Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 12:44

Ηλεκτρονική ψυχοθεραπεία: Ψυχολόγος μέσω Skype όλο το 24ωρο (ιστορίες ασθενών)

OnlineΗ online ψυχολογική υποστήριξη κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Προκειται για την αμφίδρομη ευκολία – τόσο για τον ψυχολόγο, όσο και για τον ωφελούμενο – ασθενή – να πραγματοποιούν τις συνεδρίες τους χωρίς να συναντιούνται από κοντά, αλλά μέσω ηλεκτρονικών διευκολύνσεων, με κύριο εργαλείο το Skype και όχι μόνο

Οι on line συνεδρίες δημιουργήθηκαν λόγω της ανάγκης του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω πίεσης χρόνου ή εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις συνεδρίες που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο.

Tι είναι ψυχολόγος Online μέσω Skype

Σε αυτήν την περίπτωση,  η συνεδρία μπορεί να γίνει δωρεάν με βίντεο – κλήση μέσω Skype. Αντί να πηγαίνετε στο γραφείο του ψυχολόγου σας για το ραντεβού σας, πιο απλά καλείτε το νούμερό του ή την Online-Therapy (1).jpg3ηλεκτρονική του διεύθυνση στο Skype  οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας, ή μετά από συνεννόηση και συγκεκριμένο ραντεβού.

Το Skype, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και διεθέτει πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας και εμπιστευτικότητας, προσφέρει μάλιστα πολλούς τρόπους επικοινωνίας όπως απλή κλήση, βίντεο – κλήση, ή γραπτά άμεσα μηνύματα, ενώ είναι ένας ευρέως διαδεδομένος και ασφαλής τρόπος επικοινωνίας με μεγάλη χρονική διάρκεια, ακριβώς όπως γίνεται με το τηλέφωνο.  Πολλοί ψυχολόγοι, μάλιστα, παρέχουν 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη, δηλαδή όποια στιγμή της ημέρας την χρειαστείτε.

Ο τρόπος αυτός σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο μόνος τρόπος ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων που μένουν σε απομονωμένα μέρη ή λόγω υποχρεώσεων ή εργασίας ταξιδεύουν τακτικά και έτσι έχουν τη δυνατότητα να βρουν την βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται την στιγμή που την χρειάζονται χωρίς περιορισμούς.

online Η ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία – συμβουλευτική μάλιστα, με τον τρόπο αυτό είναι άμεσα διαθέσιμη από όπου και να βρίσκεστε και έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε στο internet μέσω κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή, laptop, tablet κ.λ.π.

«Είναι ευρέως γνωστό σε όλους τους επιστημονικούς κύκλους πως το να ξεκινάς θεραπεία ή το να ζητάς ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη σε ένα αρχικό στάδιο, φέρνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικότερα αποτελέσματα» αναφέρει η ψυχολόγος Δαμιανίδου Δέσποινα,  »Αυτό συνεπάγεται ότι θα ξοδέψει κάποιος και λιγότερο χρόνο σε θεραπεία – συμβουλευτική».

Γραφεία ΟN LINE ψυχολόγων 

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί γραφεία με ψυχολόγους,  με κύριο τρόπο εργασίας τους, την παροχή υπηρεσιών μέσω …. ηλεκτρονικών οδών.  Ας δούμε κάποιους από τους τρόπους αυτούς :

  •  Παροχή άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης και θεραπείας μέσω Skype, διατηρώντας μάλιστα αν θέλετε την ανωνυμία σας.  (τηλεδιάσκεψη, με βίντεο – κλήση Skype, η οποία λειτουργεί ως κανονική face to face συνεδρία με τον ψυχολόγο σας)
  • Ψυχολογική υποστήριξη μέσω γραπτής συνομιλίας (chat)
  •  Ψυχολογική υποστήριξη μέσω e-mail
Εμπειρίες ανθρώπων που κάνουν on line ψυχοθεραπεία *

online.jpeg2Ελένη, 29 χρονών. ( ανορεξία ) 

