Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 20:21

«Σσσσ! Το Υπουργείο Υγείας κοιμάται», λέει ο Παν/νιος Ιατρικός Σύλλογος. Αλυτα τα χρόνια προβλήματα

teenager girls holding handsΣε θερινή…ραστώνη βρίσκεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της δημόσιας Υγείας λιμνάζουν άλυτα και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος με επιστολή του εκφράζει ανοιχτά την έντονη ανησυχία του για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο υπουργείο Υγείας, όσον αφορά την προώθηση λύσεων σε τρέχοντα και επείγοντα προβλήματα σχετικά με την περίθαλψη του λαού και την λειτουργία των ιατρών.

Αναλυτικά :

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έχουν υποστεί στελεχιακή, υλική και χρηματοδοτική αποδυνάμωση. Η διαδικασία για την πρόσληψη των 1.000 και πλέον ιατρών, οι οποίοι έχουν κριθεί και επιλεγεί από τα Συμβούλια Κρίσεως και Επιλογής, προωθείται με το σταγονόμετρο, υποστηρίζει ο ΠΙΣ, ενώ οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αδυνατούν να καλύψουν τις ελλείψεις και οι νοσοκομειακοί ιατροί – παρά τις εξαγγελίες για αποκατάσταση των αδικιών, αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών – περιμένουν να δουν πράξεις και όχι εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, λένε τα μέλη του ΠΙΣ.

Το ΠΕΔΥ καρκινοβατεί, οι ασφαλισμένοι βρίσκουν τις μονάδες του αποδυναμωμένες και αναζητούν λύσεις στην ιδιωτική περίθαλψη, πληρώνοντας από το υστέρημά τους. Η ένταξη των ιατρών του ΠΕΔΥ σε ΠΑΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα και η πρόσληψη των επικουρικών παραμένει προς υλοποίηση … στο μέλλον.

doctorΣύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο : «Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια γκρίζα πραγματικότητα, δημιουργεί παθογένεια σε όλο το σύστημα υγείας και δεν εξοφλεί τους παρόχους υγείας, όπως έχει υποχρέωση, το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, με τις πρόχειρες και ακατανόητες υπουργικές αποφάσεις, αναστέλλεται συνεχώς από το ΣτΕ, το clawback, όμως, παραμένει για να καλύψει την ανικανότητα στην προώθηση ενεργειών και ουσιαστικών λύσεων».

Όσον αφορά τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, δεν υλοποιείται η πρόταση του ΠΙΣ για αντικατάσταση των παλαιών συμβάσεων που έχουν λήξει με ελευθερία πρόσβασης όλων των ιατρών, ενώ η στασιμότητα όσον αφορά τις συμβάσεις ιατρών και εργαστηρίων παραμένει, «προς δόξαν των οπαδών της ανεπάρκειας και της ανικανότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Είναι αδιανόητο να συνεχίζονται συζητήσεις επί συζητήσεων και να μην αναζητούνται λύσεις προς την ορθή κατεύθυνση» λένε οι γιατροί, δηλαδή, αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική κάρτα υγείας, online ηλεκτρονική διασύνδεση, παρακολούθηση υπηρεσιών υγείας, εκσυγχρονισμό του συστήματος κλπ.

 »Η τακτική την οποία έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα πολλές φορές, δηλαδή η αγνόηση των προβλημάτων και η προσπάθεια να μην τα αγγίζουμε και να μην συγκρουόμαστε με συμφέροντα οδηγούν σε πολιτικό κενό και μαρασμό της κοινωνίας», αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου και συμπληρώνουν :   »Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα σταματήσει, παρά τη θερινή ραστώνη, να δηλώνει την παρουσία του και καλεί το Υπουργείο Υγείας να συνεργαστεί άμεσα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αναβαθμιστεί η δημοσια περίθαλψη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Οι 9 φράσεις που μπορεί να «τρελάνουν» τον γιατρό σας και δεν πρέπει να τις πείτε ποτέ!

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της σύγχρονης ιατρικής, όπως τα εξομολογούνται οι ίδιοι οι γιατροί

Συνέντευξη με την πρ.του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού: «500 χιλ. είναι οι Ελληνες φορείς ηπατίτιδας, ενώ πρόληψη και νέες δυναμικές θεραπείες σώζουν ζωές»

Πως μπορείτε να απαλλαχτείτε από τις αιμορροΐδες δίχως χειρουργείο;