Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 5:07

Παιδικά Χωριά SOS: Εκεί που απουσιάζει το κράτος – πρόνοιας …

sos5Τα «Παιδικά Χωριά SOS» με την τεράστιας σημασίας συμπαράσταση του κοινοφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», είναι ένας από τους πιο σοβαρούς ιδιωτικούς φορείς, που έχουν προσφέρει το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό έργο στη χώρα μας αυτά τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και της κοινωνικής δυσπραγίας, υποκαθιστώντας στην ουσία, το ανύπαρκτο κράτος – πρόνοιας, το οποίο έχει εγκαταλείψει τους αδύναμους πολίτες στο έλεος της μοίρας τους.

Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες έσπευσε να προσφέρει χρήματα για τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση και τα «Παιδικά Χωριά SOS» δημιούργησαν τον μηχανισμό να διοχετεύσουν σωστά και δίκαια αυτά τα χρήματα εκεί που υπήρχε πραγματική ανάγκη.

Το έργο των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας

Δύο χρόνια πριν, κάτω από την ομπρέλα των «χωριών» δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε έξι πόλεις της Ελλάδας, με αποκλειστικό στόχο να στηριχθούν οικογένειες που βρίσκονταν σε κίνδυνο διάλυσης, χωρίς να μπορούν να sos4ανταποκριθούν στις λειτουργικές ανάγκες μιας οικογένειας με παιδιά, να διατηρήσουν τη συνοχή τους και να παραμείνουν όλοι μαζί.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν οικογένειες με άνεργους και τους δύο γονείς, μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες με σωματική αναπηρία των γονιών ή των παιδιών. Δόθηκαν χρήματα και πληρώθηκαν ενοίκια, αποσοβήθηκαν εξώσεις, πληρώθηκαν λογαριασμοί της ΔΕΗ, ζεστάθηκαν σπίτια, προσφέρθηκαν τρόφιμα και ρούχα στις οικογένειες αυτές και το πιο σημαντικό…. Γονείς και παιδιά πήραν ενδιαφέρον, ζεστασιά και ψυχολογική στήριξη από ειδικούς επιστήμονες που τους βοήθησαν να αντέξουν τους κλυδωνισμούς της κρίσης και να παραμείνουν αισιόδοξοι, αλλά και τα ίδια τα παιδιά στηρίχθηκαν από λογοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής να συνεχίσουν το σχολείο τους και να μορφωθούν.

Αναλυτικά, μέχρι σήμερα 1.396 γονείς έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη, 325 γονείς και 298 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, και 121 παιδιά έχουν υποβληθεί σε λογοθεραπεία. Επίσης, 363 παιδιά έχουν λάβει μαθησιακή στήριξη και 410 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών έχουν συμμετάσχει σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.

Η προσπάθεια, όμως, συνεχίζεται όσο αυξάνονται οι ανάγκες (κατά 53% τον τελευταίο χρόνο, όπως είπαν οι υπεύθυνοι των «χωριών» ) και μάλιστα αναμένεται να επεκταθεί.

sos4-300x199Τα νέα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας των Παιδικών Χωριών SOS

Τις προηγούμενες μέρες τα «Παιδικά Χωριά SOS» και το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσαν την δημιουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας, τα οποία θα προσφέρουν στα παιδιά μαθησιακή υποστήριξη για την κάλυψη των απαιτήσεων του καθημερινού σχολικού τους προγράμματος (φροντιστήρια ξένων γλωσσών καθώς βοήθεια στα καθημερινά μαθήματα), αλλά και δημιουργική απασχόληση με δράσεις προσαρμοσμένες στα δεδομένα κάθε ηλικιακής ομάδας.

Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας παρέχουν στους γονείς ουσιαστική στήριξη στην εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου μέσω συμβουλευτικής, καθώς και στην εύρεση εργασίας, εξασφαλίζοντας για εκείνους σημαντικό «ωφέλιμο» χρόνο.

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, με την υποστήριξη της Henkel, με στόχο να επεκταθούν στην Αθήνα με τη νέα σχολική χρονιά. Θα συμμετέχουν παιδιά 8 – 15 ετών, που προέρχονται από οικογένειες που κατοικούν σε όμορες περιοχές των αντίστοιχων Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας και ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση -, κτλ – συνυπολογίζονται στην επιλογή ή τη σειρά προτεραιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα.

 

Οι δομές των Κέντρων Στήριξηςsos

Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης, και σήμερα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνολικά έξι Κέντρων Στήριξης που λειτουργούν, σε άλλες πέντε πόλεις και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή. Οι οικογένειες εντάσσονται στα Κέντρα Στήριξης μετά από λεπτομερή έλεγχο της οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται κάθε οικογένεια, από τους αρμοδίους του προγράμματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια η δράση των Κέντρων Στήριξης έχει επεκταθεί και στην παροχή υλικής βοήθειας, καλύπτοντας τις ανάγκες περισσότερων από 4.000 παιδιών και ενηλίκων. Σημαντική ήταν και είναι η συμβολή σε αυτή την υλική βοήθεια για το 2013 και 2014 της Ελληνικής Πρωτοβουλίας – The Hellenic Initiative, της ING, της Τράπεζα Πειραιώς, της HSBC, της Vodafone, της Desserta, της Misko, της Procter & Gamble και των εργαζομένων τους, ομογενών από τον Καναδά και τη Γερμανία, καθώς και πολλών σχολείων. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της Johnson & Johnson, με δωρεά της οποίας καλύπτονται θεραπευτικές ανάγκες (οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές, παθολογικές) 500 παιδιών.

 Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια, δόθηκαν περισσότερα από:

- 170.000 κουτιά γάλαNo 719212

- 54.000 λίτρα λάδι

- 150 τόνοι κατεψυγμένα προϊόντα

- 85 τόνοι ζυμαρικά

- 11.000 τροφές για μωρά

- 20 τόνοι είδη ρουχισμού

 

«Με γνώμονα τη μεγάλη ανεργία και ύφεση», λένε οι υπεύθυνοι των «χωριών», «κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία των έξι Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας τουλάχιστον μέχρι το 2016, με προσπάθεια αύξησης των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η δημιουργία ενός ακόμα Κέντρου Στήριξης στον Πειραιά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Παιδιά σε κίνδυνο, στην Ελλάδα της κρίσης

Καλλιτεχνική βραδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS

Εφιάλτες, νυχτερινός τρόμος, υπνοβασία: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Το κάμπινγκ κάνει καλό στην υγεία…τολμήστε το!