Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 9:30

Τί κρύβει η «σιγή ιχθύος» του Μάκη Βορίδη

BORIDIS_2012_9_24_14_45_56_b2Ο νέος Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δεν αρνείται να συναντηθεί με όλους τους εκπροσώπους του Ιατρικού και φαρμακευτικού κλάδου και να ακούσει τα παράπονα και τα αιτήματά τους. Αποφεύγει, όμως, να ανοίξει τα χαρτιά του, πολλώ δε μάλλον να δεσμευθεί,για τη χάραξη πολιτικής γραμμής στα φλέγοντα εκκρεμή ζητήματα του Υπουργείου Υγείας.  Πολλοί δε, είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα βαδίσει στη γραμμή της προηγούμενης ηγεσίας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικας, αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσει να αποφύγει τις μεγάλες συγκρούσεις και της έριδες που προκάλεσε  ο προκάτοχός του Αδωνις Γεωργιάδης.

Η συνάντηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) 

Τέσσερις ολόκληρες ώρες διήρκησε η συνάντηση του Υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Τέσσερις ώρες κατά τις οποίες το Δ.Σ της ομοσπονδίας των γιατρών ενημέρωσε εκτενώς τον νέο Υπουργό για όλα τα θέματα που 6d1d62b87529c3fe62ae5d72764d002c_L«καίνε» τον κλάδο αυτήν την εποχή, όπως τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τον τρόπο διαχείρισης των γιατρών από την πλευρά της πολιτείας, τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, αλλά και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που δεν τηρήθηκαν.

Η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) ήταν καθοριστικής σημασίας, αφού ο πρόεδρός του ζήτησε ευθέως από τον Μ.Βορίδη την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Κοντού, εάν δεν ζητήσει συγνώμη για την διαπόμπευση της Δημόσιας Υγείας και του ιατρικού κόσμου.

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Υγείας άκουσε προσεκτικά τα όσα παρέθεσε ο ιατρικός κλάδος, αλλά απέφυγε την οποιαδήποτε δέσμευση από την πλευρά του, αρκούμενος μόνο να υποσχεθεί… καλή συνεργασία, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

d5294c30935e21d933c828e45ccc4653_LΣυνάντηση και με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) 

Τον Υπουργό Υγείας κ.Βορίδη συνάντησαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου και της συγκέντρωσης που έγινε έξω από το Υπουργείο Υγείας , για να εκφράσουν οι εργαζόμενοι την αντίθεσή τους στο θέμα της αξιολόγησης στο ΕΔΥ. Ο Υπουργός είπε στους συνδικαλιστές ότι οι αξιολογήσεις θα προχωρήσουν κανονικά και διαβεβαίωσε ότι οι αξιολογήσεις αυτές δεν θα αποτελέσουν έναυσμα απολύσεων.

Η συνάντηση με τους Φαρμακοβιομήχανους (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) 

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ήταν περισσότερο διεκδικητικοί προς τον Υπουργό Υγείας. Του είπαν ευθαρσώς ότι τα 2 δις ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικό της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα κι ότι οι μεγάλες μειώσεις στο φάρμακο έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Ζήτησαν, επίσης, από τον Μ.Βορίδη να δεσμευτεί και να πάρει ξεκάθαρη θέση για το clawback που έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον κλάδο τους, δηλαδή να μην υπερβαίνει τα 100 εκ. ευρώ ετησίως. Κωνσταντίνος-Φρουζής-

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι όντως είναι μεγάλη η μείωση που έχει κάνει η χώρα στην φαρμακευτική δαπάνη, και για να χρυσώσει το χάπι, καθώς είπαμε ότι θέλει να αποφύγει τις μεγάλες συγκρούσεις, δεν απέκλεισε να υπάρξει έστω και μία μικρή αύξηση για το 2014.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, ωστόσο, το πώς θα καταφέρει να ελιχθεί τις επόμενες ημέρες ο Μάκης Βορίδης, καθώς, επίκεινται οι σοβαρές αποφάσεις που έχει να πάρει η κυβέρνηση για το θέμα των ανασφάλιστων, και οι φαρμακοβιομήχανοι επιμένουν η φαρμακευτική κάλυψή τους να μην αφορά στον προϋπολογισμό των 2 δις ευρώ, αλλά να προστεθούν σ’αυτόν άλλα 200 εκ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να δει τον πρωθυπουργό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Με 1.200 άνεργους υγειονομικούς θα κλείσει τις «τρύπες» του ΠΕΔΥ ο Μ.Βορίδης

Νέα πολιτική στο Υπουργείο Υγείας με Μ.Βορίδη;

Ο ΣΦΕΕ επιβραβεύει την επιστημονική καινοτομία

Ασθενής παραπέμφθηκε από τον Ευαγγελισμό σε … ιδιωτικό κέντρο, για να κάνει τις εξετάσεις της