Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 16:06

Συνέντευξη με την πρ.του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού: «500 χιλ. είναι οι Ελληνες φορείς ηπατίτιδας, ενώ πρόληψη και νέες δυναμικές θεραπείες σώζουν ζωές»

Τζένη-ΚρεμαστινούΜε αφορμή την 28η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, το Ιn Vitro συνάντησε την Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπλ.καθηγήτρια μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, η οποία μας μίλησε για την σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες και την πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ιογενών ηπατιτίδων B και C.

 Της Γιάννας Σουλάκη 

Κυρία Πρόεδρε, ας ξεκινήσουμε από τα γενικά. Τι είναι η ηπατίτιδα και ποιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν χρόνια ηπατίτιδα;

Η Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται συνήθως από ιούς και είναι γνωστή ως ιογενής ηπατίτιδα.

Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι οξεία, να εμφανιστεί δηλαδή ξαφνικά σε λίγες εβδομάδες μετά τη μετάδοση του ιού και να αυτοϊαθεί σε λίγους μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηπατίτιδα Α, που δε γίνεται ποτέ χρόνια.

Χρόνια ηπατίτιδα μπορούν να προκαλέσουν μόνο οι ιοί της ηπατίτιδας Β, D και κυρίως της ηπατίτιδας C.

 

ηπατίτιδα10Πώς εκδηλώνεται; Δηλαδή ποια είναι τα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να αναζητήσει ιατρική βοήθεια;

Η οξεία ηπατίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με ίκτερο (κίτρινο χρώμα ματιών, δέρματος), ανορεξία, εμέτους, πυρετό, αρθραλγίες, μεγάλη καταβολή δυνάμεων και άλλες διαταραχές, αλλά πολύ συχνά δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η χρόνια ηπατίτιδα δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα στους περισσότερους ασθενείς και χρειάζεται προσοχή. Είναι μια ύπουλη ασθένεια που εξελίσσεται προοδευτικά και μερικές φορές καταλήγει σε πολύ σοβαρή ηπατοπάθεια όπως κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος.

Είναι φανερό ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν μολυνθεί με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ατόμων να μη γνωρίζει ότι πάσχει από χρόνια ιογενή ηπατίτιδα.

 

ηπατίτιδαΠοια είναι τα συνήθη εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών με ιογενή ηπατίτιδα;

Μπορείτε να μάθετε αν έχετε μολυνθεί από κάποια ιογενή ηπατίτιδα με απλές εξετάσεις αίματος. Από αυτές προκύπτουν :

α) μη ειδικά ευρήματα που αφορούν τη λειτουργία του ήπατος όπως: ανεύρεση αυξημένης τιμής ένζυμων (τρανσαμινασών), ανεύρεση αυξημένης τιμής χολερυθρίνης (ίκτερος)

β) ειδικές εξετάσεις που αφορούν την ανίχνευση των ιών: οι εξετάσεις αυτές ανιχνεύουν είτε ειδικά τμήματα των ιών (αντιγόνα), είτε αντισώματα έναντι αυτών, που παράγει ο οργανισμός σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της λοίμωξης.

 

ηπατίτιδα4Το ποιο σημαντικό νομίζω για τον κόσμο που μας διαβάζει είναι να μάθει, τι μπορεί να για να προστατευτεί από την ηπατίτιδα Β;

Να τονίσουμε αρχικά ότι ο ιός της ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδεται με:

 • νερό, τροφή
 • σκεύη μαγειρικά ή εστιάσεως
 • τουαλέτες
 • την κοινωνική επαφή (χειραψία, αγκαλιά, φιλί, βήχας, φτέρνισμα)

Για την προστασία σας λοιπόν μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

 • εμβολιασμός : αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης
 • σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ενδοφλέβια ναρκωτικά, μη μοιράζεστε βελόνες, σύριγγες ή άλλα αντικείμενα και εμβολιαστείτε για την ηπατίτιδα Α και Β
 • χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή
 • μη μοιράζεστε ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες, κτλ
 • σκεφθείτε τους κινδύνους εάν επιθυμείτε να κάνετε τατουάζ ή τρύπημα διαφόρων σημείων του σώματος
 • εάν εκτεθείτε στον ιό της ηπατίτιδας Β, υπάρχει τρόπος προφύλαξης (με τη χορήγηση υπεράνοσης γάμμα σφαιρίνης και ταυτόχρονης έναρξης του εμβολιασμού)

Υπάρχει ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο. Χορηγείται σε 3 δόσεις ενδομυϊκά (0, 1 και σε 6 μήνες).

