Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 22:19

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των κρατικών κονδυλίων Υγείας υποσχέθηκε ο νέος Υπουργός

money health.jpg5Μάχη για να πετύχει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τον ισχύον προϋπολογισμό για το Υπουργείο Υγείας υπόσχεται να δώσει ο Υπουργός Μάκης Βορίδης. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί μετά τις εκλογές, ότι η κοινωνική πίεση στον τομέα του φαρμάκου, είναι πια μεγάλη και θα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, υπέρ των ασθενών.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο νέος Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας έχουν υποστεί σημαντικότατες μειώσεις και δήλωσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν μέσα στο επόμενο έτος.

«Θα πρέπει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να ξαναδούμε τη σχέση του ΑΕΠ με τις δαπάνες υγείας, σεβόμενοι απολύτως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας», ανέφερε στο κανάλι ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων μεταξύ των Υπουργείων και να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας.

money health3«Είναι επιλογή πολιτική. Κεντρική πολιτική επιλογή η οποία συνδέεται με την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνική πολιτική, σημείωσε, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος επιδιώκει «έναν μέσο όρο σε σχέση με το ΑΕΠ που να πλησιάζει αυτόν των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε πρώτα στη φαρμακευτική δαπάνη. «Υπάρχουν ανάγκες να αυξηθεί η συνολική δαπάνη για το Φάρμακο, η οποία είναι εξαιρετικά περιορισμένη», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης : «Δε θα φέρουμε τον παράδεισο επί της γης από τη μια ημέρα στην άλλη αλλά θα δουλέψουμε πολύ για να αρχίσουν τα χρήματα των φορολογημένων να έχουν την απόδοση που πρέπει για τον ασθενή», σημείωσε ο κ. Βορίδης.

3d doctor with firstaid kit and Euro Οσον αφορά στον κόστος των φαρμάκων, αλλά και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σ’αυτό ο Υπουργός Υγείας είπε : «Είναι μία προσπάθεια να δημιουργεί κανένας καλύτερες συνθήκες για φθηνότερη πρόσβαση στο φάρμακο αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο ο οποίος να μην εκτοξεύει τη δημόσια δαπάνη για το φάρμακο».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ.Μ.Βλασταράκος δήλωσε ότι ο ιατρικός κόσμος βλέπει με μεγάλη ικανοποίηση τις νέες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας :

«Με μεγάλη ικανοποίηση καλωσορίζουμε τον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, στο money health.jpg2αίτημα για αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, το οποίο συμβαδίζει με τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για ενίσχυση των οικονομικών της Υγείας και βελτίωση του δημοσίου συστήματος Υγείας, καθώς και με την έκκληση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία απειλεί την χώρα μας», δήλωσε ο κ. Βλασταράκος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Με 1.200 άνεργους υγειονομικούς θα κλείσει τις «τρύπες» του ΠΕΔΥ ο Μ.Βορίδης

O Μ.Βορίδης προεδρεύων στο Συμβούλιο Υπ.Υγείας στο Λουξεμβούργο, με θέμα την κρίση

Τί κρύβει η «σιγή ιχθύος» του Μάκη Βορίδη

ΚΕΘΕΑ και κρίση: Αυξάνονται οι χρήστες ουσιών, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση