Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 1:48

Τενις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος β’)

tenis24ΤΕΝΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΧΟΚΑΡΕΚΛΑ  

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ τένις και τένις σε τροχοκαρέκλα είναι η κινητικότητα. Όπως στο τένις αθλητών χωρίς ειδικές ανάγκες (ΑχΕΑ) η κινητικότητα των ποδιών (footwork) είναι καθοριστικός παράγοντας έτσι και στο τένις με τροχοκαρέκλα ισχύει το ίδιο, όπου φυσικά η κινητικότητα αναφέρεται περισσότερο στα άνω άκρα και τον κορμό, αφού αυτά ρυθμίζουν την κίνηση του συστήματος «αθλητής-καρέκλα» στο γήπεδο. Πάντως η κίνηση με την καρέκλα είναι ένα στοιχείο προβληματισμού για τους προπονητές που ξεκινούν να ασχολούνται με το τένις σε τροχοκαρέκλα.

 

Βασικές αρχές της κίνησης με την τροχοκαρέκλα μέσα στο γήπεδο.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει κάτι ένας προπονητής είναι να το δοκιμάσει, να πειραματιστεί και να εξασκηθεί ο ίδιος.

Η βασική διαφορά στην κίνηση με τροχοκαρέκλα, όπως προαναφέρθηκε, οφείλεται στο γεγονός ότι ο αθλητής στηρίζει την κινητικότητά του στον κορμό και στα άνω άκρα του (ανάλογα βέβαια και με το βαθμό αναπηρίας) σε αντίθεση με το ΑχΕΑ όπου η κίνηση στηρίζεται στα πόδια.

 

Άλλες διαφορές είναι:

• κυκλικές κινήσεις όσον αφορά στην κάλυψη του γηπέδου μετά από κάθε χτύπημαtenis19

• θέση στη «βασική γραμμή»

• θέση ως προς την μπάλα

• κτύπημα

• επιστροφή προς τα πίσω

 

Προώθηση της τροχοκαρέκλας

Γίνεται διαχωρισμός μεταξύ τριών κατηγοριών προώθησης της τροχοκαρέκλας:

1. Γενική τεχνική προώθησης της τροχοκαρέκλας (Raw mobility)

2. Ειδική τεχνική προώθησης της τροχοκαρέκλας μέσα στο γήπεδο τένις (Technical mobility)

3. Προώθηση της τροχοκαρέκλας σε τακτικές ενέργειες και «τοποθέτηση» (positioning) (Tactical mobility).

 

Θα μας απασχολήσουν μόνο οι δυο πρώτες κατηγορίες.

tenis25 1. Γενική τεχνική προώθησης της τροχοκαρέκλας (Raw mobility)

Εξαρχής θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όπως συνηθίζεται να λέγεται και για τα ΑχΕΑ, η ρακέτα πρέπει να γίνει «συνέχεια του χεριού» του αθλητή. Έτσι, η προώθηση της τροχοκαρέκλας γίνεται πάντα με τη ρακέτα στο χέρι.

Βασικά οι τρόποι προώθησης της τροχοκαρέκλας με τη ρακέτα στο χέρι είναι δύο:

 

 

Προώθηση με την παλάμη

• η παλάμη του χεριού χρησιμοποιείται ως κύριο σημείο επαφής με τον τροχό της καρέκλας

• χρησιμοποιείται λαβή continental

• παρέχει μεγαλύτερο σημείο επαφής μεταξύ χεριού και τροχοκαρέκλας.

 

Προώθηση με τα δάκτυλα

• κύρια σημεία επαφής με την τροχοκαρέκλα είναι ο αντίχειρας καθώς και η λαβή της ρακέτας και τα άκρα των δακτύλωνtenis 23

• χρησιμοποιείται λαβή continental

Η προώθηση της τροχοκαρέκλας με τα δάκτυλα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για νεαρούς παίκτες με μικρά χέρια.

 

Γενικές παρατηρήσεις

• θα πρέπει να διδάσκονται και οι δύο τρόποι αλλά τελικά να επιλέγεται και να ακολουθείται ένας από τους δύο

• αυτοί οι δύο τρόποι είναι η βασική οδός για την εκμάθηση αλλά δεν αποκλείουν την περίπτωση ο αθλητής σας να αναπτύξει ένα δικό του τρόπο

 

Αν ο αθλητής με το δικό του προσωπικό στυλ έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αποδεχθείτε τον, προπονήστε τον και ίσως να προσθέσετε και εσείς κάτι στις γνώσεις σας.

