Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 8:20

Πως τα ανθρακούχα ποτά σχετίζονται με τον καρκίνο

cola2

Οι Καναδοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Λαβάλ, που έκαναν την έρευνα και κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, τονίζουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά αναψυκτικά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτή τη μορφή καρκίνου.

Η κατανάλωση αναψυκτικών επηρεάζει την πυκνότητα των ιστών του μαστού, δηλαδή τον νούμερο 1 παράγοντα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο. Η αυξημένη πυκνότητα των ιστών του μαστού συνεπάγεται λιγότερο λιπώδη ιστό στο στήθος και περισσότερο ιστό των αλλά και των υποστηρικτικών ιστών που περιβάλλουν τους αδένες.

Με πιο απλά λόγια:, όσα περισσότερα κύτταρα υπάρχουν στους ιστούς των μαστών τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες κάποιο από αυτά να μεταλλαχθεί σε καρκινικό κύτταρο. Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Caroline Diorio δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης έχει αυξηθεί παγκοσμίως και η μελέτη μας δείχνει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πυκνότητα των ιστών του μαστού – βασικό δείκτη για τον κίνδυνο καρκίνου.»

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.555 γυναίκες. Μισές με κανονικό κύκλο περιόδου και οι άλλες μισές στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν αναψυκτικά και χυμό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (σε μερίδες 355 ml) και στη συνέχεια έγινε μαστογραφία στο στήθος για να μετρηθεί η πυκνότητα των ιστών.

433085f  Breast Cancer Screening

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες αναψυκτικού ή χυμού παρουσίαζαν μέση πυκνότητα της τάξεως του 29,6%. Όσες δεν κατανάλωναν τέτοιου είδους ροφήματα παρουσίαζαν μέση πυκνότητα 26,2%. Και όμως αυτή η διαφορά του 3%, είναι καθοριστική για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο στήθος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, και καταλήγει: «Η ζάχαρη ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων και επομένως αυξάνει την πυκνότητα των ιστών στο μαστό με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τον καρκινικό κίνδυνο»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι παθαίνει κάποιος που δεν πίνει πολύ νερό; Διαβάστε τα σημάδια

Ενδοικογενειακή βία: «μαμά κοίτα με σου μοιάζω»- ένα συγκλονιστικό βίντεο

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζει μια γυναίκα με μεγάλο στήθος;

Πως ήταν και πως έγιναν: Όταν οι πλαστικές προσώπου δεν πετυχαίνουν ΦΩΤΟ