 

ηπατίτιδα5Με τον ιό της ηπατίτιδας c, τι γίνεται ; Πώς μπορεί να προστατευτεί κανείς ;

Εμβόλιο για την ηπατίτιδα C ΔΕΝ υπάρχει. Όμως, υπάρχουν τρόποι προστασίας και είναι οι εξής :

 • σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ενδοφλέβια ναρκωτικά, μη μοιράζεστε βελόνες ή άλλα αντικείμενα
 • μη μοιράζεστε προσωπικά σας αντικείμενα (π.χ. ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες)
 • χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Ασθενείς με σταθερούς συντρόφους δε χρειάζεται να χρησιμοποιούν προφυλακτικό (αν και η χρήση του μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης), κάτι που συστήνεται σε όσους ασθενείς έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους.
 • σκεφτείτε τους κινδύνους για την υγεία σας εάν πρόκειται να κάνετε τατουάζ ή τρύπημα σημείων του σώματος.

 

ηπατίτιδα8Κυρία Κρεμαστινού, έχουμε διαπιστώσει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα –ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και μετά τη δημιουργία του Γραφείου Ηπατιτίδων – στην πρόληψη και την ενημέρωση για την ηπατίτιδα. Για ποιο λόγο οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας;

Οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, γιατί μαστίζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και το οικονομικό κόστος, λόγω της χρονιότητας και των επιπλοκών τους, είναι δυσβάσταχτο. Τα άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα μπορεί να αναπτύξουν κίρρωση, ηπατοκυτταρικό καρκίνο και να χάσουν τη μάχη για τη ζωή.

H εκρίζωσή τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των συστημάτων υγείας καθώς τα μακροχρόνια οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για την προστασία των πληθυσμών από τη διασπορά τους.

Η πρόληψη, αλλά και η πρόσβαση των πασχόντων από ηπατίτιδα σε νέες θεραπείες, αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας.

 

ηπατίτιδα6Επειδή γενικά επικρατεί σύγχυση στον κόσμο, ας το ξεκαθαρίσουμε. Τελικά πάρχει θεραπεία για την ιογενή ηπατίτιδα ή όχι;

Θα πρέπει δουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στην περίπτωση της οξείας ηπατίτιδας δεν υπάρχει ανάγκη ειδικής θεραπείας, παρά μόνο υποστηρικτική αγωγή και παρακολούθηση.

Αντίθετα, ανάγκη από ειδική φαρμακευτική θεραπεία έχει σημαντικό ποσοστό ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα.

Για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, υπάρχουν σήμερα φάρμακα τα οποία δρουν ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού και επιβραδύνοντας την ηπατική νόσο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να εκριζώσουν τον ιό. Η χορήγησή τους γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς και πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

ηπατίτιδα.jpg5Η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C θα πρέπει να έχουν τακτική ιατρική παρακολούθηση, να μην καταναλώνουν αλκοόλ, να μη λαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική οδηγία και να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Α και Β. Συνδυασμένη θεραπεία, με υποδόριες ενέσεις πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και δισκίων ριμπαβιρίνης, είναι σήμερα η θεραπεία εκλογής για όσους ασθενείς υπάρχει ένδειξη θεραπευτικής παρέμβασης. Η χορήγηση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση λόγω των συχνών παρενεργειών. Το ποσοστό ανταπόκρισης κυμαίνεται από 40% ως 80%.

H κυκλοφορία νέας γενιάς φαρμάκων τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Τα νέα φάρμακα, χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της.

ηπατίτιδα9Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται από καλά ενημερωμένους γιατρούς με συνεχή επιτήρηση και κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση των ασθενών.

Πληθώρα νέων φαρμάκων, που έχουν ανταπόκριση 95%- 98%, βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν πρέπει να επηρεάσουν τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών, καθώς τα μακροχρόνια οφέλη από τη χορήγηση της θεραπείας είναι πολλαπλά, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τη δημόσια υγεία αφού ανακόπτεται η μετάδοση του ιού. Εξάλλου, χωρίς θεραπεία οι ασθενείς καταλήγουν σε βαριές επιπλοκές, που επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΓΚΥΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

keelpno_new_readyoΤo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο.) και το Γραφείο Ηπατιτίδων είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στους αριθμούς 210-5215178 και 210-5212183. Επίσης, σημαντικές πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας www.keelpno.gr.

Οδηγίες για την ηπατίτδα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr) και έχουν αποσταλεί σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.

Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των θεραπευτικών σκευασμάτων, οι κατευθυντήριες οδηγίες για την λοίμωξη από ηπατίτιδα C βρίσκονται πάλι στη διαδικασία επικαιροποίησης και σύντομα θα δημοσιευτούν.

 

​ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» : Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 28 Iουλίου 2014

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στη μάχη κατά της ηπατίτιδας

Κάντε tag την φωτο σας στο FB και βοηθήστε τους ανασφάλιστους με ηπατίτιδα

Έχεις Ηπατίτιδα και είσαι ανασφάλιστος; Απλά ατύχησες! 8 ασθενείς περιμένουν ακόμη το Υπουργείο Υγείας…