 

Η προώθηση

London Prepares Eaton Manor 2012Η προώθηση της τροχοκαρέκλας είναι κάτι το φυσικό για τους περισσότερους παίκτες, αλλά όχι και τόσο για τους προπονητές τένις που δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Η αρχική προώθηση της τροχοκαρέκλας, που θέτει σε κίνηση το σύστημα τροχοκαρέκλα-αθλητής είναι προφανώς το πιο σημαντικό σημείο και απαιτεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο ρυθμός προώθησης είναι ο ακόλουθος:

* ο τροχός ή το στεφάνι του τροχού πιάνονται απ’ το υψηλότερο σημείο του τροχού

* τα χέρια πέζουν κάθετα για να εξασφαλίσουν σταθερή λαβή και να εμποδίσουν το γλίστρημα

* παλάμες και χέρια σπρώχνουν εκρηκτικά μπροστά με μέγιστη δύναμη, με πλήρη διάταση και ακολουθητική φάση (follow through) των χεριών

* τα χέρια επιστρέφουν στην αρχική θέση, καθώς το κεφάλι παραμένει ψηλά (πάνω) και σταθερό, ενώ τα μάτια είναι «φιξαρισμένα» στη μπάλα ή τον αντίπαλο

* προτείνεται και τα δύο χέρια να δουλεύουν συμμετρικά, όμως πολλοί παίκτες προτιμούν να τα δουλεύουν εναλλάξ

* η στροφή επιτυγχάνεται με την εφαρμογή αντίστασης στον τροχό της πλευράς που θέλουμε να στρίψουμε ή προωθώντας περισσότερο τον άλλο τροχό, ανάλογα με την απόσταση που θέλουμε να καλύψουμε.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθούμε και στις μικρότερες διορθωτικές προωθήσεις (ελιγμοί) της καρέκλας, προκειμένου ο αθλητής να βρεθεί σε θέση ισορροπίας και να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο εκτέλεσης.

 

2. Ειδική τεχνική προώθησης της τροχοκαρέκλας μέσα στο γήπεδο τένις (Technical mobility)

 

Ο τρόπος με τον οποίο ένας παίκτης κινείται στο γήπεδο, κυρίως στην επιλεγόμενη από αυτόν αλλαγή πορείας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται (όπως άλλωστε και στο τένις για ΑχΕΑ. Υπάρχουν βέβαια οι ιδανικότερες κατά περίπτωση στροφές, αλλά οι ιδιαίτερες τάσεις του κάθε παίκτη καθορίζουν και τις τελικές επιλογές του.

 

Οι κύριοι λόγοι που θα επηρεάσουν την κατεύθυνση της στροφής είναι:esther vergeer

*η κατεύθυνση της καρέκλας σαν φυσική εξέλιξη της κίνησης

* η γωνία σύγκλισης με την μπάλα

* η θέση του ελεύθερου χεριού

Σαν γενικός κανόνας ισχύει το εξής: οι στροφές επιστροφής θα πρέπει να εξαρτώνται από τη θέση της καρέκλας που κυλάει και η στροφή που χρησιμοποιείται για επίθεση στη μπάλα θα πρέπει να εξαρτάται από το κτύπημα του αντιπάλου, κατά περίπτωση.

 

Αρχές κίνησης της τροχοκαρέκλας

Οι βασικές αρχές χειρισμού-κίνησης της τροχοκαρέκλας είναι:

• κυκλικές κινήσεις στο γήπεδο

• και τα δυο χέρια δουλεύουν ασταμάτητα

• κυλάμε την καρέκλα «μέσα» στο χτύπημα με τη χρησιμοποίηση του ελεύθερου χεριού

• επιτρέπουμε το στεφάνι του τροχού να γλιστράει ανάμεσα απ’ τα δάκτυλα και να επιβραδύνουμε πριν το σημείο επαφής με τη μπάλα, παρά να σφίγγουμε το στεφάνι πριν το κτύπημα και να προκαλούμε στασιμότητα, πράγμα που μας δυσκολεύει έπειτα για την κάλυψη της περιοχής του γηπέδου που απέμεινε

• μετά την εκτέλεση του κτυπήματος το χέρι εκτέλεσης επιστρέφει αμέσως στην τροχοκαρέκλα μαζί βέβαια με τη ρακέτα και συνεχίζει με μια δυνατή ώθηση για την κάλυψη του γηπέδου.

 

Κυκλική (Circular) vs ευθεία (Linear) κίνησηEsther Vergeer

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διαδοχικότητα της κίνησης πραγματοποιούνται συνεχείς κυκλικές κινήσεις στο γήπεδο. Αν και η απόσταση για την κάλυψη του γηπέδου στην κυκλική κίνηση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι οι ευθείες που χρησιμοποιούνται από τους ΑχΕΑ, η κυκλική κίνηση επιτρέπει στον παίκτη να παραμένει σε συνεχή κίνηση

 

Οι δύο στροφές

Γενικά υπάρχουν δυο ειδών βασικές στροφές στην τροχοκαρέκλα, η εξωτερική και η εσωτερική στροφή. Και οι δυο στροφές χρησιμοποιούνται για κάλυψη και επίθεση προς τη μπάλα. Η επιλογή της στροφής εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα της επερχόμενης μπάλας καθώς και από προσωπικές πρακτικές.

