Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 15:45

Υπερβολικά αυστηροί γονείς δημιουργούν παχύσαρκα παιδιά

Angry mother scolding daughter clutchin teddy bear in living roomΟι γονείς που επιβάλλουν στα παιδιά τους άκαμπτους κανόνες χωρίς σεβασμό στην προσωπικότητα τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα οδηγήσουν στην παχυσαρκία, εν σχέση με γονείς που διατηρούν τα όρια αλλά με δίκαιο τρόπο, κατέληξε νέα έρευνα  από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. 

Οπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύει η εφημερίδα  Daily Mail, η επιδημία της παχυσακίας που επηρεάζει ολοένα και  περισσότερες χώρες, αποδεικνύει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους μέσα στο σπίτι.

Ετσι, οι γονείς που είναι υπερβολικά αυστηροί με τους κανόνες που θέτουν, αποτυγχάνουν επί τοις ουσίας να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους ή να τους δείχνουν στοργή και κατανόηση κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να καταλήγουν παχύσαρκα. Μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν – κατά ένα τρίτο, όπως φάνηκε στην έρευνα – στα παιδιά κάτω των 11 ετών.

fat child eatingΟ συσχετισμός ανάμεσα στην παιδική παχυσαρκία και τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών ήταν σαφής, καθώς οι ερευνητές – αναλύοντας την πορεία της υγείας 37.577 παιδιών ηλικίας έως 11 ετών – ανακάλυψαν ότι ο δείκτης μάζας σώματός τους ήταν σε συνάρτηση με τις απαντήσεις που έδωσαν οι γονείς τους για τον τρόπο διαπαιδαγώγισής τους.

Η ερευνήτρια Lisa Kakinami από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, ανέφερε στην εφημερίδα ότι : «Αν οι γονείς συμπεριφέρονται στα παιδιά τους ισορροπώντας ανάμεσα στη στοργή και τα όρια, τότε τα παιδιά αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, ενώ οι υπερβολικά αυστηροί γονείς έχουν κατά 30% μεγαλύτερες πιθανότητες να μεγαλώσουν παχύσαρκα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν ηλικία από 2-5 ετών».

Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας Epidemiology & Prevention/Nutrition, Physical Activity & Metabolism Scientific Sessions 2014, ενώ η μελέτη ανέδειξε και την σχέση που έχει το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας με την παιδική παχυσαρκία. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο τα μεγάλωναν οι γονείς τα παιδιά είχε την μεγαλύτερη σημασία, ανεξάρτητα από το επίπεδο του εισοδήματός τους.

Το «κλειδί» βρίσκεται στην επικοινωνία και τη στοργή από τους γονείς προς τα παιδιά, κατέληξε η έρευνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Πώς επιδρά το βίαιο διαζύγιο στη ζωή των παιδιών, σε κάθε ηλικία

Δείτε πως αποτυπώνεται η λεκτική βία στην ψυχή των παιδιών ΦΩΤΟ

Γιατί κανείς δεν θυμάται τα πρώτα χρόνια της ζωής του;

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά; (πίνακας)