Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 8:54

Οικονομικό χρέος και προβλήματα ψυχικής υγείας: μια ισχυρή σχέση

crisesΈρευνα του Πανεπιστήμιου του Southampton που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychology Review το 2013, έδειξε ότι οι άνθρωποι με οικονομικά χρέη έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας σε σχέση με όσους δεν έχουν χρέη.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από συστηματική ανάλυση όλων των προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα και που περιλάμβανε συνολικά 34.000 συμμετέχοντες. Λιγότεροι από το 9 % των συμμετεχόντων που δεν είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας είχαν οικονομικά χρέη, σε αντίθεση με πάνω από 45% που είχαν χρέος και αντιμετώπιζαν ένα ψυχικό πρόβλημα.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι όσοι χρωστούσαν είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και να αναπτύξουν εξάρτηση από ουσίες. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που αυτοκτονούν είναι πιθανότερο να είναι άνθρωποι που crises.jpg2έχουν οικονομικά χρέη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Thomas Richardson, Κλινικό Ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Southampton και επικεφαλή της έρευνας, αποδεικνύεται η ισχυρή σύνδεση μεταξύ του χρέους και της ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιο προκαλεί τι σε αυτή τη φάση. Δεν είμαστε,σύμφωνα με τον καθηγητή, σε θέση να ξέρουμε αν οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να έχουν μεγαλύτερα χρέη λόγω άλλων παραγόντων ή αν το χρέος οδηγεί στην επιβάρυνση της υγείας. «Ενδεχομένως πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση», λέει ο Richardso .

Η περαιτέρω έρευνα είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να δούμε την ακριβή σχέση χρέους και ψυχικής υγείας. Τα παραπάνω ευρήματα όμως σαφώς θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα τους σχεδιαστές των πολιτικών υγείας. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε και να προνοούμε σε σχέση με τους παράγοντες που μας καθιστούν πιο ευάλωτους και να διαμορφώσουμε μια κοινωνία καλύτερα οχυρωμένη απέναντι στο ψυχικό πρόβλημα.

Πηγή : kontasou.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

ΚΕΘΕΑ και κρίση: Αυξάνονται οι χρήστες ουσιών, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση

Η κρίση οδήγησε στην αυτοκτονία 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα

500 εθελοντές γιατροί τάχθηκαν στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας, στη μάχη κατά του Καπνίσματος

Καταγγελία σοκ από τους νεφροπαθείς : «Εσκασε κακής ποιότητας φίλτρο την ώρα της αιμοκάθαρσης»