Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 0:01

ΚΕΘΕΑ και κρίση: Αυξάνονται οι χρήστες ουσιών, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση

Από την εκδήλωση Αποφοιτήσεις ΚΕΘΕΑ 2014, όπου αποφοίτησαν 93 άτομα

Από την εκδήλωση Αποφοιτήσεις ΚΕΘΕΑ 2014, όπου αποφοίτησαν 93 άτομα

Υποστελέχωση, μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και μεγάλες λειτουργικές δυσκολίες φέρνει στην επιφάνεια ο απολογισμός του ΚΕΘΕΑ για το 2013 που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Δ.Σ. του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, σε σχετική συνέντευξη τύπου.

Η συνέντευξη έγινε λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου), ενώ όπως είπαν οι κ.κ. Γεράσιμος Νοταράς πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ο διευθυντής ΚΕΘΕΑ κ. Βασίλης Γκιτάκος, και ο υπεύθυνος του προγράμματος ΕΞΕΛΙΞΙΣ Μιχάλης Μυλωνάς,  τα κενά σε προσωπικό στον Οργανισμό είναι μεγάλα, καθώς έχουν έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2006.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, και παρά την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη που υπάρχει για απεξάρτηση ανθρώπων που έχουν εμπλακεί με τα ναρκωτικά – καθώς σύμφωνα με στοιχεία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των αδιεξόδων που έχει φέρει η οικονομική ύφεση -το ΚΕΘΕΑ, μέσα στο προηγούμενο έτος κατάφερε να προσφέρει υπηρεσίες σε 13.500 χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. 

Από την εκδήλωση Αποφοιτήσεις ΚΕΘΕΑ 2014, όπου αποφοίτησαν 93 άτομα

Από την εκδήλωση Αποφοιτήσεις ΚΕΘΕΑ 2014, όπου αποφοίτησαν 93 άτομα

Το ΚΕΘΕΑ ζητά την άμεση πρόσληψη θεραπευτικού προσωπικού, για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη μείωση του προσωπικού του κατά 78 άτομα τα τελευταία χρόνια, ενώ οι νέες προσλήψεις – όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι – είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του δικτύου υπηρεσιών του, αλλά και για να μπορέσει ο οργανισμός να υλοποιήσει τις δράσεις που εντάσσονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Η δύναμη του ΚΕΘΕΑ σήμερα 

Το ΚΕΘΕΑ – το οποίο είναι «στεγνό» πρόγραμμα, δηλ. δεν προσφέρει υποκατάστατα, παρά μόνο ψυχοθεραπευτική στήριξη στους εξαρτημένους –  διαθέτει σήμερα περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και σε 18 φυλάκές. Τα προγράμματά του δεν υπολειτουργούν παρά τα προβλήματα, χάρη στις δωρεές ιδιωτών και την προσπάθεια του ίδιου του προσωπικού να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους θεραπευόμενους.

Σημαντική στην ικανοποιητική μέχρι σήμερα λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι, ήταν η προσφορά του Κοινοφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο διέθεσε χρήματα και δημιουργήθηκε μέσα στο 2013 ένα νέο Δίκτυο Φροντίδας για την υποστήριξη εξαρτημένων στο Δρόμο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η λειτουργία του οποίου άρχισε σταδιακά από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου.

Το Δίκτυο αυτό περιλαμβάνει Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δύο νέες, κατάλληλα διαμορφωμένες, εξοπλισμένες και στελεχωμένες κινητές μονάδες, με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης και για τους ίδιους τους εξαρτημένους και για την κοινωνία.

Κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ

Κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ

 Χρήστες στο δρόμο: προφίλ και ανάγκες

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης της Αθήνας :

-  οι 8 στους 10 εξαρτημένους που το προσεγγίζουν είναι άνδρες.

- οι 3 στους 10 είναι αλλοδαποί,

- οι 4 στους 10 δηλώνουν άστεγοι και διαμένουν στο δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένους χώρους.

