Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 19:51

«Επικίνδυνο το σολάριουμ», λέει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

solarium_1-bΔεν υπάρχουν επαρκή  επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια του τεχνητού μαυρίσματος (solarium) και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του στην υγεία μας, υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα της ΕΕ, η οποία θεωρεί πολύ πιθανόν η χρήση των σολάριουμ, με UVB ή UVA ακτινοβολία, να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος στο δέρμα και στα μάτια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη-μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς / αδυνατίσματος και γυμναστήρια.

Επίσης είχε ζητήσει από τη βιομηχανία μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος, μέχρι το τέλος του 2011, να παράξει εκπαιδευτικό υλικό για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, και αντίστοιχες συμβουλές και προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν με τεχνητά μέσα.

solarium_1-b.jpg4Με βάση αυτές τις προδιαγραφές ασφαλούς χρήσης  το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συνιστά, στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τους και ενημερώνει όσους επιθυμούν και επιμένουν να κάνουν χρήση αυτού του τρόπου μαυρίσματος, ότι:

-Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία για τις συσκευές χαμηλής τάσης (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC).

Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το εάν αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος σε καταναλωτές.

-Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

-Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, όταν κάποιος επιλέγει να μαυρίσει με αυτόν τον τρόπο.

solarium20383 Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

-από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.

-από ανθρώπους με κρεατοελιές.

-από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

-από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

-Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Πότε η «ελιά» είναι καρκινικός σπίλος; Που μπορείτε να κάνετε δωρεάν εξέταση;

Πότε ο ήλιος μπορεί να τυφλώσει;

Το κάμπινγκ κάνει καλό στην υγεία…τολμήστε το!

Δες τι συμβαίνει στο δέρμα σου όταν πίνεις ποτά κάτω απ’τον ήλιο!