«Μετά από μία μακρόχρονη πορεία στην ανορεξία, μιλάμε για 12 χρόνια, νοσηλείες σε νοσοκομεία, επισκέψεις σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κέντρα ψυχικής υγείας, διατροφολόγους και ότι άλλο μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό το πρόβλημα, βρήκα εντελώς τυχαία, μέσω internet, την Μπέττυ. Το μόνο που θα πω είναι ότι τώρα μετράω 2 χρόνια απόλυτης φυσιολογικής ζωής. Ήταν δίπλα μου τις στιγμές εκείνες που την είχα πιο πολύ ανάγκη. Δεν ήθελα ούτε να βγω από το σπίτι αλλά ούτε και να ντυθώ για να συναντήσω κανέναν… Με βόλευε απίστευτα ότι μπορούσα να το έχω αυτό από το σπίτι μου… Μιλούσαμε λίγο πριν μπω στην «αρένα» – έτσι συνήθιζα να λέω την ώρα του φαγητού – μιλούσαμε κατά την διάρκεια του φαγητού, μιλούσαμε και μετά το γεύμα. Με κινητοποιούσε με τις σωστές λέξεις, με τις σωστές κουβέντες, με συνέφερνε όταν εγώ «έμπαινα στον κύκλο του παραλογισμού μου», ήταν πραγματικός συνοδοιπόρος και μαχητής μαζί μου»

Online-Therapy (1).jpg5Δημήτρης, 31 ετών (κατάθλιψη)

«Στην ηλικία των 23 ένιωσα και εγώ την εμπειρία της κατάθλιψης. Ήμουν φοιτητής τότε. Αρχισα να επισκέπτομαι ψυχολόγους και ψυχιάτρους, οι οποίοι δεν με βοήθησαν σχεδόν καθόλου. Η ανακούφιση που έπαιρνα ήταν παροδική. Ένιωθα τελείως μόνος. Κλεισμένος στο σπίτι μου με το μόνο που ασχολιόμουν ήταν ο υπολογιστής μου. Βρήκα την δυνατότητα παροχής  ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής μέσω internet εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. «Ένας ασφαλής τρόπος», σκέφτηκα. Δυσκολεύτηκα να το αποφασίσω αλλά τελικά επικοινώνησα με την Μπέττυ, την ψυχολόγο. Με παρότρυνε να συνεχίσω τις συζητήσεις μας. Με βοήθησε να βγω από τα σκοτεινά μονοπάτια της κατάθλιψης. Με τη βοήθειά της κατάφερα  να ελέγχω πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τη ζωή μου. Τώρα πια δε φοβάμαι να ζητήσω τη βοήθειά της κάθε φορά που δεν νιώθω καλά και είμαι σίγουρος για την εχεμύθεια και την υποστήριξη που μου δίνει.»

onlineΜαρία, 37 χρονών (κρίση ταυτότητας)

«…Το ότι μπορούσα να έχω πρόσβαση στην συμβουλευτική και στην ψυχολογικήυποστήριξη ενώ βρισκόμουν σε άλλη χώρα ήταν ιδανικό. Μπορούσα να «μιλήσω» μαζί της όποτε την χρειαζόμουν, στις πιο δύσκολές στιγμές μου, ακόμα και όταν βρισκόμουν στην δουλειά. Το internet ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί τρόπους επικοινωνίας μοναδικούς που ευνοούν ανθρώπους σαν εμένα, σε μεγάλη απόσταση από την πατρίδα και με έναν χαρακτήρα κλειστό που δύσκολα ανοίγεται σε ανθρώπους. Με βοήθησε, γιατί συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς ποιοτικές στιγμές στην καθημερινότητά σου, μου έδειξε τρόπους να συνέλθω και απενοχοποίησε πολλές σκέψεις μου. Μία ώρα στην ψυχολόγο μου είναι μία ώρα που αφιερώνω αποκλειστικά στον εαυτό μου και πραγματικά αυτό μπορεί να σε βοηθήσει, αν ο άλλος είναι σωστός πρώτα σαν άνθρωπος και μετά ως ειδικός.»