Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 15:25

Η κρίση οδήγησε στην αυτοκτονία 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα

suicide4Κατακόρυφη αυξηση στις αυτοκτονίες παγκοσμίως επέφερε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και μάλιστα με πρώτους στην σειρά τους άνδρες, αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα βρετανών επιστημόνων, που κοινοποιήθηκε στο βρεττανικό επιστημονικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry».

Η έρευνα – που ανέλυσε στοιχεία μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)  ανάμεσα σε 24 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά – έφερε στο φως το συγκλονιστικό νούμερο των 10.000 αυτοκτονιών, μόνο από το 2008 μέχρι και το 2010, με κύριες αιτίες το στρές και την κατάθλιψη που υπέστησαν άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία και τα χρέη και πιο συγκεκριμένα με την απόλυση, ή την έξωση λόγω αδυναμίας πληρωμής ενοικίου ή στεγαστικού δανείου.

suicideΟι άνδρες που έδωσαν τέρμα στη ζωή τους κάτω από το βάρος αυτών των καταστάσεων ήταν διπλάσιοι από τις γυναίκες, ενδεχομένως, επειδή η επαγγελματική και οικονομική καταξίωση είναι περισσότερο συνδεδεμένη με το λεγόμενο «ισχυρό φύλο», κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.   

Η ανάλυση των αριθμών έδειξε ότι οι αυτοκτονίες στην Ευρώπη μέχρι το 2007, δηλαδή προ της κρίσης, παρουσίασαν πτωτικές τάσεις, όμως, από το 2009 και μετά υπήρξε μία αύξηση της τάξεως του 6.5%, ποσοστό που διατηρήθηκε έως το 2011 και ισοδυναμεί με σχεδόν 8 χιλιάδες περισσότερες αυτοκτονίες από τα προηγούμενα – πρό ύφεσης – χρόνια.

Αν και στις περισσότερες χώρες τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν δραματικά, ωστόσο, υπήρξαν χώρες, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία που δεν αύξησαν τα ποσοστά τους κατά της διάρκεια της ύφεσης, γεγονός το οποίο αποδόθηκε από τους επιστήμονες στις πολιτικές των χωρών αυτών, που στήριξαν τους πολίτες να μην χάσουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισαν τη σημασία που έχουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κατεύθυνση της στήριξης των πολιτών.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Η κρίση σκοτώνει κυρίως…τις ελληνίδες. Αύξηση στα εμφράγματα στις γυναίκες άνω των 45

Παιδιά σε κίνδυνο, στην Ελλάδα της κρίσης

Πως η ανεργία, και η κρίση επιδεινώνουν την κατάθλιψη

Πως θα αναγνωρίσουμε την αυτοκτονική συμπεριφορά σε ένα νέο ή έφηβο;