Από την ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη

Από την ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη

- οι 4 στους 10 δήλωσαν ότι στο χώρο που διαμένουν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει τρεχούμενο νερό.

-  6 στους 10 δεν εργάζονται -ούτε περιστασιακά.

Στο σύνολό τους έχουν επίσης ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας αλλά περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις υπηρεσίες:

- 0ι 6 στους 10 έχουν προβλήματα σωματικής υγείας και το 40% δεν έχει ασφάλεια υγείας.

- κατά την προσέλευση στο Κέντρο 1 στους 10 γνώριζε ότι είναι οροθετικός, ενώ

- 3 στους 10 γνώριζαν ότι πάσχουν από Ηπατίτιδα C, ποσοστά που στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα, καθώς σημαντικός αριθμός δήλωσε ότι δεν είχε κάνει εξετάσεις πρόσφατα ή και ποτέ.

-  5 στους 10 δήλωσαν ότι είναι ενεργοί χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, αν και οι περισσότεροι δηλώνουν πολύ-χρήστες διαφόρων ουσιών.

- 4 στους 10 δήλωσαν κοινή χρήση σύριγγας, έστω μία φορά σε όλη τους τη ζωή,  Στο σχετικά χαμηλό ποσοστό κοινής χρήσης από τους χρήστες που βρίσκονται στο δρόμο φαίνεται να έχει συμβάλει η εντατικοποίηση και διεύρυνση των προγραμμάτων ανταλλαγής/διανομής συριγγών από το ΚΕΘΕΑ και τους άλλους φορείς τα τελευταία χρόνια, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας ΗΙV/AIDS.

Θεραπευόμενοι του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ - Οξυγόνο

Θεραπευόμενοι του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ – Οξυγόνο

 Απολογισμός του νέου Δικτύου Φροντίδας και των Κέντρων Αμεσης Πρόσβασης 

Το 2013, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Δικτύου 13.044 επισκέψεις εξαρτημένων, έγιναν 740 εξορμήσεις στις «πιάτσες», διανεμήθηκαν 34.721 καθαρές σύριγγες και συλλέχθηκαν, μέσω ανταλλαγής, 34.778 χρησιμοποιημένες, πραγματοποιήθηκαν 3.644 ιατρικές πράξεις και μοιράστηκαν 7.807 μερίδες φαγητού. Με τις νέες κινητές μονάδες που τίθενται σε λειτουργία τις επόμενες μέρες οι δυνατότητες του Δικτύου για παρεμβάσεις στο δρόμο θα διευρυνθούν σημαντικά.

Αλλες Δομές του ΚΕΘΕΑ 

Εκτός από το Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο το ΚΕΘΕΑ έθεσε επίσης σε λειτουργία το 2013 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα σε επτά πόλεις για άτομα με πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική διαταραχή, με πόρους του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη δικτύων πρωτοβουλίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης άρχισε η λειτουργία συμβουλευτικών μονάδων του ΚΕΘΕΑ σε δύο νέες πόλεις, Λιβαδειά και Ρόδο, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες διαμόρφωσης στην πτέρυγα των Φυλακών Διαβατών, όπου θα στεγαστεί Θεραπευτική Κοινότητα 24ωρης λειτουργίας 84 θέσεων. Συνεχίζουν πάντως να εκκρεμούν περισσότερα από 15 αιτήματα από διάφορες πόλεις για νέες μονάδες, στα οποία το ΚΕΘΕΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί, χωρίς πρόσθετους πόρους.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Πώς και γιατί η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 18 ΑΝΩ;

Mάθετε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο

Πως θα αναγνωρίσουμε την αυτοκτονική συμπεριφορά σε ένα νέο ή έφηβο;

Πώς φίλοι, οικογένεια και σύντροφος μπορούν να σε σώσουν από το έμφραγμα