Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 15:26

Πώς το ελληνικό καλακαίρι μειώνει τα εμφράγματα; (Οδηγός προστασίας για καρδιοπαθείς-υπερτασικούς)

summer3Οδηγός ενδυνάμωσης, αλλά και προστασίας της καρδιάς από τους καλοκαιρινούς κινδύνους για καρδιοπαθείς και υπερτασικούς

  Σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχει φανεί ότι η συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων μειώνεται σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με μελέτη της Ά Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου  Αθηνών, τα ποσοστά των οξέων εμφραγμάτων μυοκαρδίου στην περιοχή της Αττικής το καλοκαίρι, είναι κατά περίπου 30% λιγότερα από ό,τι τον χειμώνα.

«Αυτό συμβαίνει γιατί παράγοντες κινδύνου, όπως στρες, άγχος και εξοντωτικές ώρες εργασίας, παύουν το καλοκαίρι να επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής της Ά Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Πίτσαβος.

Οδηγός για εποχική ενδυνάμωση, αλλά και προστασία από τους κινδύνους

summer5Προστατέψτε την καρδιά σας το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες και αξιοποιήστε τις εποχικές τροφές και το κολύμπι για να τη δυναμώσετε.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να :

 • βελτιώσετε τους δείκτες της καρδιάς σας.  «Στους κύριους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος το καλοκαίρι ανήκει η αγγειοδιαστολή και η εφίδρωση», επισημαίνει ο κ. Πίτσαβος και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα της ενεργοποίησης αυτών των μηχανισμών είναι η απώλεια υγρών και η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η πίεση παρουσιάζει διακυμάνσεις τους θερινούς μήνες, με μια τάση να ελαττώνεται κατά 2 – 4 mmHg η συστολική (μεγάλη) και 1 – 2 mmHg η διαστολική (μικρή) και στα δύο φύλλα».
 • να μειώσετε τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού σας (λόγω υψηλών θερμοκρασιών), με αποτέλεσμα να ελαττωθεί η όρεξή σας. Το κολύμπι και οι περίπατοι, επίσης, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του σωματικού βάρους,
 • να μειώσετε το κάπνισμα, όπως έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει κατά τη θερινή περίοδο

 

Οι κίνδυνοι :

 • summer2Η μεγάλη ζέστη. Καταβάλλει την καρδιά. Τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός ενεργοποιεί διάφορους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας.  Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλλουν θερμότητα προς το περιβάλλον. Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητα της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος των ιστών και οργάνων (ταχυκαρδία), ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση. Τέλος, αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα. «Ενώ το καλοκαίρι ελαττώνεται σημαντικά τα ποσοστά των καρδιαγγειακών επεισοδίων, τα ευρήματα αυτά δεν επαληθεύονται σε ακραίες καταστάσεις καύσωνα», προειδοποιεί ο κ. Πίτσαβος. «Ο κίνδυνος θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο) σε αυτές τις περιόδους αυξάνεται για τον γενικό πληθυσμό και ακόμη περισσότερο για τις ευπαθείς ομάδες των βρεφών, των αθλητών, των ηλικιωμένων και των πασχόντων από καρδιαγγειακή νόσο (π.χ. από στεφανιαία νόσο, υπερτασική καρδιοπάθεια, διαβητική καρδιοπάθεια ή περιφερική αγγειοπάθεια)».

 

 • Τα φάρμακα Όσοι παίρνουν φάρμακα πιθανώς να πρέπει να τροποποιήσουν το καλοκαίρι. «Το καλοκαίρι χάνουμε υγρά και ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, μαγνήσια κ.λπ.) με την εφίδρωση», επισημαίνει ο κ. Πίτσαβος. «Ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αρτηριακή υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια, που λαμβάνουν αγωγή για την πίεση και την καρδιά τους, είναι πιθανό τους θερινούς να εμφανίζουν επεισόδια ζάλης, αδυναμίας από τη μεγάλη πτώση της πίεσης ή /και πρησμένα πόδια από την αυξημένη αγγειοδιαστολή.  Ειδικά μετά την εκδήλωση παρόμοιων συμπτωμάτων είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται τον ιατρό τους για τυχόν τροποποιήσεις της δοσολογίας των φαρμάκων τους, καθώς η πτώση της πίεσης μπορεί να συνοδεύεται και από σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές».

Summer-hydration-Tips

 Οι προφυλάξεις : 

 • Πώς να κινείστε στη ζέστη Να αποφεύγετε τον ήλιο κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας. Να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία και την υπερβολική άθληση, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
 • Να αποφεύγετε τα πολύωρα ταξίδια με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
 • Να πίνετε άφθονα υγρά (έως 1,5-2 λίτρα).
 • Κατά τη διάρκεια της μέρας να κάνετε αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
 • Να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, να προσθέσετε αλάτι σε μικρές ποσότητες στη διατροφή σας, για να εξισορροπηθεί η απώλεια υγρών στον οργανισμό.
 • Οι καρδιοπαθείς και οι υπερτασικοί ασθενείς να πηγαίνουν στο γιατρό τους για τυχόν αλλαγές της αντιυπερτασικής αγωγής τους.
 • Να μην αφήνετε τους ηλικιωμένους μόνους στο σπίτι τους κατά τις θερινές διακοπές, γιατί ο οργανισμός τους είναι λιγότερο ικανός να προσαρμόζεται σε ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας.

Συμπτώματα SOS

Τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν όσους έχουν καρδιολογικά προβλήματα στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας για διερεύνηση:summer6

 • Δύσπνοια, πόνος στο στέρνο που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
 • Άτυπα γαστρεντερικά ενοχλήματα όπως ερυγές (ρεψίματα) και επιγαστραλγία (πόνος που αντανακλά στο στομάχι), που πολλές φορές προηγούνται της στηθάγχης.
 • Καταβολή δυνάμεων, αδυναμία ή /και ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης ιδιαίτερα αυξημένηθερμοκρασία σώματος, με ζεστό αναψοκοκκινισμένο δέρμα.
 • Ταχυκαρδία
 • Κεφαλαλγία
 • Ζάλη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Αυτά πρέπει να τρώτε για να έχετε γερή καρδιά – ΛΙΣΤΑ διατροφής

Αυξάνονται παγκοσμίως οι ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και την καρδιά όταν κάνουμε καθιστική ζωή;

Για γερή καρδιά να τρώτε την ντομάτα μαγειρεμένη και με τη φλούδα της