Εξωτερική στροφή: στροφή κατευθυνόμενη μακριά από το γήπεδο συχνά αναφέρεται και ως αρνητική στροφή. Εξαιτίας της θέσης στο βάθος του γηπέδου θα μπορούσε να θεωρηθεί αμυντική στροφή. Γενικά εκτελείται από την πλευρά του backhand(δεξιόχειρες) καθώς το ελεύθερο χέρι στην ουσία εκτελεί την εξωτερική προωθώντας την τροχοκαρέκλα.

 

Εξωτερική στροφή στο backhand εξωτερική στροφή στο forehand

Εξωτερικές στροφές χρησιμοποιούνται:

1. στην επιστροφή

• συνήθως στην πλευρά του backhand καθώς το ελεύθερο χέρι του παίκτη βρίσκεται στον εξωτερικό τροχό

• όταν ο αθλητής φθάνει αργά στην μπάλα και δεν είναι σε θέση για ολοκληρωμένο κτύπημα

• όταν ο παίκτης εξωθείται από το γήπεδο και βρίσκεται σε αμυντική θέση

• όταν ο παίκτης έχει πολύ χρόνο για να καλύψει το γήπεδο και δεν θέλει να προκαλέσει παύση στην κίνηση της τροχοκαρέκλας.

 tenis11

2. στην επίθεση

• όταν ο αντίπαλος «περάσει» τον επιτιθέμενο παίκτη στο lob (η μπάλα περνάει σε τροχιά πάνω από τον παίκτη) οπότε πρέπει ο επιτιθέμενος να επιστρέψει και να κτυπήσει τη μπάλα μετά από δύο αναπηδήσεις.

 

Εσωτερική στροφή:

Συνήθως αναφέρεται ως «θετική στροφή» εξαιτίας της κατεύθυνσης κίνησης της τροχοκαρέκλας μέσα στο γήπεδο. Μετά την εκτέλεση ενός κτυπήματος ο παίκτης προωθεί την τροχοκαρέκλα μέσα στο γήπεδο. Εξαιτίας της κατεύθυνσης προς τα εμπρός και μέσα στο γήπεδο  θεωρείται πιο αποτελεσματική κίνηση προς τη μπάλα, γι’ αυτό και εξαιτίας της εσωτερικής θέσης του χεριού προώθησης της κλασικής ανοικτής θέσης κτυπήματος στο forehand που εξασφαλίζει, αποτελεί την πιο συχνά επιλεγόμενη στροφή για το forehand.

Εσωτερικές στροφές χρησιμοποιούνται:

1. κατά την κάλυψη του γηπέδουEsther Vergeer

• μετά από forehand ή άλλα κτυπήματα που εκτελούνται από ανοικτή θέση

• όταν χρειάζεται γρήγορη επιστροφή στο γήπεδο

2. στην επίθεση

• όταν κάνουμε επίθεση σε αδύναμες και κοντές μπαλιές.

 

Κίνηση επιστροφής (Reverse Mobility)

Η κίνηση επιστροφής επιτρέπει την κάλυψη του γηπέδου από το κέντρο του γηπέδου ως τη βασική γραμμή. Εξαιτίας της περιορισμένης κινητικότητας των παικτών σε τροχοκαρέκλα είναι ευάλωτοι σε lob ή passing shot όταν βρίσκονται στο κέντρο του γηπέδου. Γι’ αυτό θα συναντήσετε τους περισσότερους παίκτες να καλύπτουν το γήπεδο γρήγορα και με κατεύθυνση προς τη βασική γραμμή τουλάχιστον μετά το πρώτο βολέ. Η τεχνική της κίνησης επιστροφής θα πρέπει να κατέχεται σε υψηλό βαθμό από τον αθλητή καθώς του επιτρέπει να μεγιστοποιεί την οπτική «κάλυψη» του γηπέδου όταν υποχωρεί από την εσωτερική του γηπέδου.

 

Οπτική κάλυψη

 

tenis2Μια κυκλική διαδρομή επιτρέπει στους παίκτες να έχουν έναν καλό οπτικό έλεγχο πάνω από τον ώμο τους. Πάνω από τον εσωτερικό ώμο τους παρατηρούν τον αντίπαλο με ελάχιστη στροφή του κεφαλιού και της πλάτης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παίκτες με χειρότερη ισορροπία.

Ο παίκτης εκτελεί στροφή έτσι ώστε το χέρι εκτέλεσης να τοποθετείται από την εσωτερική του γηπέδου. Η προώθηση της τροχοκαρέκλας προς τη θέση ισορροπίας γίνεται προς την ανοικτή περιοχή του γηπέδου. Επίσης ο παίκτης τοποθετείται έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε ένα βαθύ, δύσκολο backhand.

 

(ακολουθεί μέρος γ΄ για τις τεχνικές εκτέλεσης κτυπημάτων)

 

 

 

ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

Site: www.victorartant.gr

Τηλ&fax:  2109822852, 69444 34888

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Τενις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος α’)

Αντιμετωπίζει την αναπηρία της, με χιούμορ και δύναμη συγκλονιστικό VIDEO

Η τεράστια σημασία της κινητικής ανάπτυξης στα άτομα με αναπηρία

Κανόνες συμπεριφοράς προς τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες