Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 2:31

Το κάμπινγκ κάνει καλό στην υγεία…τολμήστε το!

camping.jpg4Πολλοί το ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, λόγω ανάγκης και οικονομικών δυσκολιών. Αλλοι θεωρούν τις εναλλακτικές διακοπές τρόπο ζωής και τις επιλέγουν χρόνια. Την επιλογή του κάμπινγκ για καλοκαιρινές διακοπές, πάντως, την υποστηρίζουν και οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες,  που αναφέρουν ότι οι διακοπές σε αντίσκηνο, μέσα στην φύση, κάνουν καλό στην υγεία.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Current Biology και αναμεταδόθηκε από πολλά ξένα δίκτυα, μεταξύ αυτών και από το BBC, αποδεικνύει ότι μια εβδομάδα διαμονής σε σκηνή μπορεί να επαναφέρει το βιολογικό μας ρολόι, να ισορροπήσει και να ξανακουρδίσει τον οργανισμό μας.

camping.jpg3Πώς συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κύριος ένοχος αποσυντονισμού του οργανισμού μας είναι το ηλεκτρικό φως κι αυτό σημαίνει ότι την ημέρα είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι στο φυσικό φως (αφού ζούμε εντός των τοιχών) ενώ αντίθετα ζούμε με τεχνητό φως όταν ο ήλιος δύει.

Το ηλεκτρικό τεχνητό φως ωθεί το σώμα μας να παραμείνει ξύπνιο περισσότερες ώρες, από ό,τι επιθυμεί το βιολογικό μας ρολόι και έτσι ο συγχρονισμός μας με τη φύση χάνεται. Όταν όμως κάνουμε κάμπινγκ, η έκθεση μας στο φυσικό φως επαναφέρει τον οργανισμό μας σε σωστή λειτουργία.

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, κάποιοι εθελοντές έκαναν ένα ταξίδι στο Κολοράντο, όπου τους απαγορεύθηκε να έχουν ηλεκτρονικές συσκευές και η μόνη πηγή φωτός που επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν ήταν μια φωτιά, που άναβαν το βράδυ.

GlamCampingCokids1-1024x687 AX210_655C_9_zps1ed558e8

 

 

 

 

 

 

 

Με τον έλεγχο των επιπέδων μελατονίνης, διαπιστώθηκε ότι τα ρολόγια του σώματος των περισσότερων ανθρώπων επανήλθαν νωρίτερα κατά δύο ώρες και η διόρθωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη όσους έμεναν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ.

Ο καθηγητής Kenneth Wright από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder λέει ότι η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το φως του ήλιου και το φυσικό νυχτερινό φως δρουν θετικά για το σώμα μας, άρα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να κάνετε διακοπές στην ύπαιθρο.  Αρκεί να αποφασίσετε φέτος να το τολμήσετε…..

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ποιές είναι οι 9 περιοχές της Ελλάδας που απειλούνται περισσότερο από τα κουνούπια φέτος το καλοκαίρι;

Κάντε τζόκινγκ στην καλοκαιρινή βροχή! Τολμήστε το…

Δες τι συμβαίνει στο δέρμα σου όταν πίνεις ποτά κάτω απ’τον ήλιο!

Τι φαγητό πρέπει να τρώτε στην παραλία;