Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 21:37

Το περπάτημα ενισχύει τη μνήμη μας

perpatima3Το περπάτημα επί 40 λεπτά για μόλις τρεις φορές την εβδομάδα, είναι αρκετό για να διατηρήσει σε καλά επίπεδα τη μνήμη και τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, δείχνει πρόσφατη έρευνα.

Η ήπια άσκηση, όπως προέκυψε, αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, την περιοχή του εγκεφάλου όπου δημιουργούνται οι μνήμες. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 120 εθελοντές επί ένα έτος, έδειξε ότι όσοι περπατούσαν επί 40 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν αυξημένες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Όπως έδειξαν οι αξονικές εγκεφάλου που έγιναν στους συμμετέχοντες της έρευνας, η perpatima_largeπεριοχή του ιππόκαμπου αυξήθηκε κατά 2% σε ανθρώπους που έκαναν τακτικά αεροβική άσκηση. Η ίδια περιοχή μειώθηκε κατά 1,4% σε όσους έκαναν απλώς διατάσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί με τη φυσική μείωση λόγω γήρατος.

Η ατροφία του ιππόκαμπου είναι αναπόφευκτη όσο μεγαλώνουμε, αλλά φαίνεται ότι ακόμη και η ήπια άσκηση επί ένα έτος μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του και αν αυτό συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή τότε μπορεί να μειωθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης της άνοιας. Παρότι η έρευνα διεξήχθη σε υγιείς 60χρονους εθελοντές, τα ευρήματα έδειξαν ότι η περιστασιακή άσκηση μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων σχετιζόμενων με την ηλικία προβλημάτων μνήμης.

perpatima_2013_680_280217_4344I5

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Κάντε τζόκινγκ στην καλοκαιρινή βροχή! Τολμήστε το…

Δες τι συμβαίνει στο δέρμα σου όταν πίνεις ποτά κάτω απ’τον ήλιο!

Θέλετε να μην σας ξανατσιμπήσουν ποτέ κουνούπια; Δείτε 12 φυσικούς τρόπους

Κάντε restart στον αδύναμο οργανισμό σας και ανανεώστε τον καθολικά, σε τρεις μόνο μέρες!