Πέμπτη 20, Οκτωβρίου 2016 21:33

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους

anasfalistoi.jpg8Μετά από τόνους μελάνι και σωρεία διαμαρτυριών τα τελευταία χρόνια, υπογράφηκε επιτέλους η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ώστε να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, πολίτες που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανόητητα.

Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές νούμερο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή. Με τον αριθμό των ανέργων, ωστόσο, να αγγίζει σήμερα το 1.400.000, υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι για δωρεάν φάρμακα θα κυμαίνονται μεταξύ 1,9 και 2,4 εκατομμύρια, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίζει και τα 3 εκατομμύρια πολίτες.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναγνωρίζεται η ανάγκη κάλυψης των ανασφαλίστων από πλευράς φαρμακευτικής φροντίδας, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας, που θα κοστίσει 340 εκατ. ευρώ, και καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών.

anasfalistoi.jpg3 Συγκεκριμένα :

- πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θα έχουν «οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους.

- δικαιούχοι θα είναι οξεία περιστατικά, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καθώς και ασθενείς που παίρνουν φάρμακα υψηλού κόστους, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και προβλεπόμενες επιβαρύνσεις που ακολουθούνται και για τους ασφαλισμένους και θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όλα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακείαanasfalistoi.jpg6

- αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους δικαιούχους, είναι αποκλειστικά και μόνον ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΠΕΔΥ. Η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τους ανασφάλιστους θα γίνεται από τις δημόσιες δομές μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών επί των οποίων θα προβλεφθεί ειδική ένδειξη.

- η συνταγογράφηση γίνεται μόνο με ειδικές ηλεκτρονικές συνταγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δημιουργείται ή χρησιμοποιείται υπάρχον ειδικό μητρώο για ανασφάλιστους στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), ενώ τροποποιείται το λογισμικό ώστε να αναγνωρίζει τους ανασφάλιστους ως ένα επιπλέον ταμείο.

- τα φάρμακα τα οποία καλύπτονται ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του ν. 3816/2010. Για την συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών, ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταγογράφησης, ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά την συνταγογράφηση τους σε ασφαλισμένους.

- στα φάρμακα υψηλού κόστους θα υπάρχει μηδενική συμμετοχή από την πλευρά του ασθενή και τα φάρμακα θα anasfalistoiχορηγούνται αποκλειστικά και μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

- για τα φαρμάκα που δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της παραγράφου 2α του άρθρου 12 του ν.3816/2010 η διάθεση τους θα  γίνεται από τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία με τον ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση αυτή η συμμετοχή είναι ίδια με την συμμετοχή που ισχύει για τους ασφαλισμένους. Η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την δραστική ουσία και χορηγείται πάντοτε το φθηνότερο φάρμακο της δραστικής ουσίας, εκτός και αν ο ασθενής καλύψει την όποια διαφορά σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :  

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των κρατικών κονδυλίων Υγείας υποσχέθηκε ο νέος Υπουργός

Οικονομικό χρέος και προβλήματα ψυχικής υγείας: μια ισχυρή σχέση

Τί κρύβει η «σιγή ιχθύος» του Μάκη Βορίδη

ΚΕΘΕΑ και κρίση: Αυξάνονται οι χρήστες ουσιών, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση