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται διαφορετικά.» Οι μήνες όμως περνούσαν και ο μικρούλης Έντυ όχι μόνο δεν έδειχνε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του, αλλά δεν μιλούσε καθόλου. Ήταν σαν να ήταν κλεισμένος, παγιδευμένος μέσα στον ίδιο του τον εαυτό, σε έναν κόσμο δικό του. Η Μάρτζυ παρατήρησε ότι ο Έντυ έχει και κάποιο πρόβλημα στην ακοή του και αποφάσισε να τον πάει σε ειδικό ΩΡΛ. Ο γιατρός αμέσως διέγνωσε κάτι που δεν του άρεσε και ζήτησε από τους γονείς, να πάνε τον μικρό σε ειδικό αναπτυξιολόγο.

Ο γιατρός απλά επιβεβαίωσε τους φόβους του Μάτ και της Μάρτζυ. Ο λατρεμένος τους γιος ήταν αυτιστικός. Και εκτός από αυτό, τον Έντυ τον χαρακτήριζε και η «λεκτική απραξία» μια δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο Έντυ καταλάβαινε τα πάντα γύρω του, ήθελε να επικοινωνήσει αλλά δεν μπορούσε.

«Ο Eddie είχε πρόβλημα στο να φέρει στο στόμα του τις λέξεις που είναι μέσα στο μυαλό του. Όταν μιλούσε, έβγαζε μόνο ήχους φωνηέντων» εξηγεί ο Ματ. Οι δυο γονείς δεν το έβαλαν κάτω. Με πολύ κόπο και χρόνο αφιερωμένο στο μονάκριβο γιό τους, ανέπτυξαν ένα φωνητικό σύστημα επικοινωνίας και ήταν οι μοναδικοί που τον καταλάβαιναν. «Ο γιος μου» θα πει ο πατέρας «δεν έχει κανένα πρόβλημα στο μυαλό του. Απλά δεν έχει την ικανότητα να εκφράζει τις σκέψεις και τις ιδέες του.»

Ο Ματ παρατήρησε ότι ο γιος του ήταν χαρούμενος όταν έπαιζε με παιχνίδια δεινόσαυρους. Τον ρώτησε λοιπόν εάν του αρέσουν οι δεινόσαυροι. Ο μικρούλης έδειξε ότι ξετρελάθηκε. Αυτό ήταν. Οι γονείς αποφάσισαν να πράξουν οτιδήποτε θα έκανε ευτυχισμένο το παιδί τους. Γέμισαν το σπίτι με παιχνίδια δεινόσαυρους αλλά όχι μόνο αυτό. Ο Ματ άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά της ψηφιακής φωτογραφίας και άρχισε να φωτογραφίζει τον μικρό του, μαζί με τους δεινόσαυρους. Όταν ο μικρούλης έβλεπε τις φωτογραφίες με τον εαυτό του να παλεύει και να νικάει τους δεινόσαυρους, ενθουσιαζόταν.

Ο Έντυ και ο χαμογελαστός πατέρας Μάτ

Ο Έντυ και ο χαμογελαστός πατέρας Μάτ

Οι φωτογραφίες ήταν τόσες πολλές που τελικά έγιναν ένα άλμπουμ με το όνομα «Φαντασία». Ο Ματ εξηγεί: «Αυτό το άλμπουμ βασίστηκε στο συναίσθημα και την έμπνευση. Για μένα λειτούργησε ως κάθαρση. Μου επέτρεψε να συμβιβαστώ με τη διάγνωση του και μου έδωσε χρόνο να σκεφτώ και να καταλάβω ότι ο Έντυ είναι αυτιστικό παιδί, αλλά δεν διαφέρει από τα άλλα παιδιά. Είναι το παιδί μου και το λατρεύω. Με όλο αυτό, ήρθα πιο κοντά στο παιδί μου»

Ανήμερα τα Χριστούγεννα πέρσι και ενώ η οικογένεια είχε καθίσει στο γιορτινό τραπέζι, οι δυο γονείς τα έχασαν. Άκουσαν για πρώτη φορά, τον Έντυ με εντελώς φυσικό και φυσιολογικό τρόπο να τους μιλάει. Μια μεγάλη χαραμάδα άνοιξε στο τείχος του αυτισμού του παιδιού τους…

Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο Έντυ επάνω σε ένα πειρατικό ιστιοφόρο. Του επιτίθεται ένα γιγαντιαίο κόκκινο χταπόδι

Ο Έντυ επάνω σε ένα πειρατικό ιστιοφόρο. Του επιτίθεται ένα γιγαντιαίο κόκκινο χταπόδι

 

Σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς σε κάποια ζούγκλα κρατάει έναν θησαυρό

Σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς σε κάποια ζούγκλα κρατάει έναν θησαυρό

Όμως τον κατάλαβε ένας Τυρανόσαυρος και τον πήρε στο κυνήγι

Όμως τον κατάλαβε ένας Τυρανόσαυρος και τον πήρε στο κυνήγι

 

Σαν ιππότης με σπαθί και ασπίδα κατανικάει τον δράκο

Σαν ιππότης με σπαθί και ασπίδα κατανικάει τον δράκο

Άλλες φορές πάλι, γίνεται Σούπερμαν και ετοιμάζεται να σώσει κόσμο από ένα φλεγόμενο σπίτι

Άλλες φορές πάλι, γίνεται Σούπερμαν και ετοιμάζεται να σώσει κόσμο από ένα φλεγόμενο σπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε για τα οφέλη της μπύρας και θα εκπλαγείτε

Η γυναίκα που έκανε σεξ με δελφίνι σπάει τη σιωπή της μισό αιώνα μετά

Πότε ο ήλιος μπορεί να τυφλώσει;

Πώς το μπλέ φως από τις οθόνες των κομπιούτερ, τάμπλετ και κινητών … παχαίνει!